ΓΔ: 2653.53 0.81% Τζίρος: 266.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας

Προφυλακιστέος 21χρονος για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα εκμετάλλευσης

Ο 21χρονος Ελληνοαμερικανός κατηγορείται για ένταξη σε διαδικτυακή οργάνωση που εκμεταλλευόταν ανήλικους διεθνώς. Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του.

Προφυλακιστέος κρίθηκε, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ένας 21χρονος ελληνοαμερικανός, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ. Η οργάνωση αυτή φέρεται να δρούσε μέσω Διαδικτύου, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση ευάλωτων ομάδων ανηλίκων και τη διακίνηση παιδικής πορνογραφίας παγκοσμίως.

Η δικογραφία εις βάρος του βασίστηκε σε ευρήματα των αμερικανικών διωκτικών αρχών. Σύμφωνα με τις έρευνες, τα μέλη της οργάνωσης προσέγγιζαν ανυποψίαστα ανήλικα θύματα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, με στόχο να τα εξαναγκάσουν να μοιραστούν βίντεο με σκηνές βίας, αυτοτραυματισμούς, σεξουαλικές πράξεις και άλλες αποτρόπαιες ενέργειες. 

Το συγκεκριμένο κύκλωμα, γνωστό ως «764», στοχοποιούσε κυρίως ανήλικους ηλικίας 8 έως 17 ετών, με ιδιαίτερη έμφαση σε μαύρους νέους, άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και νέους με προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι αμερικανικές αρχές χαρακτηρίζουν την οργάνωση ως βίαιη, εξτρεμιστική και μηδενιστική.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν ζητήσει την έκδοση του 21χρονου μέσω ερυθράς αγγελίας διεθνών αναζητήσεων. Συνελήφθη τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, όπου διαμένει με την οικογένειά του. Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να μην τον εκδώσει λόγω της ελληνικής ιθαγένειάς του. 

Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές διεξήγαγαν προκαταρκτική έρευνα για τις ίδιες πράξεις, οι οποίες φέρεται να τελέστηκαν από τον 21χρονο στην Ελλάδα, δίνοντας αρμοδιότητα στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη τόσο κατά του 21χρονου όσο και κατά του 18χρονου συνεργού του. Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης αδύναμων ατόμων με έμμεση αυτουργία, της πορνογραφίας ανηλίκων και της εκδικητικής πορνογραφίας.

Ο 21χρονος, στην απολογία του, αρνήθηκε κάθε σχέση με την οργάνωση. Όπως φέρεται να δήλωσε, «Μπήκα στην εφαρμογή αλλά δεν έχω καμία σχέση με την συγκεκριμένη οργάνωση. Πήγα στο σπίτι του 18χρονου και πάτησα την εφαρμογή από τον δικό του υπολογιστή». Παρά τις εξηγήσεις του, εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν ομόφωνα την προφυλάκισή του.

Ο 18χρονος συγκατηγορούμενός του, ο οποίος φέρεται να τέλεσε τις αποδιδόμενες πράξεις όσο ήταν ακόμη ανήλικος, έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα ενώπιον της ίδιας ανακρίτριας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερη η 25χρονη μετά την επίθεση στις 40 Εκκλησίες

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε η 25χρονη που τραυματίστηκε με μαχαίρι από 31χρονο στις 40 Εκκλησιές. Η απολογία της δόθηκε στο νοσοκομείο, όπου αρνήθηκε οποιαδήποτε απόπειρα ληστείας, υποστηρίζοντας ότι δέχθηκε απρόκλητη επίθεση.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

31χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη για αλλεπάλληλες ληστείες και κλοπές

Συνελήφθη 31χρονος αλλοδαπός στη Θεσσαλονίκη, που κατηγορείται για τρεις ληστείες και τρεις κλοπές μέσα σε λίγες μέρες. Εντοπίστηκε με κλεμμένη μοτοσικλέτα, προσπάθησε να διαφύγει, αλλά ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο μελών κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Συνελήφθησαν δύο άτομα στη Θεσσαλονίκη για παράνομη διακίνηση μεταναστών, καθώς κρατούσαν σε διαμέρισμα δύο αλλοδαπούς χωρίς έγγραφα, υπό την απειλή όπλου και αφαιρώντας τους τα κινητά. Οι μετανάστες κατάφεραν να διαφύγουν.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη φυγόποινου στη Θεσσαλονίκη για καταδίκη σε θανατηφόρο τροχαίο

Συνελήφθη 51χρονος φυγόποινος στη Θεσσαλονίκη, καταδικασμένος σε κάθειρξη 6 ετών και 1 μηνός για θανατηφόρο τροχαίο υπό την επήρεια ναρκωτικών και χωρίς δίπλωμα, μετά από απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη δύο ατόμων για ξυλοδαρμό υπαλλήλου σε ψιλικατζίδικο στη Θεσσαλονίκη

Δύο άνδρες, με καλυμμένα πρόσωπα, ξυλοκόπησαν με σιδερολοστούς νεαρό υπάλληλο ψιλικατζίδικου στην Τούμπα Θεσσαλονίκης λόγω προσωπικών διαφορών. Η ΔΙ.ΑΣ. τους συνέλαβε. Ο τραυματίας νοσηλεύεται με πρώτες βοήθειες.