ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λάζαρος Κυρίζογλου πορτρέτο

Η ΚΕΔΕ ανακαλεί την απόφαση για την κατανομή των 105 εκατ. ευρώ

Η ΚΕΔΕ συγκαλεί έκτακτο ΔΣ για να ανακαλέσει την απόφαση κατανομής των 105 εκατ. ευρώ, με στόχο τη διατήρηση της ενότητας των δήμων amid έντονες αντιδράσεις για τα οικονομικά προβλήματα.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προχωρά σε σύγκληση έκτακτου διοικητικού συμβουλίου την Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου, με σκοπό την ανάκληση της απόφασης της 12ης Νοεμβρίου 2025 σχετικά με τον τρόπο κατανομής της έκτακτης επιχορήγησης ύψους 105 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, το νέο μοντέλο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), που εφαρμόζεται από τις αρχές του 2024, ευνόησε κυρίως τους μικρούς και μεσαίους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, αυξάνοντας σημαντικά τα έσοδά τους. 

Αντίθετα, 54 μεγάλοι αστικοί δήμοι δεν έλαβαν επιπλέον χρηματοδότηση, παρά το γεγονός ότι τα λειτουργικά τους έξοδα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Όπως επισημαίνεται, η απόφαση αυτή λήφθηκε με γνώμονα την ενίσχυση της αλληλεγγύης προς τους οικονομικά ασθενέστερους δήμους. Το μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ θα παραμείνει αμετάβλητο, εκτός αν αποφασιστεί διαφορετικά από το συνέδριο της ΚΕΔΕ, το ανώτατο όργανο διοίκησης της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

Η ΚΕΔΕ διεκδικεί από την κυβέρνηση ουσιαστική αύξηση των πόρων μέσω των ΚΑΠ, ώστε να καλυφθούν τα αυξημένα λειτουργικά κόστη των δήμων. 

Η διατήρηση της ενότητας της αυτοδιοίκησης θεωρείται κρίσιμη, ειδικά ενόψει των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2026 και την έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 17 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης.

Η ανάκληση της απόφασης για την κατανομή της έκτακτης επιχορήγησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, αποσκοπεί στη διαφύλαξη της ενότητας του θεσμού και αποτελεί έμπρακτη απάντηση ευθύνης απέναντι στις πρόσφατες αντιδράσεις για τα οικονομικά προβλήματα των δήμων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΑΔΕ σε φορητό υπολογιστή
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ξεκινά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ με έργο 39,8 εκατ. ευρώ

Επιλέχθηκε η κοινοπραξία "Nova ICT - nvisionist" για την ψηφιοποίηση του αρχείου της ΑΑΔΕ, έργο ύψους 39,8 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ως σημαντικό βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Έντονο το αποτύπωμα έργου και μεταρρυθμίσεων του Στ. Μάνου

Με συγκίνηση αποχαιρετά τον Στέφανο Μάνο ο Κωστής Χατζηδάκης, αναγνωρίζοντας το έντονο αποτύπωμά του σε έργα και μεταρρυθμίσεις, τον αντισυμβατικό του χαρακτήρα και τις σημαντικές του συνεισφορές στη δημόσια ζωή.
Ψηφιακή πλατφόρμα πληκτρολόγιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απλοποιείται η καταχώριση ληξιαρχικών πράξεων για Έλληνες εξωτερικού

Η διαδικασία καταχώρισης ληξιαρχικών γεγονότων Ελλήνων του εξωτερικού απλοποιείται και γίνεται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας του Ειδικού Ληξιαρχείου, έπειτα από προέγκριση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ξανά διαθέσιμο το ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις από παραγωγούς

Ξεκίνησε ξανά η υποβολή της ΕΑΕ 2025, δίνοντας τη δυνατότητα σε δικαιούχους να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν στοιχεία έως 7/9/2026. Δυνατότητα επικαιροποίησης δεδομένων και διορθώσεων στα παραστατικά για συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ανεκμετάλλευτα 800 εκατ. για ενέργεια, καλύπτονται με εθνικά

Ο Κώστας Τσουκαλάς του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλύπτει αποτυχίες στην ενέργεια με εθνικούς πόρους, ενώ πόροι της ΕΕ έμειναν αναξιοποίητοι, και άσκησε κριτική για την έλλειψη προετοιμασίας και πρόληψης σε πυρκαγιές.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρ. Παρασύρης: Η κυβέρνηση μεταθέτει το κόστος ρήτρας στους πολίτες

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης του ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στην κυβέρνηση σοβαρές αστοχίες στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων για ενεργειακά έργα, επισημαίνοντας πως ζητείται τώρα ξόδεμα άνω του 1 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους λόγω αποτυχίας απορρόφησης.