ΓΔ: 2192 1.44% Τζίρος: 148.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:04:44
Συμβούλιο της Επικρατείας
Φώτo:Dimitris Kapantais / SOOC

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ είναι ο Μιχάλης Πικραμένος

Ο κ. Πικραμένος, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν αντιπρόεδρος του ΣτΕ, θα είναι πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Μιχάλης Πικραμένος επελέγη νέος πρόεδρος του ΣτΕ, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, προς το υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Πικραμένος, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν αντιπρόεδρος του ΣτΕ, θα είναι πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σημειώνεται, ότι ανήκει στο δικαστικό δυναμικό του ΣτΕ από το 1989 και είναι αντιπρόεδρος του δικαστηρίου τα τελευταία έξι χρόνια, υπηρετώντας στο Β' Τμήμα.

Ακόμη, είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με εξαιρετικό συγγραφικό έργο και με δημόσιες παρεμβάσεις στο εξωτερικό και εντός Ελλάδος για ποίκίλλα θέματα, όπως η λογοδοσία στο δικαστικό Σώμα, η ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης για την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη, το κράτος δικαίου και την προστασία ατομικών δικαιωμάτων και άλλα.

Μετά την επιλογή του, ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ υπογράμμισε: «Η Πολιτεία με τίμησε, διά του υπουργικού συμβουλίου, με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα επιδιώξω, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας μου, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, να ενισχυθούν οι θεσμοί ανεξαρτησίας και λογοδοσίας των δικαστών και επίσης να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης προς όφελος του πολίτη, της κοινωνίας και της δημοκρατίας».

Η επιλογή του κ. Πικραμένου ως προέδρου του ΣτΕ ήδη δημιουργεί δύο κενές θέσεις αντιπροέδρων, οι οποίες θα πληρωθούν από το υπουργικό συμβούλιο, καθώς αποχώρησε λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας η αντιπρόεδρος Μαρίνα Κωνσταντινίδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είσοδος Συμβουλίου της Επικρατείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Πικραμένος: Η έκφραση των δικαστών υπόκειται σε θεσμική ευθύνη

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Μ. Πικραμένος, τόνισε πως η ελευθερία έκφρασης των δικαστών ασκείται με θεσμική ευθύνη και ότι η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη διαμορφώνεται και στον δημόσιο χώρο, δίνοντας βαρύτητα στη δεοντολογία και την αμεροληψία.
Πιτσιλής, Κόμβου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΑΔΕ και Σχολή Δικαστών υπέγραψαν νέο μνημόνιο συνεργασίας στο ΣτΕ

Ο Γ. Πιτσιλής (ΑΑΔΕ) και η Τ. Κόμβου (ΕΣΔι) υπέγραψαν στο ΣτΕ νέο μνημόνιο συνεργασίας. Στόχος είναι κοινά σεμινάρια και δράσεις για καλύτερη κατάρτιση και ανταλλαγή γνώσης σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Αναστολή οικοδομικών εργασιών στη Μήλο με έμφαση στη διαφάνεια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ανακοίνωσε αναστολή των οικοδομικών εργασιών στη Μήλο, έως ότου αποφανθούν το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Αρχή Διαφάνειας, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η πλήρης διερεύνηση.
Συμβούλιο Επικρατείας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Μεταφέρεται στο Παλαιό Αρσάκειο και αναστέλλει εργασίες

Από 8 έως 24 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας αναστέλλει εργασίες λόγω μεταφοράς στο Παλαιό Αρσάκειο ενώ συνεχίζονται διασκέψεις δημοσιεύσεις αποφάσεων και ηλεκτρονικές καταθέσεις με επείγουσες υποθέσεις στην οδό Αιόλου
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.