ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πορτάρα Νάξοθ
Φώτο; Μόνιμη περίφραξη τοποθετήθηκε στην Πορτάρα της Νάξου, Credits: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μόνιμη περίφραξη τοποθετήθηκε στην Πορτάρα Νάξου από το ΥΠΠΟ

Η μόνιμη περίφραξη στον αρχαιολογικό χώρο της Πορτάρας στη Νάξο ολοκληρώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ενισχύοντας την προστασία του μνημείου μετά από περιστατικά φθορών.

Μόνιμη περίφραξη τοποθετήθηκε στην Πορτάρα της Νάξου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και σχετική έγκριση του ΥΠΠΟ.

Η τοποθέτηση της περίφραξης πραγματοποιήθηκε όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας συλλήψεων στελεχών της αρχαιολογικής υπηρεσίας και αντιδικιών μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Δημοτικής Αρχής Νάξου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Δήμος Νάξου παραιτήθηκε από το αίτημά του για άμεση απομάκρυνση της προσωρινής περίφραξης του Μνημείου του Ναού του Απόλλωνα (Πορτάρα), που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί ενώπιον του Πρωτοδικείου Νάξου στις 29 Σεπτεμβρίου 2025. Η παραίτηση αυτή οδήγησε στην κατάργηση της δίκης, χωρίς την έκδοση δικαστικής απόφασης.

Η προσωρινή περίφραξη είχε τοποθετηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μετά από περιστατικό παραβατικής συμπεριφοράς επισκέπτη, ως υποχρεωτικό μέτρο προστασίας του μνημείου, σύμφωνα με τον νόμο 4858/2021. Η Εφορεία είχε ενημερώσει τον Δήμο ότι η ενέργεια αυτή ήταν απαραίτητη και ότι τυχόν παράλειψή της θα είχε ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες για τους υπαλλήλους.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ημερομηνία αντικατάστασης της προσωρινής περίφραξης με τη μόνιμη είχε αποφασιστεί και γνωστοποιηθεί εγγράφως από το Υπουργείο Πολιτισμού, πριν την έκδοση της προσωρινής διαταγής του Δικαστηρίου.

Το έργο της μόνιμης περίφραξης ολοκληρώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, όπως είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβευμένοι στην IPRA GWA
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βραβεύσεις θεατρικών βραβείων «Μελίνα Μερκούρη» και «Δημήτρης Χορν»

Τα βραβεία «Μελίνα Μερκούρη» και «Δημήτρης Χορν» απονέμονται φέτος για πρώτη φορά από το Υπ. Πολιτισμού, σε τελετή στις 18 Μαΐου στο Ακροπόλ Παλλάς. Τα βραβεία τιμούν νέους ηθοποιούς για τις ερμηνείες τους την προηγούμενη χρονιά.
Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Συμμετοχή της Μενδώνη στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού στις Βρυξέλλες

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, με βασικά θέματα τα πνευματικά δικαιώματα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ θα παρουσιάσει το 3D μοντέλο της Δήλου στην εκστρατεία «Twin it!».
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, διασφαλίζοντας βιώσιμη ένταξη και νέα δυναμική για την περιοχή.
Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμος Πλατανιά ζητά άμεση αποκατάσταση της Γέφυρας Κερίτη στο Ρέθυμνο

Ο δήμαρχος Πλατανιά ζητά με επιστολή του την άμεση διενέργεια των διαδικασιών για τη δημοπράτηση της αποκατάστασης της Γέφυρας του Κερίτη, την εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων και τη σύγκληση σχετικής επιτροπής, λόγω καθυστερήσεων.
Λίνα Μενδώνη πολιτιστικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Αναγνώριση του Μουσείου Καποδίστρια για πλήρη αξιοποίηση

Το ΥΠΠΟ ενθαρρύνει το Μουσείο Καποδίστρια να πιστοποιηθεί, ώστε να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα στήριξης, καθώς από το 2026 θα χρηματοδοτούνται μόνο αναγνωρισμένα μουσεία, δήλωσε η Λίνα Μενδώνη στη Βουλή.