ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
refugees
Shutterstock

Κέντρα για τους πρόσφυγες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας

Σε δυο μήνες θα αποσυμφορηθεί η Μόρια, επιταχύονται δράστικα οι διαδικασίες για το άσυλο όπως αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Στη σκιά του τραγικού περιστατικού στη Μόρια, στο Μεγάρο Μαξίμου συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο με την κυβέρνηση να αναζητά δραστικά μέτρα για την αποσυμφόρηση των hot spots καθώς όλοι φοβούνται για νέα ανάφλεξη επεισοδίων.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα προβλέπει σαφή κριτήρια για την χορήγηση του ασύλου και ποια άτομα θα εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να εκδίδονται γρηγορότερα οι αποφάσεις.

Αυτό αναμένεται να έχει σαν αποτέλεσμα να επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, καθώς αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της γείτονας χώρας, καθώς όπως έχει καταγραφεί από την κυβέρνηση, ο αριθμός των μεταναστών που επιστρέφουν παραμένει χαμηλός. Παράλληλα η κυβέρνηση στοχεύει να ενδυναμωθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο ζήτημα του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα.

Η αποσυμφόρηση των hot spots αναμένεται να επιτευχθεί μέσω δυο προγραμμάτων που θα ορίζουν την μεταφορά των προσφύγων σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην επικράτεια της χώρας. Συγκεκριμένα το ένα πρόγραμμα αφορά 40.000 άτομα και χρηματοδοτείται από την Κομισιόν και το δεύτερο με την ονομασία «Ήλιος» αφορά στη μεταφορά 16.000 ανά την επικράτεια.

Το διάστημα από τις 16 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου συνολικά 5.135 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν με βάρκες από την Τουρκία, πιέζοντας στα όριά τους τις δομές για την υποδοχή και την ταυτοποίηση των ανεξέλεγκτων ροών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, σχεδόν οι μισοί μετανάστες -2.435- που έφτασαν στο διάστημα αυτό σε ελληνικό έδαφος κατευθύνθηκαν στη Λέσβο.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, απηύθυνε δραματική προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης. «Φτάνουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για τις μεγαλύτερες ροές μεταναστών και προσφύγων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ με ανακοίνωση της χαρακτηρίζει τραγικό το γεγονός στη Μόρια και δηλώνει την ετοιμότητα της να στηρίξει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών σύμφωνα με την εκπρόσωπο Μίνα Αντρέεβα.

«Η πυρκαγία που ξέσπασε στη Μόρια και που στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας και προκάλεσε τον τραυματισμό του παιδιού της είναι ένα τραγικό γεγονός για το οποίο λυπούμαστε βαθιά», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές τις τελευταίες εβδομάδες εντείνουν την ήδη μεγάλη πίεση στα νησιά, δημιουργώντας «μη βιώσιμες συνθήκες».

«Η Επιτροπή παραμένει διαθέσιμη να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές κατεπειγόντως έτσι ώστε να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για την αποσυμπίεση της κατάστασης», επισήμανε η ίδια, χαιρετίζοντας τα μετρά που έχει ήδη ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με την «ικανότητα υποδοχής», δεδομένων των αυξημένων προσελεύσεων.

«Αυτά περιλαμβάνουν επιπλέον μεταφορές στην ενδοχώρα με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και χρηματοδότηση από την ΕΕ, αύξηση της ικανότητας υποδοχής στην ενδοχώρα καθώς και αύξηση των επιστροφών από τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών επιστροφών», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συμφώνησαν για προσφυγικό, Κύπρο και διμερείς σχέσεις Μητσοτάκης - Ερντογάν

Προσφυγικό - μεταναστευτικό, κυπριακό, Χάλκη αλλά και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο συζητήθηκαν μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΔΙΕΘΝΗ

Handelsblatt: Η Τουρκία επέβαλε αλλαγές υπέρ της στην συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, περίπου 1,7 εκατ. ευρώ από την 2η δόση των 3 δισ. που εκταμιεύει η Ε.Ε. για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία, θα περάσουν πλέον απευθείας στον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψηφιακή έκθεση για την οικονομική άνθιση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Η τεκμηριωμένη παρουσίαση αναδεικνύει την προκοπή και το φιλοπρόοδο πνεύμα του Ελληνισμού και φωτίζει πτυχές των επιτευγμάτων του όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε αυτόν της εκπαίδευσης.
STE, Symvoulio Epikrateias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΣτΕ ακύρωσε τον διαγωνισμό για την κατασκευή της «Δομής Μαλακάσας»

Η ίδρυση και κατασκευή δομής εντός αναδασωτέας έκτασης είναι συνταγματικώς ανεκτή υπό την προϋπόθεση ότι δεν εξευρίσκονται άλλες, μη αναδασωτέες και κατάλληλες προς τούτο, εκτάσεις, αναφέρει η απόφαση.