ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
Φώτο: ΑΠΕ

Τσιάρας για αγρότες: Οι δικαιολογίες τελείωσαν, κάλεσμα σε διάλογο

Ο Κώστας Τσιάρας δήλωσε στην ΕΡΤNEWS ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ικανοποιήσει τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών και κάλεσε τους εκπροσώπους τους να προσέλθουν στον διάλογο

Τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών και τα αιτήματά τους ανέλυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤNEWS. 

Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση έχει ήδη ανταποκριθεί στην πλειονότητα των αιτημάτων των αγροτών, καλώντας τους εκπροσώπους τους να προσέλθουν στον διάλογο και χαρακτηρίζοντας «ανεξήγητη» την άρνηση συμμετοχής χωρίς τεκμηρίωση.

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για ουσιαστικό διάλογο από την πρώτη στιγμή.

 Εξέφρασε την απογοήτευσή του για την επιλογή των αγροτών να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς θεατές σε μια διαδικασία που ταλαιπωρεί αδιανόητα τους Έλληνες πολίτες».

Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής, ο υπουργός αναφέρθηκε στο αγροτικό ρεύμα, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να επιδοτεί το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα και να έχει θεσπισμένη χαμηλότερη τιμή». 

Προανήγγειλε μάλιστα περαιτέρω μείωση από τα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ισχύει σήμερα.

Για το πετρέλαιο, διευκρίνισε ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έχει ήδη θεσπιστεί με νόμο, ενώ αναγνώρισε στρεβλώσεις στο υφιστάμενο μοντέλο κατανομής ποσοτήτων.

 Δεσμεύθηκε ότι αυτό θα εξορθολογιστεί σε συνεργασία με τους αγρότες πριν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ το αίτημα για επιστροφή του φόρου στην αντλία ικανοποιείται.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι το αίτημα για αποζημιώσεις 100% από τον ΕΛΓΑ ικανοποιείται.

 Παράλληλα, υπενθύμισε ότι υπάρχουν σαφή όρια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική για τη στήριξη των προϊόντων, καθώς η απώλεια εισοδήματος δεν μπορεί να καλυφθεί άμεσα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Μέτρο 23, το οποίο παρέχει έμμεση εισοδηματική στήριξη και δεν αποτελούσε κυβερνητική υποχρέωση, αλλά πολιτική επιλογή. 

Τα 160 εκατ. ευρώ που εξοικονομήθηκαν θα διανεμηθούν σε καλλιέργειες με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το βαμβάκι, που ενισχύθηκε επιπλέον με 45 εκατ. ευρώ για Θεσσαλία και Έβρο.

 Από την επόμενη χρονιά, θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση 31,70 ευρώ ανά στρέμμα μέσω του μέτρου μείωσης αποτυπώματος άνθρακα.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι οι εμπορικές τιμές των προϊόντων παραμένουν χαμηλές, ωστόσο σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει ειδικές ενισχύσεις για να κρατηθεί το προϊόν σε όσο γίνεται υψηλότερο επίπεδο».

Τόνισε πως τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα είναι διαχρονικά και απαιτούν συνολική αναδιοργάνωση, πέραν της σημερινής συγκυρίας.

 Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία της ενιαίας εθνικής στάσης σε κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η συμφωνία Mercosur, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο.

Ο Κώστας Τσιάρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «παίζει με ανοιχτά χαρτιά», επιδεικνύοντας υπομονή και σεβασμό προς τους αγρότες, ενώ η πρόσκληση σε διάλογο παραμένει ανοιχτή. Όπως κατέληξε, «οι δικαιολογίες για να μην προσέρχεται κανείς πλέον δεν υπάρχουν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λειψοί λιμάνι βάρκες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσια η επιδότηση πετρελαίου για τους ψαράδες: Έως 32 λεπτά ανά λίτρο

Διπλασιάζεται η επιδότηση αλιευτικού πετρελαίου για επαγγελματίες αλιείς: 32 λεπτά/λίτρο για Απρίλιο-Μάιο, 24 λεπτά για Ιούνιο-Αύγουστο. Εξετάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση, με ανακοινώσεις αναμενόμενες τον Οκτώβριο.
Αμπελώνας στη Σαντορίνη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική οινοπαραγωγή 1,67 εκατ. εκατόλιτρα το 2026/27

Η ελληνική οινοπαραγωγή για το 2026/27 αναμένεται στα 1.666.688 εκατόλιτρα, αυξημένη κατά 1,31% σε σχέση με πέρυσι, αλλά 7,89% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ. Αιτία: ακραία καιρικά φαινόμενα.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μ. Σχοινάς αρχίζει επαφές με φορείς του πρωτογενούς τομέα

Ξεκίνησε κύκλος επαφών του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Σχοινά, με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, με στόχο διάλογο για ενισχύσεις, Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, με συμμετοχή και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επείγουσα επιτάχυνση για ΕΑΕ 2026, ενισχύσεις μόνο σε πραγματικούς παραγωγούς

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της υποβολής Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης 2026 και την ενίσχυση της συνεργασίας με τα ΚΥΔ, με στόχο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στον πρωτογενή τομέα.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζωονόσοι και κρατικός συντονισμός στη συνάντηση Μ. Σχοινά με Αποκεντρωμένες

Συνάντηση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για ισχυρότερο συντονισμό στην αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων στον κτηνοτροφικό τομέα, με έμφαση στην άμεση ενίσχυση προσωπικού και υπηρεσιών.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψηφιακός μετασχηματισμός στην εποπτεία και λειτουργία της ελληνικής αλιείας

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ελληνική αλιεία εισάγει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις: ψηφιακή παρακολούθηση, ενίσχυση ιχνηλασιμότητας, απλοποιημένες διαδικασίες και νέο σύστημα κυρώσεων, προσαρμόζοντας τον Κώδικα του 1970 στις σύγχρονες ανάγκες.