Ενώπιον της στρατιωτικής δικαιοσύνης θα λογοδοτήσουν οι λιμενάρχες Χαλκίδας και Ερέτριας, οι οποίοι είχαν αναλάβει τις έρευνες για τις συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη τον Ιανουάριο του 2021.
Η εξέλιξη αυτή γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ), όπου δικάζονται δύο ψαράδες κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από κοινού.
Σύμφωνα με δήλωση που κατέθεσαν οι δικηγόροι της οικογένειας Βαλυράκη, με διάταξη της Εισαγγελίας του δευτεροβάθμιου Ναυτοδικείου διατάχθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των δύο αξιωματικών του Λιμενικού για τα αδικήματα της απόπειρας υπόθαλψης εγκληματία και της ψευδούς βεβαίωσης.
Όπως ανέφερε ο εκ των συνηγόρων, Νίκος Κωνσταντόπουλος, η σχετική διάταξη (υπ' αριθμόν 35/2025) γίνεται εν μέρει δεκτή στις προσφυγές της οικογένειας και του αυτόπτη μάρτυρα Βαγγέλη Ασμάνη.
Η πλευρά της οικογένειας υποστηρίζει ότι κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης υπήρξαν παρακρατικές και παραθεσμικές μεθοδεύσεις με στόχο να χαρακτηριστεί το περιστατικό ως ατύχημα και να τεθεί στο αρχείο.
Η ποινική δίωξη αποσκοπεί στη διερεύνηση των ενεργειών των δύο λιμενικών, οι οποίοι φέρονται να κατασκεύασαν δήλωση και να πίεσαν τον κ. Ασμάνη να ανακαλέσει τη μαρτυρία του, δηλώνοντας αναληθώς ότι δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας.
Κατά την υποστήριξη της κατηγορίας, επισημάνθηκε ότι οι λιμενικοί προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τη μαρτυρία του κ. Ασμάνη, ο οποίος υποστηρίζει πως είδε τους δύο κατηγορούμενους ψαράδες να επιτίθενται στον Σήφη Βαλυράκη, ενώ εκείνος βρισκόταν στη θάλασσα ανοιχτά της Ερέτριας με το σκάφος του.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «συγκλονιστική», υπογραμμίζοντας ότι η ποινική δίωξη αποκαλύπτει μεθοδικές προσπάθειες αμφισβήτησης της μαρτυρίας του αυτόπτη μάρτυρα και τεκμηριώνει τη βασιμότητα των καταγγελιών της οικογένειας Βαλυράκη.
Επιπλέον, ανέδειξε τις ευθύνες του τότε εισαγγελέα Χαλκίδας, επισημαίνοντας πως η υπόθεση επιχειρήθηκε να χαρακτηριστεί ως ατύχημα για να μην εξεταστεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας.
Από την πλευρά της υπεράσπισης των δύο ψαράδων, η συνήγορος ζήτησε να εξεταστεί ενδελεχώς η υπόθεση και να αποδειχθεί η αλήθεια, επισημαίνοντας πως κάθε αναφορά στους κατηγορούμενους πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να αποφευχθεί συκοφαντική δυσφήμιση. Τόνισε επίσης ότι ο κ. Ασμάνης θα εξεταστεί στο δικαστήριο για να ελεγχθεί η αξιοπιστία του.