ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κατάσχεση νέας μεγάλης ποσότητας αντισηπτικών σε παράνομο παρασκευαστήριο 

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη κατάσχεση αντισηπτικών διαλυμάτων που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ την τελευταία εβδομάδα, ενώ η συνολική ποσότητα διαλυμάτων που έχει κατασχεθεί υπερβαίνει τα 8.000 λίτρα. 

Οι υπάλληλοι της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου από αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές, έχουν εντείνει τους ελέγχους τους αυτή την περίοδο στον τομέα της παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης αντισηπτικών διαλυμάτων. 
 
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, εντόπισαν και κατέσχεσαν νέα μεγάλη ποσότητα αντισηπτικών σε παράνομο παρασκευαστήριο, το οποίο στερούνταν σχετικής άδειας από τον Ε.Ο.Φ. 
 
Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν: 

Περίπου 40.000 φιάλες αντισηπτικών υγρών των 100ml, που αντιστοιχούν σε 4.000 λίτρα διαλύματος, 54.000 κενές φιάλες και 248.000 ετικέτες συσκευασίας, 11 κενές δεξαμενές των 1.000 λίτρων με ένδειξη «ισοπροπυλική αιθανόλη» που χρησιμοποιούνταν ως πρώτη ύλη για την παρασκευή των αντισηπτικών υγρών, καθώς επίσης και λοιπός βιοτεχνικός εξοπλισμός. Δείγματα των ανωτέρω κατασχεθέντων ειδών έχουν αποσταλεί ήδη στον Ε.Ο.Φ. και αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης. 
 
Αναλυτικότερα: 

Κλιμάκιο υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, με τη συνδρομή δύναμης του τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Βοιωτίας, διενεργώντας προληπτικό έλεγχο διακίνησης προϊόντων στα διόδια των Θηβών, εντόπισε φορτηγό το οποίο διακινούσε ποσότητα αντισηπτικών. 
 
Στα πλαίσια αναζήτησης των εταιρειών που εμπλέκονταν στη συγκεκριμένη συναλλαγή, το κλιμάκιο ελέγχου εντόπισε παράνομο χώρο παραγωγής και συσκευασίας των ανωτέρω αντισηπτικών και καλλυντικών διαλυμάτων στην περιοχή του Μενιδίου. 
 
Με αφορμή το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του χώρου κλείδωσαν την εγκατάσταση και εξαφανίστηκαν, η Υπηρεσία μας ζήτησε τη συνδρομή Εισαγγελικού λειτουργού αλλά και αστυνομικής δύναμης από το Α.Τ. Αχαρνών, για να εισέλθει στον χώρο. Με την παρουσία Εισαγγελέα, κλειθροποιού και αστυνομικής δύναμης, το κλιμάκιο των ελεγκτών εισήλθε στην εγκατάσταση και διαπίστωσε τα ακόλουθα: 

  • Εντός του παράνομου χώρου παραγωγής και συσκευασίας εντοπίστηκαν, όπως αναφέρεται ανωτέρω, χιλιάδες φιάλες αντισηπτικών υγρών και ετικετών συσκευασίας, καθώς και δεξαμενές, οι οποίες και κατασχέθηκαν. Επίσης 
  • εντοπίστηκαν να εργάζονται σε κακές συνθήκες 13 αλλοδαποί χωρίς έγγραφα νόμιμης παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, οι οποίοι συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου από το Α.Τ. Αχαρνών, όπως επίσης συνελήφθη με την ίδια διαδικασία και ο υπεύθυνος της επιχείρησης. 

Η επιχείρηση δεν είχε συμμορφωθεί όσον αφορά την υποχρέωσή της να καταγράψει ηλεκτρονικά τα αποθέματά της σε αντισηπτικά διαλύματα, βάσει των διατάξεων του άρθρου 2 της από 14/03/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 64/Α/14.3.20) περί καταγραφής των αποθεμάτων σε αντισηπτικά. 

Η Υπηρεσία έχει ήδη ενημερώσει με έγγραφό της τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία είναι η αρμόδια Υπηρεσία για την εφαρμογή των διατάξεων της από 14/03/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί 
καταγραφής αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά διαλύματα, για τις δικές της κατά νόμο ενέργειες όσον αφορά τα κατασχεμένα είδη. 
 
Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός, ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη κατάσχεση αντισηπτικών διαλυμάτων που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ την τελευταία εβδομάδα, ενώ η συνολική ποσότητα διαλυμάτων που έχει κατασχεθεί υπερβαίνει τα 8.000 λίτρα. 
 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 53χρονη που ως «δικηγόρος» απέσπασε 280.000 ευρώ

Συνελήφθη το καλοκαίρι του 2021, ύστερα από καταγγελία γυναίκας από την οποία πήρε άνω των 100.000 ευρώ. Ύστερα από επιχείρηση της Αστυνομίας προσημειώθηκαν χαρτονομίσματα με τα οποία συνελήφθη επ' αυτοφώρω.
Astynomia, Police, Elas
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε μεγάλη εγκληματική οργάνωση που δρούσε σε Αττική και επαρχία

Για τον τερματισμό της δράσης τους πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (12/1), με τη συνδρομή ελεγκτών του Σ.Δ.Ο.Ε., οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.