ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προαναγγέλθηκε η ίδρυση Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Σκοπός του νέου, ανεξάρτητου, φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί έξω από κάθε μορφής πολιτικές επιρροές, είναι η παρατήρηση, ανάλυση και καταγραφή, με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, της απονομής της Δικαιοσύνης.

Προαναγγέλθηκε από τον τέως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικηγορικού Συλλόγου (CCBE) Παναγιώτη Περάκη η ίδρυση Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης («Justice Watch») στην Ελλάδα, με παράλληλη λειτουργία διεθνούς δικτύου. Σκοπός του νέου, ανεξάρτητου, φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί έξω από κάθε μορφής πολιτικές επιρροές, είναι η παρατήρηση, ανάλυση και καταγραφή, με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, της απονομής της Δικαιοσύνης (Πολιτικής, Ποινικής και Διοικητικής), συλλέγοντας και μελετώντας στοιχεία, επισημαίνοντας παθογένειες, αλλά και ερευνώντας συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οποίες προκαλούν εύλογα ερωτηματικά, ενώ παράλληλα θα παρέχει στον κάθε πολίτη δυνατότητα συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ειδικότερα, η πρωτοβουλία για την δημιουργία του «Justice Watch» είναι του κ. Περάκη, στην πρόσκληση του οποίου ανταποκρίθηκαν, έως τώρα, πολλά γνωστά ονόματα του νομικού κόσμου, όπως είναι οι Βασίλης Μαρκής, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννης Δρυλλεράκης, τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών, Βασίλης Παπαστεργίου, πρώην μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Ιωαννίδης, τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Νίκος Βιτώρος, ποινικολόγος, Αγγελική Νικολοπούλου, δικηγόρος ειδική σε θέματα ασύλου, Ευαγγελία Βαγενά, δικηγόρος, τέως διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Παράλληλα, θα συμμετέχουν και πρόσωπα από το δημοσιογραφικό χώρο, όπως ο Παναγιώτης (Τάκης) Τσιμπούκης και ο Τάσος Τέλλογλου, αλλά και της οικονομίας, όπως ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας και αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ Σταύρος Καφούνης και ο επιχειρηματίας στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Θόδωρος Σιετής.

Ακόμη, το Justice Watch θα συνεπικουρούν, κατά τομέα, ειδικοί επιστήμονες, όπως η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Πολιτιστικών Αγαθών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και δικηγόρος Ελένη Τροβά σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και δικαίου περιβάλλοντος και ο ειδικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΕΣΔΑ δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης.

Η λειτουργία του νέου φορέα θα εποπτεύεται από Εποπτικό - Επιστημονικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής του οποίου θα γνωστοποιηθεί στην επίσημη πανηγυρική ανακοίνωση σύστασης του Justice Watch.

Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης, όπως και η επιτάχυνσή της, καθώς και η άρση των εμποδίων άσκησης του δικαιώματος κάθε πολίτη για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων σχετικά με τον χρόνο και την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με την χρήση και ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο νέος αυτός φορέας θα συνεργάζεται με ανάλογα Παρατηρητήρια που δημιουργούνται σε διεθνές επίπεδο με μητρικό το Ελληνικό, συντονίζοντας ένα διεθνές δίκτυο Justice Watch, που θα επιτρέπει τη διενέργεια συγκριτικών μελετών και την εξαγωγή ευρύτερων συμπερασμάτων για τον τομέα της απονομής της Δικαιοσύνης, γενικότερα του κράτους δικαίου κ.λπ.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο θα είναι το κέντρο του διεθνούς δικτύου Justice Watch. Ήδη, εκτός της Ελλάδος, έχει εξασφαλιστεί -μέχρι στιγμής- η παρουσία του, με συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, με 13 χώρες, που θα λειτουργούν υπό την επίβλεψη γνωστών νομικών στις χώρες αυτές, οι οποίοι και αποδέχθηκαν σχετική πρόταση του κ. Περάκη.

Η επίσημη παρουσίαση του νέου φορέα, των στόχων του, κ.λπ. θα γνωστοποιηθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην εξεταστική επιτροπή η δικογραφία για το δυστύχημα των Τεμπών

Τα μέλη της επιτροπής αναμένεται να λάβουν γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας από αύριο προκειμένου να αξιολογήσουν τα στοιχεία και να κρίνουν αν και ποιο μέρος αυτών θα περιλάβουν στο υπό σύνταξη πόρισμα τους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαίνια για το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα σε νοσοκομείο

Σκοπός του εγχειρήματος είναι η δωρεάν πρόσβαση όλων των Ελλήνων ασθενών και η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, των ειδικευόμενων χειρουργικής και των γενικών χειρουργών.