ΓΔ: 2679.04 0.07% Τζίρος: 2.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:33:54
Φώτο: Shutterstock

Συστήνεται Διεύθυνση Επιστροφής προσφύγων

Η Διεύθυνση Επιστροφών που θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από τον Φεβρουάριο, θα αναλάβει το διαδικαστικό κομμάτι της επιστροφής των μεταναστών.

Το διαδικαστικό κομμάτι των επιστροφών μεταναστών θα αναλάβει η Διεύθυνση Επιστροφών που θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προανήγγειλε ο υπουργός Νότης Μηταράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο υπουργός σημείωσε πως η σύσταση της Διεύθυνσης θα περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα του υπουργείου που θα βγει μέσα στον Φεβρουάριο, και τόνισε πως το υπουργείο παρακολουθεί συστηματικά τις υποθέσεις που εκδικάζονται σε ελληνικά διοικητικά δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός τον Ιανουάριο επέστρεψαν 84 άτομα σε επτά αποστολές και σημείωσε πως στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης είναι «να ανοίξουμε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινές επιστροφές στο Αφγανιστάν», και διευκρίνισε ότι «στο Αφγανιστάν υπάρχουν περιοχές που δεν δικαιολογούν συνθήκες ασύλου».

Επίσης το υπουργείο έχει καταλήξει στους χώρους, όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα, ωστόσο ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες «γιατί δυστυχώς πολύ λίγοι θέλουν να βγουν μπροστά και να υποδείξουν έναν χώρο».

Ο κ. Μηταράκης για το νέο νόμο για το άσυλο επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής εφαρμόζονται οι προθεσμίες σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό», ενώ για τα πλωτά φράγματα εξήγησε ότι «θα τα εφαρμόσουμε πιλοτικά» και «αν δεν έχουν θετική επίπτωση στη μείωση των ροών, θα είναι μια προσπάθεια που δεν θα αποδώσει. Αλλά όταν έχεις μια κρίση, προς θεού είναι λάθος να μην προσπαθείς».

Το κτίριο Κεράνη, στη λεωφόρο Θηβών, είναι και πάλι από αύριο η έδρα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος θα έχουν σειρά διαδοχικών συναντήσεων με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, τον επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, και τέλος με αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ελβετικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα για τη Μετανάστευση, Μάριο Γκάτικερ, και τον πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, Ολαφ Κίλσεν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Θ. Πλεύρη σε κονσερβοποιία Βέροιας με εργαζόμενους πρόσφυγες

Ο Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε κονσερβοποιία στην Ημαθία, όπου απασχολούνται από το 2021 πρόσφυγες από δομές της περιοχής, ως λύση στην έλλειψη εργατικών χεριών, συνοδευόμενος από τον Κ. Γκιουλέκα και τον Λ. Τσαβδαρίδη.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιγότερες αφίξεις μεταναστών, περισσότερες επιστροφές το τελευταίο έτος

Βάσει στοιχείων του υπ. Μετανάστευσης, οι αφίξεις μεταναστών μειώθηκαν κατά 35% το τελευταίο έτος, με 41.998 αφίξεις έναντι 61.112 το προηγούμενο. Παράλληλα αυξήθηκαν οι επιστροφές και μειώθηκαν οι εγκρίσεις ασύλου.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Πλεύρη-Μπόντσκοβ για Return Hubs και παράνομη μετανάστευση

Ο Θάνος Πλεύρης και ο Δανός ομόλογός του συναντήθηκαν για να προωθήσουν τη δημιουργία Return Hubs σε τρίτες χώρες και να ενισχύσουν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ενόψει συνάντησης στην Κοπεγχάγη.
Ενετικό λιμάνι Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1 εκατ. ευρώ για σχολεία και δημόσιους χώρους σε Χανιά-Κάντανο

Χρηματοδότηση περίπου 1 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκε μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης για έργα που βελτιώνουν σχολεία και δημόσιους χώρους στα Χανιά και στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου, σύμφωνα με την υφυπουργό Σέβη Βολουδάκη.