ΓΔ: 1418.46 0.06% Τζίρος: 15.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:42:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΓΣΕΕ

Κορoνοϊός: Καταγγελίες για φαινόμενα κερδοσκοπίας στον χώρο των φροντιστηρίων

"Εκεί, σημαντικός αριθμός εργοδοτών, αν και εικονικά θέτει τις εκπαιδευτικές μονάδες και τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών σε αναστολή, υποχρεώνει τους εργαζόμενους-ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε εξ αποστάσεως διδασκαλία."

Φαινόμενα κερδοσκοπίας «από μερίδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση, με πρόσχημα την κρίση του κορoνοϊού», καταγγέλλει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Συγκεκριμένα, το συνδικαλιστικό όργανο υποστηρίζει ότι τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στον χώρο των φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών.

«Εκεί, σημαντικός αριθμός εργοδοτών, αν και εικονικά θέτει τις εκπαιδευτικές μονάδες και τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών σε αναστολή, υποχρεώνει τους εργαζόμενους-ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε εξ αποστάσεως διδασκαλία. Με τον τρόπο αυτό, οι συγκεκριμένοι εργοδότες, ενώ απαιτούν τα δίδακτρα από τους γονείς, δεν θα καταβάλουν επί δύο και πλέον μήνες μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, απολαμβάνοντας, ταυτόχρονα, τα ευεργετήματα των πληττόμενων επιχειρήσεων».

Και συνεχίζει η ΓΣΕΕ: «Σε μικρό, ευτυχώς, τμήμα ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, εκπαιδευτικοί με διοριστήριο του υπουργείου Παιδείας, των οποίων η εργασιακή σχέση αναστέλλεται μόνο από την πολιτεία, υποχρεώνονται να υπαχθούν στο μηχανισμό στήριξης εργαζόμενων».

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ότι οι ιδιωτικοί λειτουργοί της εκπαίδευσης, κατά το Σύνταγμα, έχουν ισότιμο μισθολογικό καθεστώς με τους εκπαιδευτικούς του δημόσιου τομέα και οι εργασιακές σχέσεις τους, κατά την πάγια νομολογία, επιτηρούνται από το κράτος για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο το κόστος της εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με παιδιά εκτιμούν ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευσή τους είναι ανελαστικές και δύσκολα μπορούν να μειωθούν. Μόνο ένα 9% να δηλώνει ότι τις μείωσε σημαντικά, ένα 48% λίγο και ένα 43% καθόλου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Αυστηρότερα μέτρα για προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Όπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ η ρύθμιση των συνθηκών εργασίας σε περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρές κυρώσεις και εντατικοποίηση των έγκαιρων ελέγχων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδηγίες της ΓΣΕΕ για όσους εργάζονται εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών

Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει πως πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας, να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε σχετικές καταγγελίες και να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.