ΓΔ: 2492.2 0.18% Τζίρος: 260.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πρόβατα σε λιβάδι

Ευλογιά αιγοπροβάτων: 2.061 κρούσματα έως 18/1 και νέα σε 6 περιοχές

Το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι έως 18/1/2026 έχουν καταγραφεί 2.061 κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων, με 16 νέα (10–18/1) σε 6 Π.Ε. Τονίζεται η ανάγκη αυστηρής βιοασφάλειας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, ανακοίνωσε τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς στη χώρα έως τις 18 Ιανουαρίου 2026.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου 2026 έχουν καταγραφεί 2.061 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων.

Ο συνολικός αριθμός των εκτροφών που επηρεάστηκαν ανέρχεται σε 2.559 σε όλη την επικράτεια, ενώ έχουν θανατωθεί 472.928 αιγοπρόβατα στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της νόσου.

Για το διάστημα 10–18 Ιανουαρίου 2026, εντοπίστηκαν 16 νέα κρούσματα σε 6 περιφερειακές ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας (5), Αχαΐας (3), Ηλείας (3), Καρδίτσας (2), Πιερίας (2) και Ροδόπης (1).

Η συλλογή και επικαιροποίηση των στοιχείων συνεχίζεται, με τα τελικά δεδομένα να διαβιβάζονται από τις Περιφερειακές Ενότητες. Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται τακτικά, με στόχο τη πλήρη και έγκυρη ενημέρωση των παραγωγών και της κοινής γνώμης.

Η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας παραμένει ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Οι παραγωγοί καλούνται να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: 80 εκατ. ευρώ για μικρά αρδευτικά έργα και υποδομές

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτει 80 εκατ. ευρώ για νέα και εκσυγχρονισμένα μικρά αρδευτικά έργα και υποδομές νερού, με δικαιούχους περιφέρειες και δήμους και μέγιστο προϋπολογισμό έργου στα 2,2 εκατ. ευρώ.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τιμήθηκε ο Α. Ζαχαρόπουλος για την προσφορά του στον αγροτικό τομέα

Ο Αγγελος Ζαχαρόπουλος τιμήθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συνεισφορά του στην ελληνική γεωργία και τον ρόλο του στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, σε ειδική εκδήλωση στο ΥΠΑΑΤ.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Πάνω από 20 δισ. € στον πρωτογενή τομέα την επόμενη εξαετία

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Σχοινάς, από Νέα Τρίγλια ανέφερε πως πάνω από 20 δισ. ευρώ θα διατεθούν στον πρωτογενή τομέα την επόμενη εξαετία, δίνοντας έμφαση στη νέα ΚΑΠ και σε τρεις βασικούς άξονες στήριξης και ανάπτυξης.
Ιωάννης Ανδριανός εργαστήριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδριανός: Με ποιότητα και καινοτομία η επόμενη μέρα της ελιάς

Την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ελαιοκομίας και μετάβασης σε ποιοτικό, πιστοποιημένο προϊόν τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Ανδριανός.