ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:08:08
Στέφανος Τζακίος ομιλία
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ταχιάος: Το Flyover μεταμορφώνει την Θεσσαλονίκη με ρυθμούς ρεκόρ

Η Υπερυψωμένη Λεωφόρος, εκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να βελτιώσει τις μετακινήσεις και να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη.

Mια από τις μεγαλύτερες υποδομές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί η Υπερυψωμένη Λεωφόρος, γνωστή και ως Flyover, με στόχο την αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού.

Η υλοποίηση του έργου προχωρά με ταχείς ρυθμούς και εκτιμάται ότι θα προσφέρει σημαντική βελτίωση στις συνθήκες κυκλοφορίας, καθώς και στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πόλη.

Το έργο εντάσσεται σε ένα ευρύ πλάνο αναβάθμισης, περιλαμβάνοντας τη δημιουργία ενός νέου, υπερσύγχρονου ανισόπεδου άξονα μήκους 12 χιλιομέτρων.

Από αυτά, τα 8 χιλιόμετρα —μεταξύ των οποίων και 4 χιλιόμετρα συνεχούς γέφυρας— θα είναι υπερυψωμένα, γεγονός που διαφοροποιεί τον συγκεκριμένο άξονα από άλλα οδικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα. Η ολοκλήρωση του Flyover προγραμματίζεται για τις 16 Μαΐου 2027.

Πορεία Υλοποίησης και Τεχνικές Καινοτομίες

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, η πρόοδος του έργου γίνεται ορατή, με εργοτάξια να λειτουργούν νυχθημερόν.

Εντυπωσιακό στοιχείο αποτελεί η χρήση του ειδικού κόκκινου αυτοκινούμενου καλουπιού, σχεδιασμένου αποκλειστικά για τις ανάγκες της συγκεκριμένης κατασκευής, το οποίο έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή πολιτών και επισκεπτών. Η άφιξη και δεύτερου αντίστοιχου καλουπιού αναμένεται να επιταχύνει περαιτέρω την πρόοδο του έργου, που έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 25%.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ταχιάος τονίζει σταθερά τη σημασία των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση σύνθετων δημόσιων έργων, όπως το Flyover. Επισημαίνει ότι η επιτυχής συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εγγυάται την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ παράλληλα αποδεικνύει πως η ελληνική δημόσια διοίκηση έχει τη δυνατότητα να εκτελεί απαιτητικά έργα με υπευθυνότητα και συνέπεια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το Flyover είναι απόδειξη ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση μπορεί να υλοποιεί σύνθετα έργα υποδομής με ταχύτητα και υπευθυνότητα».

Σημαντικά Ορόσημα και Διοικητική Εποπτεία

Σημαντική εξέλιξη για το έργο αποτελεί η κατεδάφιση της γέφυρας Περραιβού, που ολοκληρώθηκε ταχύτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο. «Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σε λιγότερο από 48 ώρες, στοιχείο που αναδεικνύει την οργάνωση και τον σεβασμό στα χρονοδιαγράμματα», σημειώνει ο υφυπουργός.

Την πρόοδο του έργου παρακολούθησαν πρόσφατα από κοντά ο πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πραγματοποιώντας διαδοχικές επισκέψεις στο εργοτάξιο και επιβεβαιώνοντας τη σταθερή του εξέλιξη.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε, με αφορμή τις επισκέψεις, την αλλαγή κλίματος στην πόλη και τη θετική ψυχολογία των πολιτών: «Η Θεσσαλονίκη, με τα έργα που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια, ξεπερνάει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και αλλάζει ψυχολογία.

Οι πολίτες είναι πλέον αισιόδοξοι και αντιπαρέρχονται μικρές καθημερινές ταλαιπωρίες, επειδή βλέπουν την ουσιαστική πρόοδο. Εμείς, ως πολιτική ηγεσία, φροντίζουμε να προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης και να προλαμβάνουμε τυχόν προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών».

Έργο-Τομή για τη Νέα Εποχή στις Μεταφορές της Θεσσαλονίκης

Το Flyover δεν συνιστά μόνο μια νέα γέφυρα ή έναν δρόμο, αλλά ένα έργο τομή που μεταμορφώνει τη Θεσσαλονίκη με ρυθμούς-ρεκόρ, φέροντας την πόλη στη νέα εποχή των σύγχρονων και βιώσιμων μεταφορών.

Υπό τη συνεχή εποπτεία της πολιτικής ηγεσίας —και με προσωπική δέσμευση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρίστου Δήμα, του υφυπουργού και του γενικού γραμματέα Υποδομών Δημήτρη Αναγνόπουλου— η Θεσσαλονίκη βλέπει το μέλλον της να σχηματίζεται με διαφάνεια και προοπτική μπροστά στα μάτια των πολιτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λιμάνι Θεσσαλονίκης αεροφωτογραφία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση για οδική σύνδεση λιμανιού Θεσσαλονίκης με ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας ζητά με επιστολή του προς το Υπουργείο Υποδομών ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης λιμανιού Θεσσαλονίκης με ΠΑΘΕ και Εγνατία, έργο που έχει «παγώσει» μετά την παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιώτη.
Σταθμός μετρό Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταχιάος: Έτοιμη η επέκταση μετρό Καλαμαριάς ως τέλη Ιουλίου

Ο υφυπουργός Υποδομών τόνισε πως η επέκταση του μετρό Καλαμαριάς θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, παρά τις τεχνικές δυσκολίες και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Κάθε συρμός θα διέρχεται ανά 90 δευτερόλεπτα με την έναρξη λειτουργίας.
Άνδρας δημόσια ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Μέσα στο καλοκαίρι η παράδοση του Ε65 και της επέκτασης Μετρό

Ο Υπ. Υποδομών Χρ. Δήμας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του Ε65 και της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά το καλοκαίρι, αναφέροντας ότι τα έργα κάνουν την πόλη σύγχρονο κόμβο ανάπτυξης και καινοτομίας.
Τροχαία και φορτηγό
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Θεσσαλονίκη: Διακοπή κυκλοφορίας στην Ανατολική Περιφερειακή τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2026, διακόπτεται πλήρως η κυκλοφορία στην Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (23:00-05:00), στο ρεύμα προς ανατολικά, λόγω έργων. Η κυκλοφορία θα εκτρέπεται μέσω Ευκαρπίας και Λεωφόρου Στρατού.
Εθνική οδός ηλιοβασίλεμα
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Κλειστές κατά την περίοδο 18-22/5 οι σήραγγες Τεμπών για συντήρηση στην Α.Θ.Ε.

Κλειστές προσωρινά οι σήραγγες Τ1-Τ2-Τ3 στα Τέμπη λόγω εργασιών. Ολικός αποκλεισμός κυκλοφορίας από Α/Κ Ευαγγελισμού έως Πλαταμώνα. Εκτροπή οχημάτων μέσω Παλαιάς Εθνικής Οδού Ευαγγελισμού–Λεπτοκαρυάς και Τέμπη.
Τρακτέρ σε κινητοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη Λευκώνα–Προμαχώνα

Η κυκλοφορία στην εθνική οδό Λευκώνα – Προμαχώνα αποκαταστάθηκε μετά από διακοπή λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων. Προηγήθηκε ένταση όταν αγρότες επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον Προμαχώνα, όμως πλέον επικρατεί ηρεμία.