ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Dikastiria
Πηγή: Shutterstock

Σήμερα η υπουργική απόφαση για αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων

Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων αφορά την εκδίκαση των υποθέσεων, εκτός ορισμένων εξευρέσεων (αυτόφωρα, κ.λπ.), ενώ θα λειτουργούν κανονικά οι γραμματείες των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας αναμένεται η έκδοση της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας, λόγω του κοροναϊού.

Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων αφορά την εκδίκαση των υποθέσεων, εκτός ορισμένων εξευρέσεων (αυτόφωρα, κ.λπ.), ενώ θα λειτουργούν κανονικά οι γραμματείες των δικαστηρίων.

Αναλυτικότερα, σε εκτέλεση της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κοροναϊού και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του (Εφημερίδας της Κυβερνήσεως τεύχος Α', φ. 44, της 11.3.2020) αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης για την πανελλαδική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία όλων των δικαστηρίων και όλων των βαθμών, εκτός από:

  1. Τα αυτόφωρα που θα λειτουργήσουν κανονικά,
  2. Των υποθέσεων εκείνων που οι κατηγορούμενοι συμπληρώνουν το 18μηνο, με συνέπεια να αποφυλακιστούν και
  3. Των υποθέσεων εκείνων που επέρχεται παραγραφή των αδικημάτων.

Τέλος, το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων δεν θα καταλαμβάνει τους δικαστικούς υπαλλήλους και τις γραμματείες των δικαστηρίων, που θα λειτουργούν κανονικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη φυλακή ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα ως προσωρινά κρατούμενος

Προφυλακιστέος παραμένει ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα στα Τρίκαλα μετά την αναβάθμιση των κατηγοριών για την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο πέντε γυναικών. Έλαβε προθεσμία για την απολογία του, χωρίς να απαντήσει στον ανακριτή.
Προεδρικό Μέγαρο Περού
ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Την Τρίτη εξετάζεται η αποπομπή του προσωρινού προέδρου Χερί

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Περού, Χοσέ Χερί, κινδυνεύει με αποπομπή, καθώς το κοινοβούλιο θα εξετάσει την απομάκρυνσή του την Τρίτη. Αντιμετωπίζει δύο δικαστικές έρευνες, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά την καθαίρεσή του.
Φωτιά σε εργοστάσιο Βιολάντα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθη ξανά ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα» με αναβαθμισμένο κατηγορητήριο

Ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα, ο τεχνικός ασφαλείας και ο υπεύθυνος βάρδιας αντιμετωπίζουν πλέον κατηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, έπειτα από τη φονική έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα πέντε εργαζόμενες να σκοτωθούν.
Κτήριο Συμβουλίου Επικρατείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο της ΓΣ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών η ταχύτητα Δικαιοσύνης

Στη γενική συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, ο γ.γ. του Υπ. Δικαιοσύνης Π. Λάσκος τόνισε πως η ταχεία και αξιόπιστη Δικαιοσύνη είναι δημοκρατικό δικαίωμα και πως κύριος στόχος είναι η επιτάχυνση και αποτελεσματικότητά της.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το μητρώο παρακολούθησης διαφθοράς

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ενιαίου Ψηφιακού Μητρώου παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς, με στόχο αποτελεσματικότερη δίωξη, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου.