ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία
Φώτο: Shutterstock

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία: Παρεμβάσεις στη Βουλή για δικαιώματα

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία παρενέβη σε δύο νομοσχέδια στη Βουλή, προωθώντας ρυθμίσεις για την προστασία των καταναλωτών και ζητώντας πλήρη ψηφιακή προσβασιμότητα σε δημόσιες υπηρεσίες.

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις σε νομοσχέδια που συζητήθηκαν στη Βουλή πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), όπως ανακοινώθηκε από τον οργανισμό.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ, Βασίλης Κούτσιανος, παρουσίασε τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

 Τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, ο κ. Κούτσιανος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη «Σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι περισσότερες από τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ, που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ενσωματώθηκαν στο τελικό σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα, στα άρθρα 3 και 4 προστέθηκαν διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών με αναπηρία. 

Επίσης, στο άρθρο 33 προβλέπεται συνεργασία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής με το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ), στο οποίο η ΕΣΑμεΑ συμμετέχει με εκπρόσωπο.

Η μόνη πρόταση που δεν υιοθετήθηκε αφορούσε στη συμπερίληψη ρητής αναφοράς στην παρακολούθηση της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας με την ΕΣΑμεΑ για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών με αναπηρία.

Την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, ο κ. Κούτσιανος κατέθεσε τις θέσεις της Συνομοσπονδίας και στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και λοιπές διατάξεις».

 Η ΕΣΑμεΑ ζητά οι υπηρεσίες του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος καταγραφής και διαχείρισης παραβάσεων Κ.Ο.Κ. να είναι πλήρως προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Η του ν.4727/2020.

Περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις για τις εξελίξεις στον χώρο της αναπηρίας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της ΕΣΑμεΑ: www.esaea.gr ή www.esamea.gr.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για εξέλιξη υπαξιωματικών σε αξιωματικούς

Βελτιωτικές αλλαγές στον «Χάρτη μετάβασης» προανήγγειλε ο Ν. Δένδιας, με δύο οδούς και ποσοστιαία κατοχύρωση για εξέλιξη υπαξιωματικών σε αξιωματικούς. Η ΝΔ το στηρίζει, η αντιπολίτευση το καταψηφίζει.
Νικήτας Κακλαμάνης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενδιάμεση Έκθεση ΤτΕ 2025 κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής

Η Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2025 της Τράπεζας της Ελλάδος παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, με αναφορές στην πορεία της οικονομίας και τις διαρθρωτικές προκλήσεις.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανεκκινεί στις 12 Ιανουαρίου η Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ 2015-2019

Τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 επαναλαμβάνονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τέσσερις συνεδριάσεις και καταθέσεις πρώην στελεχών του Οργανισμού για την περίοδο 2015-2019.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτικές ενισχύσεις

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή, κάνοντας λόγο για έλλειψη διαφάνειας, καθυστερήσεις στις ενισχύσεις και υποβάθμιση του αγροτικού τομέα.
Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόκκαλης: Διάλογος μετά το «ψαλίδι» 400 εκατ. ευρώ για τους αγρότες

Ο Βασίλης Κόκκαλης άσκησε έντονη κριτική στη Βουλή για περικοπές 400 εκατ. ευρώ, καθυστερήσεις πληρωμών, προβλήματα σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ, προειδοποιώντας για σοβαρό πλήγμα στους παραγωγούς.