ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς που έβγαλε ποτέ η Ελλάδα, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, προδόθηκε από την καρδιά του καθώς βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Πτελεό Μαγνησίας.

Ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς που έβγαλε ποτέ η Ελλάδα, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, προδόθηκε από την καρδιά του καθώς βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Πτελεό Μαγνησίας.

Την θλιβερή είδηση επιβεβαίωσαν φίλοι του τραγουδιστή στο e-thessalia.gr, ενώ η τελευταία του συναυλία ήταν με τον φίλο του Νίκο Πορτοκάλογλου στο Βόλο, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική, και το σχολείο δεν τον κέρδισε ποτέ. Από πολύ μικρός μπήκε στο μεροκάματο ενώ κυνηγούσε το όνειρο του. Γνωστός για τις επαναστατικές του ιδέες και την συμβολή του στην άνοδο του ποιοτικού ελληνικού τραγουδιού, συνεργάστηκε με πλήθος καλλιτεχνών.

Μόλις απολύεται από το στρατό αρχίζει να τραγουδά αντάρτικα τραγούδια με τον Πάνο Τζαβέλα στη ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ για να «γεννηθούν» λίγο αργότερα οι P.L.J. μαζί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη, ενώ αργότερα προστίθεται και ο Αντώνης Μιτζέλος. Το 1982 κυκλοφορεί το ARMAGEDDON από την Polygram, με παραγωγό τον Γιάννη Δουλάμη, με τον οποίο και γίνονται όλοι οι δίσκοι του συγκροτήματος. Το ARMAGEDDON είναι βασισμένο στην Παλαιά Διαθήκη και η συνθετική ιδέα έχει τη βάση της στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, καθώς στον Λαυρέντη Μαχαίριτσα αρέσει η ενασχόληση με θρησκευτικά θέματα, ενώ έχει κάνει και μαθήματα θρησκευτικής μουσικής και ψαλμωδίες στη Μονή Πετράκη. Ένας δίσκος που αργότερα καθιερώθηκε σαν ένας από τους καλύτερους δίσκους της ροκ δισκογραφίας.

Αργότερα το συγκρότημα αλλάζει όνομα στους διάσημους Τερμίτες που άφησαν το δικό τους μοναδικό στίγμα στην ελληνική μουσική και ο τρίτος δίσκος του συγροτήματος το 1984 με όνομα Αμαρτωλή Μαρία είναι που κάνει όλους να στρέψουν το βλέμμα τους στο νέο αυτό συγκρότημα.Ο δίσκος πουλάει χιλιάδες αντίτυπα και ακολουθούν εμφανίσεις, συναυλίες και άλλα.

Τον Σεπτέμβριο του ’86 κυκλοφορεί το τέταρτο album, με τίτλο ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΤΡΕΝΑ, από την Virgin. Περιέχει τραγούδια όπως την ΣΚΛΗΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, και το ΟΥΤΕ ΜΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ. Σε αυτό το δίσκο συμμετέχει η Σοφία Βόσσου και η Φλέρυ Νταντωνάκη. Στο πιάνο είναι ο Γιάννης Μπαχ-Σπυρόπουλος, ενώ στα ντραμς ο Φίλιππος Σπυρόπουλος. Τελευταίο studio album των Τερμιτών είναι το ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΡΟΧΗ, που κυκλοφορεί το 1988 με τραγούδια όπως το ΠΟΣΟ ΣΕ ΘΕΛΩ, ΠΑΡΕ ΜΕ ΑΠΟ ‘ΔΩ και άλλα. Με το album ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ, ζωντανά ηχογραφημένο από μια καταπληκτική συναυλία στο Λυκαβηττό όπου και συμμετέχει πλειάδα καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Σοφία Βόσσου, ο Αντώνης Βαρδής (με τον οποίο ο Λαυρέντης τραγουδά το ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΤΡΕΛΑ) και οι Κατσιμιχαίοι, κλείνει ο κύκλος των Τερμιτών.

Το 1989, ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής ταυτόχρονα, με πρώτο album το Ο ΜΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ Η ΣΑΓΑΠΩ από την MINOS-EMI, σε στίχους του Μιχάλη Μαρματάκη που έγραφε στίχους και για τους Τερμίτες για να ακολουθήσει δυο χρόνια αργότερα, το 1991, κυκλοφορεί το ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ BLUES, το οποίο γίνεται χρυσός δίσκος. Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει στο ομώνυμο τραγούδι. Οι στίχοι των: Γιάννη Μπαχ-Σπυρόπουλου, Αφροδίτης Μάνου, Γιάννη Προεστάκη, Σάββα Πασχαλίδη και Χάρη Καφετζόπουλου. Στη συνέχεια το 1993 κυκλοφορεί το ΡΙΞΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ. Δέκα κομμάτια, τα οχτώ σε μουσική του Λαυρέντη, σε στίχους Λίνας Δημοπούλου, Μιχάλη Γκανά, Έλενας Ζερβού, Κώστα Καρυστινού, Άκου Δασκαλόπουλου. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη συμμετέχει στο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ‘ΧΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑ.

Ο Λαυρέντης έχει ήδη ξεκινήσει κοινές καλλιτεχνικές εμφανίσεις με τον Διονύση Τσακνή και γίνονται ένα από τα πιο γνωστά καλλιτεχνικά δίδυμα στην ελληνική μουσική. Το 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος (CD πλέον) ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΠΟΥ ΚΟΥΡΑΣΕ Η ΘΕΑ. Ένας από τους καλύτερους δίσκους του Λαυρέντη, ο οποίος όμως δεν θα έχει και ανάλογη εμπορική επιτυχία. Συμμετέχει ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος και η Ελισάβετ Καρατσόλη.

Το 1996 κυκλοφορεί ο δίσκος ΠΑΥΣΙΛΙΠΟΝ που αποτέλεσε δίσκος σταθμός στην ελληνική δισκογραφία, με μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και στίχοι του Ισαάκ Σούση, του Γιώργου Οικονομέα και της Λίνας Δημοπούλου., ενώ η Απουσία είναι γραμμένη από τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας επιστρέφει τον Ιούνιο του 1999 με το νέο του CD, ΕΤΣΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΩ ΑΠ’ ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ, όπου συμμετέχει και ο Διονύσης Σαββόπουλος καθώς και Ιταλοί καλλιτέχνες. Στη συνέχεια  γράφει μουσική για την ταινία «Ένας κι ένας» και αφού γράψει την μουσική σε πολλά τραγούδια του 2πλου CD του Γ.Νταλάρα, βγάζει τον επόμενο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Το διάλειμμα κρατάει δυο ζωές». Σημαντική στιγμή του δίσκου η συνεργασία με τον Angelo Branduardi.

Επόμενη δισκογραφική δουλειά του Λαυρέντη, το single με την μουσική της ταινίας «Εφάπαξ» όπου τραγουδάει ο Γιάννης Κότσιρας (για τον οποίο έγραψε και τη μουσική για το CD Ξύλινο Αλογάκι). Τελευταία του προσωπική δουλειά είναι το CD «Στο αφιερώνω», ενώ συμμετείχε και στο δίσκο «Χρειάζεται ένα θαύμα εδώ», που ουσιαστικά αποτελεί το πρόγραμμα των Μαχαιρίτσα, Τσακνή και Πλιάτσικα στο Σταυρό του Νότου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

astinomia, astynomia, ELAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι 8 συλληφθέντες εργάτες για την κατάρρευση κτιρίου

Για την υπόθεση η αστυνομία αναμένεται να συντάξει ένορκη διοικητική εξέταση με τις καταθέσεις των εργατών, ενώ για το περιστατικό διενεργεί παράλληλη προανάκριση και το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.