ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Αστικά ακίνητα Αθήνας
Αστική εικόνα της αγοράς ακινήτων στην Αθήνα με πολυκατοικίες και διαμερίσματα.

Νέα διεθνής συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών σε ακίνητη περιουσία

Είκοσι τέσσερις χώρες και το Γιβραλτάρ υιοθετούν τη νέα συμφωνία του ΟΟΣΑ για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ακινήτων, ενισχύοντας τη φορολογική διαφάνεια και την καταπολέμηση της διασυνοριακής φοροδιαφυγής.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2025, 24 χώρες και το Υπερπόντιο Έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου του Γιβραλτάρ ανακοίνωσαν συλλογική δέσμευση για την ανταλλαγή άμεσα διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με ακίνητη περιουσία.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στις διεθνείς προσπάθειες ενίσχυσης της φορολογικής διαφάνειας και καταπολέμησης της διασυνοριακής φοροδιαφυγής. 

Τα τελευταία χρόνια, η φορολογική πολιτική έχει ενισχύσει σημαντικά τις ανταλλαγές φορολογικών πληροφοριών, κυρίως για χρηματοοικονομικά και κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία, μέσω μηχανισμών όπως το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς και το Πλαίσιο Αναφοράς Κρυπτοστοιχείων.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε μηχανισμός για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως η ακίνητη περιουσία. 

Η ιδιοκτησία και οι συναλλαγές ακινήτων συχνά έχουν διασυνοριακές διαστάσεις, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη βελτίωση των μηχανισμών πρόσβασης των φορολογικών αρχών σε σχετικές πληροφορίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχουσες χώρες χαιρετίζουν τη νέα Πολυμερή Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Άμεσα Διαθέσιμων Πληροφοριών για Ακίνητη Περιουσία (IPI MCAA), που αναπτύχθηκε από τον ΟΟΣΑ. 

Η ευρεία υιοθέτηση της IPI MCAA εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη φορολογική διαφάνεια στα μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα των φορολογικών αρχών να παρακολουθούν και να επιβάλλουν τη φορολογική συμμόρφωση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στη διασφάλιση δίκαιης κατανομής του φορολογικού βάρους.

Οι συμμετέχουσες χώρες στοχεύουν να ενταχθούν στην IPI MCAA έως το 2029 ή το 2030, ανάλογα με τις εσωτερικές διαδικασίες κάθε κράτους. Παράλληλα, ενθαρρύνουν και άλλες δικαιοδοσίες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, προωθώντας τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στη διεθνή φορολογική πρακτική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μιχαηλίδου με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στ. Αγγελούδη

Η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Στέλιος Αγγελούδης συζήτησαν για την αξιοποίηση ακινήτων υπέρ της προσιτής κατοικίας και την επέκταση δράσεων, με επίκεντρο την κοινωνική αντιπαροχή για ανέγερση νέων κοινωνικών κατοικιών στη Θεσσαλονίκη.
Κοσμάς Θεοδωρίδης
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ακίνητα, ενοίκια και το κυνήγι των εντυπώσεων που… ξεσπιτώνει κόσμο

Τα ενοίκια στην Αθήνα ανεβαίνουν, αλλά όχι όσο δείχνουν οι τίτλοι με αφορμή έκθεση του ΚΕΦΙΜ. Μια ανάλυση της πραγματικής αγοράς αποκαλύπτει τι ισχύει και πώς τα λάθος στοιχεία επηρεάζουν τις τιμές. Γράφει ο Κοσμάς Θεοδωρίδης*.
Ακίνητα στην Αθήνα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων «χτίζουν» πάνω στα καλά αποτελέσματα του 2025

Με συνολικές επενδύσεις 5,18 δισ. ευρώ, οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα έκλεισαν το 2025 με αυξημένα κέρδη και τζίρο, αντλώντας ώθηση από logistics, φιλοξενία και οικιστικές αναπτύξεις.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξάρθρωση κυκλώματος λαθραίων τσιγάρων με ζημία ενός δισ. για το Δημόσιο

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων εξάρθρωσε κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων που φέρεται να ζημίωσε το Δημόσιο κατά 1 δισ. ευρώ. Δεσμεύτηκαν 42 ακίνητα, 76 σκάφη, 26 πολυτελή αυτοκίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί.