ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νωρίτερα εφέτος το πρόγραμμα επιταγών αγοράς βιβλίων του ΟΑΕΔ

Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού, καθώς και η στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του βιβλίου.

Νωρίτερα θα υλοποιηθεί εφέτος το πρόγραμμα χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και αναμένεται να ξεκινήσει στις 24 Αυγούστου 2020. Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το εφετινό πρόγραμμα επιταγών, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, επισημαίνει ότι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει νωρίτερα, με προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης στις 6 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι, την πρώτη χρονιά, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, το πρόγραμμα επιταγών αγοράς βιβλίων είναι ένα σημαντικό εργαλείο κοινωνικής πολιτικής, που προάγει τη γνώση, αλλά και στηρίζει έναν κλάδο, ο οποίος έχει δοκιμαστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. «Το εφετινό πρόγραμμα θα ξεκινήσει νωρίτερα, ώστε οι δικαιούχοι να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές τους, πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και ελπίζουμε να ενεργοποιηθούν όλες. Εμείς θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τρόπους βελτίωσης και προώθησης του προγράμματος, για να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπό του» σημειώνει ο διοικητής του ΟΑΕΔ.

Ο σκοπός του προγράμματος

Εφέτος θα είναι η δεύτερη χρονιά λειτουργίας του προγράμματος χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων του ΟΑΕΔ, μέσω του οποίου επιδοτείται η αγορά βιβλίων κάθε είδους, με εξαίρεση τα σχολικά βιβλία. Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού, καθώς και η στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του βιβλίου. Η επιταγή έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού και αξία 20 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Με την επιταγή αυτή, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του μητρώου παρόχων του ΟΑΕΔ με έκπτωση 10%. Έκπτωση δεν γίνεται μόνο στα ξενόγλωσσα βιβλία, ενώ βιβλία που είναι ήδη σε προσφορά, διατίθενται με την τιμή της προσφοράς. Εάν το κόστος των βιβλίων υπερβαίνει το ύψος της επιταγής ή των επιταγών, ο δικαιούχος καλύπτει τη διαφορά.

Ποιοι και πόσοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους και ανέργους οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) ή έλαβαν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών ή συγκέντρωσαν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και επιδότηση ανεργίας), καθώς, επίσης και στους εγγεγραμμένους ανέργους με τουλάχιστον τέσσερις μήνες συνεχόμενης ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων. Ωφελούμενοι είναι οι σύζυγοι των δικαιούχων και τα παιδιά τους, ηλικίας άνω των 5 ετών. Συνολικά, εφέτος, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα εκδοθούν επιταγές για 150.000 δικαιούχους και ωφελούμενους, με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.

Πώς υλοποιείται το πρόγραμμα

Οι αιτήσεις είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικές. Δεν απαιτούνται δικαιολογητικά ούτε προσέλευση σε κάποια υπηρεσία. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, όταν η αυτόματη αναζήτηση δικαιολογητικών από τον ΟΑΕΔ δεν είναι εφικτή, δίνεται η δυνατότητα επισύναψης των δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική αίτηση. Όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων, πρώτα μοριοδοτούνται, βάσει εισοδήματος και μετά κατατάσσονται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης. Προηγούνται, δηλαδή, οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει νωρίτερα την αίτηση συμμετοχής τους, όπως προκύπτει από την ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής υποβολής αυτής. Αντίστοιχα, τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι οποιασδήποτε νομικής μορφής, που έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας και θέλουν να ενταχθούν στο μητρώο παρόχων του ΟΑΕΔ, θα πρέπει, επίσης, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά τους στην αίτηση. Στο περυσινό πρόγραμμα συμμετείχαν 311 βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΑΕΔ: Οι προσωρινοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων

Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 10% όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του μητρώου παρόχων.
venizelos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βιβλίο του Βενιζέλου για τα γεγονότα του 2009 - 2019 παρουσιάζεται την Τρίτη

Ο πρώην υπουργός απαντώντας στις ερωτήσεις του Γιώργου Κουβαρά παρουσιάζει γεγονότα, παρασκήνια, πρόσωπα και την ερμηνεία του για τις καταστάσεις που βίωσε η χώρα, μέσα στα διεθνή συμφραζόμενα της εποχής.
ergasia-xatzidakis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Νέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους, ποιες περιοχές αφορά

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια επτά μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: Μέχρι και τις 6 Ιουνίου, οι αιτήσεις για 80.000 άνεργους

Στόχος της δράσης είναι η αποτελεσματική διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους.