ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Διάδρομος νοσοκομείου

Χάρτα Πνευμονικής Υπέρτασης: Στήριξη και ορατότητα για τους ασθενείς

Οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση, σε συνεργασία με φορείς και γιατρούς, δημιούργησαν χάρτα που καταγράφει τις προκλήσεις της καθημερινότητάς τους και προτείνει λύσεις.

Μία νέα χάρτα για την πνευμονική υπέρταση δημιούργησαν ασθενείς, σε συνεργασία με εκπροσώπους της Πολιτείας, ιατρικούς φορείς και φροντιστές, με στόχο να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πνευμονικής Υπέρτασης, Ιωάννα Αλυσανδράτου, σε συνέντευξή της με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Πνευμονική Υπέρταση, τονίζει ότι η χάρτα αυτή αποτυπώνει με σαφήνεια τις προκλήσεις των ασθενών και προτείνει λύσεις.

Όπως επισημαίνει, οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση δεν έχουν σήμερα τη δυνατότητα διεκδίκησης προνοιακών και αναπηρικών δικαιωμάτων, καθώς δεν αναγνωρίζονται επισήμως ως ΑΜΕΑ. Η πνευμονική υπέρταση αποτελεί μία σπάνια νόσο που επηρεάζει τα αγγεία των πνευμόνων και την καρδιά, οδηγώντας σε δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια από το στάδιο της διάγνωσης.

Στην Ελλάδα, οι πάσχοντες από την σπάνια μορφή της νόσου υπολογίζονται σε περίπου 500, ενώ στη δευτεροπαθή μορφή ξεπερνούν τους 2.000. Παρά τα σοβαρά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή και στην εκτέλεση βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων, η ασθένεια δεν είναι εμφανής, γεγονός που δυσχεραίνει την αναγνώριση των αναγκών τους από την κοινωνία και το κράτος.

Το προσδόκιμο ζωής των ασθενών έχει σημειώσει βελτίωση τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας πλέον τα 7 με 10 χρόνια, ωστόσο παραμένει περιορισμένο. Παρά τις προσπάθειες, οι ασθενείς δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα δικαιώματα, καθώς η αναπηρία τους δεν είναι ορατή.

Η Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης:

1. Αναγνώριση της πνευμονικής υπέρτασης ως ασθένειας μόνιμης αναπηρίας, ώστε οι ασθενείς να δικαιούνται το «Επίδομα Απόλυτης Αναπηρίας» και την απαραίτητη οικονομική στήριξη.

2. Ένταξη των ασθενών στην «Μπλε Κάρτα ΑΜΕΑ» για προτεραιότητα στα πάρκινγκ.

3. Ένταξη στο διατροφικό επίδομα από την πρώτη ημέρα διάγνωσης για όσους χρήζουν ειδικής αγωγής.

4. Συμπερίληψη της νόσου στις παθήσεις που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, σύμφωνα με το ΦΕΚ 235/26-11-20 & Άρθρο 45.

5. Χορήγηση του Επιδόματος Συμπαραστάτη σε περιπτώσεις επιδείνωσης της νόσου.

6. Ειδική μέριμνα για τα δικαιώματα των ασθενών σε ζητήματα καθημερινής διαβίωσης, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα αφορά τη διαδικασία στα ΚΕΠΑ, όπου οι ασθενείς καλούνται κάθε δύο ή τρία χρόνια να αποδείξουν την ανίατη φύση της ασθένειάς τους. Παρά το γεγονός ότι η πνευμονική υπέρταση είναι μη αναστρέψιμη και θανατηφόρα, συχνά δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα σε μόνιμο ποσοστό αναπηρίας.

Η κοινότητα προτείνει τη σύσταση ειδικής υγειονομικής επιτροπής ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση της αναπηρίας, με αυτόματη αναγνώριση εφ’ όρου ζωής για σπάνιες και μη αναστρέψιμες νόσους. Επιπλέον, ζητείται να λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις ειδικών ιατρών και οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, που μεταφράζονται από τον σύλλογο ασθενών για νόμιμη χρήση στην Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κουνούπι στο δέρμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ιός του Δυτικού Νείλου αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα υγείας

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι από τις σημαντικότερες αναδυόμενες λοιμώξεις στην Ευρώπη. Η σοβαρή νευρολογική νόσος αφορά λιγότερο από 1% των περιπτώσεων, αλλά σχετίζεται με μεγάλη θνητότητα και μακροχρόνιες επιπλοκές.
σημαία Βόρειας Μακεδονίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Βόρεια Μακεδονία

Πέντε θανάτους από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανακοίνωσαν οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, με τουλάχιστον 43 κρούσματα ως τώρα και μαζικούς ψεκασμούς ενάντια στα κουνούπια, ενώ αυξάνονται οι νοσηλείες τις τελευταίες εβδομάδες.
Θερμόμετρο και ήλιος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καύσωνας στην Ελλάδα: Ποιες περιοχές πλήττονται από υψηλές θερμοκρασίες

Η Ελλάδα βιώνει τον πρώτο ισχυρό καύσωνα του καλοκαιριού με εκτεταμένη διάρκεια. Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να σημειώσουν τα υψηλότερα θερμόμετρα, με θερμοκρασίες άνω των 40°C έως τα μέσα της εβδομάδας.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

16.000 δόσεις εμβολίου Έμπολα έφτασαν στο αεροδρόμιο Κινσάσα

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έφθασαν 16.250 δόσεις του εμβολίου Ervebo, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 5.290 κρούσματα Έμπολα και 2.516 θάνατοι. Το εμβόλιο εγκρίθηκε μόνο για το στέλεχος Ζαΐρ, όχι για το Μπουντιμπουγκιό.
Κουνούπι του Νείλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παγκόσμια Ημέρα κατά Κουνουπιών: Επιχειρησιακή δράση στην Αν. Αττική

Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών, τονίζει τη σημασία της πρόληψης και της καθημερινής δράσης και υλοποιεί πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με τακτικές και έκτακτες παρεμβάσεις.
Άδωνις Γεωργιάδης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΟΜ: Κανένα μόσχευμα δεν χάθηκε από έλλειψη αίματος, δηλώνει ο Άδ. Γεωργιάδης

Ο ΕΟΜ, μέσω ανάρτησης του Υπ. Υγείας στο Χ, διαβεβαιώνει ότι ποτέ δεν χάθηκε μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος και πως οι μεταμοσχεύσεις προτεραιοποιούνται, ενώ ενισχύει τη σημασία της διαρκούς αιμοδοσίας και προσφοράς οργάνων.