Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάνθηκε ότι η τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, όπως πιλοτές και ανοικτοί χώροι, βάσει του νόμου 4178/2013, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον δεν υπάρχει κανονισμός οροφοκτησίας και εκφραστούν αντιρρήσεις από οποιονδήποτε συνιδιοκτήτη.
Ειδικότερα, το ανώτατο δικαστήριο εξέτασε υπόθεση που αφορούσε αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόχρηστους-κοινόκτητους χώρους ισογείου πολυκατοικίας στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, όπως πιλοτή και τμήμα οικοπέδου. Η υπόθεση τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας με πρόεδρο την Ευαγγελία Νίκα και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Βασιλειάδη.
Σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμ. 1616/2025, το ΣτΕ έκρινε ότι «σε περίπτωση έλλειψης κανονισμού οροφοκτησίας, η διάταξη (άρθρο 11 παρ. 1 περ. δ΄ του ν. 4178/2013) που προβλέπει την υποβολή αίτησης από συνιδιοκτήτη με βάση την πλειοψηφία των ποσοστών συνιδιοκτησίας για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων σε κοινόχρηστα μέρη της οικοδομής, αποσκοπεί μόνο στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και την πλήρη καταγραφή και αντιμετώπιση των αυθαιρέτων, χωρίς πάντως να θίγεται το δικαίωμα ιδιοκτησίας των λοιπών συνιδιοκτητών».
Ως εκ τούτου, η «τακτοποίηση» αυθαίρετων κατασκευών σε κοινοχρήστους χώρους με βάση τον ν. 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης δεν είναι δυνατή εφόσον κατατεθούν αντιρρήσεις από οποιονδήποτε συνιδιοκτήτη, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Η δικαστική απόφαση επισημαίνει ότι «η διάταξη του άρθρου 11, παράγραφος 1 του νόμου 4178/2013, κατά το μέρος που επιτρέπει την υποβολή αίτησης από συνιδιοκτήτη που κατέχει ή συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ποσοστών συνιδιοκτησίας για την υπαγωγή στις διατάξεις του εν λόγω νόμου, αυθαιρέτων κατασκευών επί κοινόχρηστων χώρων ακινήτων, στα οποία έχει συσταθεί οριζόντιος ή κάθετος ιδιοκτησία, προσκρούει στα άρθρα 17 και 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος και είναι ανεφάρμοστη».