ΓΔ: 2611.91 0.19% Τζίρος: 64.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:08:36
Λίνα Μενδώνη ομιλία
Φώτο: ΑΠΕ

Η νήσος Πολύαιγος κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος από το υπουργείο Πολιτισμού

Η Πολύαιγος κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος μετά τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, εξασφαλίζοντας την προστασία της από δόμηση και υποβάθμιση, με στόχο τη διατήρηση της μοναδικής της φυσιογνωμίας.

Η κήρυξη ολόκληρης της νήσου Πολυαίγου ως αρχαιολογικού χώρου από το Υπουργείο Πολιτισμού, έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αποτελεί καθοριστική εξέλιξη για τη διαφύλαξη της μοναδικής φυσιογνωμίας του κυκλαδικού αρχιπελάγους

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στήριξε την εισήγησή της σε δεδομένα του αρχαιολογικού προγράμματος Έρευνα Κυκλαδικών Νησίδων (EKYNΗ-Small Cycladic Islands Project), που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το The Norwegian Institute At Athens και το Carleton College. 

Το πρόγραμμα κάλυψε συνολικά 90 ακατοίκητες και δυσπρόσιτες νησίδες των Κυκλάδων και ανέδειξε, ειδικά στην Πολύαιγο, εκτεταμένη ανθρώπινη παρουσία που εκτείνεται διαχρονικά από τη Νεολιθική Περίοδο μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Η χρονολόγηση, κυρίως βάσει της κεραμικής, καταγράφει σημαντικά κατάλοιπα από την προϊστορική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και σύγχρονη εποχή.

Σε σχετική ανάρτηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο Facebook, με αφορμή τη συζήτηση της Τρίτης στο ΚΑΣ για την «Έγκριση ή μη κήρυξης-οριοθέτησης: α) της νήσου Πολυαίγου Ε. Κυκλάδων ως αρχαιολογικού χώρου, β) της θαλάσσιας περιοχής του όρμου Συκιάς στη νοτιοανατολική ακτή της νήσου Πολυαίγου ως ενάλιου αρχαιολογικού χώρου», επισημαίνεται η θετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που ανοίγει το δρόμο για την προστασία της νησιωτικής κληρονομιάς.

Το θέμα της δόμησης στην Πολύαιγο ήρθε στο προσκήνιο ύστερα από δημόσια καταγγελία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) - Τοπικής Ομάδας Μήλου. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο Facebook, η οργάνωση τόνισε πως «ξεκινούν διαδικασίες που προοιωνίζονται δόμηση στην Πολύαιγο, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί της Ελλάδας»

Η ίδια ανακοίνωση επισήμανε πως η Πολύαιγος είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τον Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae), λειτουργεί ως καταφύγιο για τη μεσογειακή φώκια Monachus-Monachus και έχει αναγνωριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. 

Μέχρι σήμερα, το νησί διατηρούσε σχεδόν ανέπαφη τη φυσική του κατάσταση, αποτελώντας έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες παρθένους βιότοπους της Μεσογείου. Η ΕΛΛΕΤ Μήλου παρέθεσε έγγραφα που τεκμηριώνουν δρομολογημένα σχέδια οικοδόμησης και ανέδειξε την ανάγκη άμεσης δράσης.

Η Τοπική Επιτροπή της ΕΛΛΕΤ, με νεότερη ανακοίνωση, επιβεβαίωσε πως «οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι η Αρχαιολογία θα συνεδριάσει άμεσα για να κηρύξει ολόκληρη την Πολύαιγο αρχαιολογικό χώρο»

Μια τέτοια απόφαση αναμένεται να σημάνει την πλήρη ακύρωση των σχεδίων για δόμηση αλλά και να λειτουργήσει ως ισχυρό ανάχωμα στην υποβάθμιση του τελευταίου μεγάλου ακατοίκητου νησιού της χώρας. 

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη γρήγορη κινητοποίηση της κοινωνίας, των δημοσιογράφων και των αρμόδιων αρχών, ενώ δηλώνει πως θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις έως ότου διασφαλιστεί η απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προστασία της Πολυαίγου. Καταλήγοντας, καλεί την κοινωνία σε ενότητα για τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής ταυτότητας τόσο της Πολυαίγου, όσο και της Μήλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

παραθαλάσσιο χωριό Κεφαλονιάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: Προστασία και ανάδειξη ρωμαϊκής έπαυλης Αγίας Ευφημίας

Το ΥΠΠΟ ανακοινώνει έργο 330.000 ευρώ για την προστασία και ανάδειξη της ρωμαϊκής έπαυλης στην Αγία Ευφημία Κεφαλλονιάς, με νέες υποδομές προσβασιμότητας και αποκατάστασης, μέσω του ΠΕΠ Ιόνιοι Νήσοι 2021-2027.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Ο πολιτισμός στη Θράκη στηρίζει ταυτότητα και πρόοδο

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε σημαντικά έργα στη Θράκη, όπως το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, ανασκαφές στην Πλωτινόπολη και τον ταφικό τύμβο Μικρής Δοξιπάρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λίνα Μενδώνη: «Ο Νίκος Καλογερόπουλος υπηρέτησε την τέχνη με ήθος»

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο του Νίκου Καλογερόπουλου, τονίζοντας ότι συνέβαλε καθοριστικά στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, διατηρώντας ακεραιότητα, ήθος και αφοσίωση στην τέχνη.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: 1.106.000 ευρώ σε Πολυθεματικά Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα

Το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε επιχορηγήσεις 1.106.000€ για πολυθεματικά φεστιβάλ το 2026. Στόχος η στήριξη πολιτιστικών φορέων πανελλαδικά, ενίσχυση τοπικών κοινοτήτων και διεύρυνση της συμμετοχής στον σύγχρονο πολιτισμό.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διδυμότειχο: Επίσκεψη Μενδώνη σε έργα πολιτισμού - Τελικό στάδιο για το Τέμενος Βαγιαζήτ

Αυτοψία σε πολιτιστικά έργα του Έβρου έκανε η Λίνα Μενδώνη με κλιμάκιο του ΥΠΠΟ. Το Τέμενος Βαγιαζήτ αποκαθίσταται και θα παραδοθεί τον Αύγουστο. Παράλληλα, παλαιά σχολεία θα μετατραπούν σε Αγροτικά Μουσεία.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη στα Αιγόσθενα για τις ζημιές από τη φωτιά

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το Πόρτο Γερμενό για να διαπιστώσει τις ζημιές από τη φωτιά στα μνημεία των Αιγοσθένων. Τα μνημεία γλίτωσαν σοβαρές ζημιές, αλλά υπήρξαν φθορές σε σύγχρονες υποδομές και απαιτούνται καθαρισμοί.