ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

Κεραμέως: Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας στα σχολεία

«Πάμε βήμα-βήμα, προσεκτικά και εδώ είμαστε να εξετάζουμε διαρκώς τα δεδομένα για να δούμε πώς θα πάει η συνολικότερη αποκλιμάκωση των μέτρων», τόνισε η κ. Κεραμέως.

'Ανοιξαν τα σχολεία για τη Γ' Λυκείου σήμερα, πρώτη ημέρα μετά την αναστολή της λειτουργίας τους τον Μάρτιο. «Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, οι αίθουσες είναι καθαρές, έχουν συνεργαστεί όλοι. Όλοι έχουν συμβάλει στη σταδιακής επαναλειτουργίας σχολείων», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, κατά την επίσκεψή της στο 46ο Γενικό Λύκειο Αθηνών.

«Πάμε βήμα-βήμα, προσεκτικά και εδώ είμαστε να εξετάζουμε διαρκώς τα δεδομένα για να δούμε πώς θα πάει η συνολικότερη αποκλιμάκωση των μέτρων», τόνισε η κ. Κεραμέως. Η υπουργός, συνομίλησε με μαθητές του σχολείου για τις ανησυχίες τους και τους καθησύχασε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι η ύλη των εξετάσεων θα είναι όσα διδάχθηκαν στην τάξη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η επιστροφή των μελών της σχολικής κοινότητας στα σχολεία γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας, με την τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου να είναι το βασικότερο.

Η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος δεν θα πραγματοποιείται και οι μαθητές θα πηγαίνουν απ' ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.

Σε κάθε τάξη θα βρίσκονται μέχρι 15 μαθητές, οι οποίοι θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.

Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.

Επιπλέον, οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα. Αντίθετα, προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά και επιπλέον, κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο.

Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία είναι κλειστά.

Ακόμη, σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός στα σχολεία, τα οποία έχουν «εξοπλιστεί» με αντισηπτικά. Ως προς τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, αυτή είναι προαιρετική στις τάξεις και τα μέσα μεταφοράς των μαθητών.

Για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της σχολικής κοινότητας, θα ενεργοποιείται το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, στη βάση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό. Δεν προβλέπεται να κλείνει το σχολείο σε περίπτωση κρούσματος.

Σχετικά με τις απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών, υπάρχει πρόβλεψη άδειας για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, ενώ θα συνεχιστούν οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο. Για όσους μαθητές υπάρχει ειδικός λόγος απουσίας από το σχολείο, προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι την επόμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, θα ανοίξουν τα σχολεία και για τους μαθητές της Α' και Β' λυκείου και των γυμνασίων. Οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων πιθανώς να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών. Από το υπουργείο έχει ξεκαθαριστεί ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά «μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μακάριος Λαζαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άμεση αποπομπή Λαζαρίδη ζητά από Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή του Μακάριου Λαζαρίδη από υφυπουργό, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο με προσλήψεις χωρίς τα αναγκαία προσόντα και αναξιοκρατία. Τονίζει πως η κυβέρνηση αδιαφορεί για τέτοια περιστατικά εδώ και καιρό.
Άδεια σχολική τάξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανεβαίνουν στην πλατφόρμα Φροντιστηρίου τα διαγωνίσματα προσομοίωσης

Από σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, το υπουργείο Παιδείας αναρτά στην πλατφόρμα lms.digitalschool.gov.gr διαγωνίσματα προσομοίωσης για Πανελλαδικές, με άμεση και δωρεάν πρόσβαση για τα ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Ειδικά Λύκεια.
Λογότυπο Microsoft κτήριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία υπ.Παιδείας και Microsoft για Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Microsoft για την ένταξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ψηφιακό Φροντιστήριο και τη δημιουργία δωρεάν ψηφιακού βοηθού για τις ξένες γλώσσες των πανελλαδικών.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Ξεκίνησε ο ανασχεδιασμός ειδικής και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τον ανασχεδιασμό των δομών ειδικής και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης παρουσία της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, με έμφαση στην αξιολόγηση και βελτίωση του πλαισίου, υπό το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η 111η Σύνοδος Πρυτάνεων παρουσία της υπουργού Παιδείας

Η 111η Σύνοδος Πρυτάνεων, υπό το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, επικεντρώθηκε σε υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Η υπουργός Παιδείας τόνισε τη διεθνοποίηση των ΑΕΙ και τη σημασία εξωστρέφειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Ψηφιακό Φροντιστήριο με τεχνητή νοημοσύνη για Λύκειο

Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε την επέκταση του Ψηφιακού Φροντιστηρίου με ζωντανά μαθήματα και εξατομικευμένες ασκήσεις μέσω τεχνητής νοημοσύνης για μαθητές.