ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ιατρός στο νοσοκομείο
Φωτογραφία Shutterstock

Alzheimer Europe: Πάνω από 236.000 άτομα με άνοια στην Ελλάδα το 2025

Πάνω από 236.000 άτομα θα ζουν με άνοια στην Ελλάδα το 2025, αριθμός που προβλέπεται να ξεπεράσει τα 330.000 ως το 2050, σύμφωνα με την Alzheimer Europe, με το πρόβλημα να πλήττει κυρίως γυναίκες και ηλικιωμένους άνω των 80 ετών.

Περισσότερα από 236.000 άτομα στην Ελλάδα αναμένεται να ζουν με άνοια το 2025, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Alzheimer Europe με τίτλο «Η Επικράτηση της Άνοιας στην Ευρώπη 2025». Ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τους 330.000 έως το 2050.

Για το 2025, εκτιμάται ότι 236.473 πολίτες στη χώρα πάσχουν από άνοια, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 2,38% του συνολικού πληθυσμού. Από αυτούς, 80.562 είναι άνδρες και 155.911 γυναίκες, γεγονός που αποδίδεται στη μεγαλύτερη επιβάρυνση των γυναικών, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η επικράτηση της άνοιας αυξάνεται σημαντικά μετά τα 65 έτη. Στις ηλικίες 75–79 ετών καταγράφονται 37.143 περιστατικά, στις ηλικίες 80–84 ετών 41.917, στις ηλικίες 85–89 ετών 54.812, ενώ στους άνω των 90 ετών ο αριθμός ανέρχεται σε 65.377 άτομα.

Η επιβάρυνση προβλέπεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες, με τις εκτιμήσεις της Alzheimer Europe να αναφέρουν ότι το 2050 ο συνολικός αριθμός ατόμων με άνοια στην Ελλάδα θα φτάσει τους 334.109, δηλαδή το 3,79% του πληθυσμού. 

Από αυτούς, 118.198 θα είναι άνδρες και 215.911 γυναίκες. Σημαντική αύξηση αναμένεται στις πολύ προχωρημένες ηλικίες, με 108.143 άτομα άνω των 90 ετών να ζουν με άνοια και 75.050 περιστατικά στις ηλικίες 85–89 ετών. Στις ηλικίες 80–84 ετών, τα περιστατικά προβλέπονται να φτάσουν τα 64.842.

Ραγδαία αύξηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Σε όλη την Ευρώπη, η Alzheimer Europe προειδοποιεί για συνεχή αύξηση των περιστατικών άνοιας τις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν υπάρξουν έγκαιρες και επαρκείς παρεμβάσεις στα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Η έκθεση τονίζει ότι η έλλειψη επενδύσεων στη φροντίδα, την έρευνα και την πρόληψη θα εντείνει τις μελλοντικές προκλήσεις.

Τρεις χώρες –η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία– αναμένεται να συγκεντρώνουν περισσότερα από 7 εκατομμύρια περιστατικά άνοιας έως το 2050, πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για το 2050 κάνουν λόγο για 2,7 εκατ. άτομα με άνοια στη Γερμανία, 2,3 εκατ. στη Γαλλία και 2,2 εκατ. στην Ιταλία.

Η σημασία της επικράτησης και οι προκλήσεις για το μέλλον

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η επικράτηση της άνοιας διπλασιάζεται κάθε 5–10 χρόνια μετά τα 65, με ποσοστά που φτάνουν το 1% στις ηλικίες 65–69, το 8% στις ηλικίες 75–79, το 11–13% στις ηλικίες 80–84 και έως 45% στις ηλικίες άνω των 90 ετών.

Η κατανόηση της επικράτησης της άνοιας είναι καθοριστική για τον σχεδιασμό υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, την προετοιμασία για τη γήρανση του πληθυσμού και τη διεκδίκηση καλύτερης υποστήριξης, χρηματοδότησης και έρευνας.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «Οι άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν περισσότερο από ποτέ, ενώ οι υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας δεν είναι προετοιμασμένες για τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που θα χρειαστούν υποστήριξη. Τα αξιόπιστα δεδομένα αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για δράση και την ευκαιρία να κινηθούμε άμεσα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελλάδα αστυνομικός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Περιαστικό Δάσος και δασικές εκτάσεις

Απαγορεύεται η κυκλοφορία στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, τις δασικές εκτάσεις Ωραιοκάστρου, Θέρμης και το Δασόκτημα Πανοράματος λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς, από Κυριακή 7:30 έως Δευτέρα 7:30 το πρωί.
Πυροσβεστικό αεροσκάφος φωτιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Μαίνεται η φωτιά στο Ωραιόκαστρο, ξανάρχισαν εναέριες ρίψεις νερού

Η φωτιά στο Ωραιόκαστρο συνεχίζει να μαίνεται, απειλώντας κατοικίες και εργοστάσια ανακύκλωσης και υφασμάτων. Στην κατάσβεση συμμετέχουν 154 πυροσβέστες με 52 οχήματα, 5 πεζοπόρα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
businessdaily-Fotia-Pyrkagia-Eyvoia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός στα Κουφάλια: Μήνυμα 112 για φωτιά και ετοιμότητα κατοίκων

Πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης στις 12:45. Επιχειρούν 26 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα, εθελοντές, 9 οχήματα, 2 ελικόπτερα και υδροφόρες της Περιφέρειας. Δεν κινδυνεύουν σπίτια ή υποδομές.
Χειροπέδες σε χέρια άνδρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη πατέρα και γιου στη Χαλκιδική για διακίνηση ναρκωτικών

Στη Χαλκιδική, συνελήφθησαν πατέρας και γιος για διακίνηση ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν κοκαΐνη, κάνναβη, ζυγαριά, 3.795 ευρώ και μηχανή που χρησιμοποιούσαν για μεταφορά ουσιών, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση.
Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο προεδρείο και μέλη εξέλεξε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας εξέλεξε νέο Προεδρείο με Πρόεδρο τη Βιβή Κουρτίδου, Αντιπρόεδρο την Κέλλυ Βαλταδώρου και Γραμματέα τον Γιώργο Χαβατζά. Η εκλογή τους ήταν ομόφωνη.