ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πρόβατα σε λιβάδι
Φώτο: Shutterstock

Νέα ενίσχυση 21 εκατ. για αιγοπροβατοτρόφους που επλήγησαν από ευλογιά

Η κυβέρνηση αυξάνει την οικονομική ενίσχυση προς τους αιγοπροβατοτρόφους κατά 21 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική στήριξη στις ζωοτροφές στα 80 εκατ. ευρώ για όσους επλήγησαν από την ευλογιά.

Σημαντική οικονομική ενίσχυση, ύψους 21 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί στους αιγοπροβατοτρόφους που επλήγησαν από την ευλογιά, σύμφωνα με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η χρηματοδότηση αφορά το αυξημένο κόστος ζωοτροφών που προέκυψε λόγω της χρονικής επέκτασης της νόσου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025 σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, καθώς και τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων μετακινήσεων.

Με την πρόσθετη αυτή στήριξη των 21 εκατ. ευρώ, το συνολικό πλαίσιο ενίσχυσης αυξάνεται κατά +50% σε σχέση με την αρχική απόφαση.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ενήλικο θηλυκό αιγοπρόβατο καθορίζεται αναλόγως της περιοχής σε 6, 9 ή 21 ευρώ. Η κλιμάκωση αυτή επιτρέπει την στοχευμένη στήριξη σε εκτροφές που παρέμειναν για μεγαλύτερο διάστημα υπό καθεστώς απαγορεύσεων και αντιμετώπισαν υψηλότερο κόστος διατροφής του ζωικού κεφαλαίου.

Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί περίπου 45 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές. Με τις επιπλέον πληρωμές που έχουν ήδη δρομολογηθεί, η συνολική ενίσχυση για ζωοτροφές αναμένεται να φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ, προσφέροντας «ανάσα» στις κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Drone σε αγρό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εξωστρεφής Γεωργία»: Ψηφιακή αναβάθμιση για ισχυρή ελληνική παραγωγή

Το πρόγραμμα «Εξωστρεφής Γεωργία» στοχεύει να ψηφιοποιήσει τον αγροτικό τομέα, ενισχύοντας την διαφάνεια, την εξωστρέφεια και την αξιοπιστία των ελληνικών προϊόντων μέσω ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας για παραγωγούς και επιχειρήσεις.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Μείζονα πολιτική και θεσμική κρίση με ευθύνη Μητσοτάκη για ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη για θεσμική κρίση και συγκάλυψη σκανδάλων, ζητώντας άμεση σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ και διαφάνεια στη Βουλή.
Drone σε αγρό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάστηκε το έργο «Εξωστρεφής Γεωργία» για τον ψηφιακό αγροδιατροφικό τομέα

Η εικόνα της ελληνικής αγροδιατροφής στο εξωτερικό ενισχύεται σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά, στην παρουσίαση του έργου «Εξωστρεφής Γεωργία», που αξιοποιεί ψηφιακές λύσεις για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγροτική οδοποιία: 194 εκατ. ευρώ για 365 έργα σε 123 δήμους

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, 194 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για 365 έργα αγροτικής οδοποιίας σε 123 Δήμους και όλες τις Περιφέρειες, ποσό τριπλάσιο του αρχικού, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τα 208 έργα και τα 107 εκατ. ευρώ του 2022.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Ακυρώνονται τα προγράμματα βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας

Ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Σχοινάς, ανακοίνωσε την ακύρωση των προγραμμάτων βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας, ύψους 134 εκατ. ευρώ, λόγω προβλημάτων. Οι πόροι θα διατεθούν σε άλλες προτεραιότητες, όχι στη βιολογική γεωργία.