ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ψηφιακή έκθεση για την οικονομική άνθιση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Η τεκμηριωμένη παρουσίαση αναδεικνύει την προκοπή και το φιλοπρόοδο πνεύμα του Ελληνισμού και φωτίζει πτυχές των επιτευγμάτων του όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε αυτόν της εκπαίδευσης.

«Όψεις της οικονομικής ζωής των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Η κορύφωση λίγο πριν από την Καταστροφή (τέλη 19ου-αρχές 20ου αι.)» είναι ο τίτλος ψηφιακής έκθεσης - βίντεο που παρουσιάζει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Η τεκμηριωμένη παρουσίαση αναδεικνύει την προκοπή και το φιλοπρόοδο πνεύμα του Ελληνισμού της «καθ’ ημάς Ανατολής» και φωτίζει πτυχές των επιτευγμάτων του όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε αυτόν της εκπαίδευσης και γενικότερα της καθημερινής ζωής, όπως αναφέρεται στην περιγραφή της ψηφιακής έκθεσης.

Η έκθεση «Όψεις της οικονομικής ζωής των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Η κορύφωση λίγο πριν από την Καταστροφή (τέλη 19ου-αρχές 20ου αι.)» προβάλλει τις αιτίες της οικονομικής άνθισης και προόδου των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η οποία οδήγησε σε έναν κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής και αναδεικνύει τη συμβολή των αστών και των αγροτών στην ελλαδική οικονομική πραγματικότητα χωρίς να εστιάζει σε πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα, τα οποία βρίσκονταν στο επίκεντρο μελετών των αιτιών και των συνεπειών της Μικρασιατικής Καταστροφής. 

Μέσα από κείμενα, επιστολές και φωτογραφίες από το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, το Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης και την Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, στην ψηφιακή έκθεση παρουσιάζονται στοιχεία για την οικονομία στη Σμύρνη, στο Αϊβαλί και τα Μοσχονήσια, στην Τραπεζούντα καθώς και στην Καππαδοκία, θέματα που συνδέονται με την Εκπαίδευση και την Κοινωνία, τον Τρόπο Ζωής, την Εγκατάσταση των Προσφύγων στην Ελλάδα και τη δραστηριοποίησή τους στον επιχειρηματικό τομέα. 

Τα κείμενα και το υλικό της ψηφιακής έκθεσης επιλέχθηκαν από τον δρ. Αναστάσιο Σινάκο, αρχαιολόγο του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Simai, Flag
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ελληνικό προξενείο στη Λυών τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Στο Δημαρχείο της Λυών είχε αναρτηθεί, τιμητικά, η ελληνική σημαία, τόσο στην κλίμακα της επίσημης εισόδου όσο και στην αίθουσα υποδοχής. Σημαντική ήταν η συμμετοχή 13 γενικών και επιτίμων προξένων στη Λυών.
Trofima, Super Market, laxanika, lahanika
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

Και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία) οι καταναλωτές όταν αγοράζουν προϊόντα διατροφής, δίνουν ιδιαίτερα βαρύτητα στη «φυσικότητα» των τροφίμων, καθώς τα θεωρούν πιο υγιεινά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προαναγγέλθηκε η ίδρυση Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Σκοπός του νέου, ανεξάρτητου, φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί έξω από κάθε μορφής πολιτικές επιρροές, είναι η παρατήρηση, ανάλυση και καταγραφή, με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, της απονομής της Δικαιοσύνης.