ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το άγαλμα του Αριστοτέλη μπροστά από το κεντρικό κτήριο.

ΑΠΘ: Οι Πρυτανικές Αρχές εξετάζουν ελεγχόμενη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο

Οι Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ καταδικάζουν τα επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, αποδίδοντας ευθύνη σε μειοψηφία που μετέτρεψε το χώρο σε θέατρο παραβατικότητας και ζητούν άμεση ελεγχόμενη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο.

Σε νεότερη ανακοίνωσή τους, οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταδικάζουν τα επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στους χώρους του Ιδρύματος και στις οδούς Γ’ Σεπτεμβρίου και Εγνατία. Όπως υπογραμμίζουν, «μια θλιβερή, ασήμαντη μειοψηφία δήθεν υπερασπιστών της ελευθερίας» ευθύνεται για τις εγκληματικές συμπεριφορές που στράφηκαν κατά της αστυνομίας, των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στην ανακοίνωση τίθεται εκ νέου το ζήτημα της άμεσης ενεργοποίησης της ελεγχόμενης πρόσβασης στους πανεπιστημιακούς χώρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος και η προστασία φοιτητών και προσωπικού.

Πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού και διεθνοποίησης

Οι Πρυτανικές Αρχές υπενθυμίζουν ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΑΠΘ, υπό τη νέα διοίκησή του, έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για τη μετατροπή του σε ένα πραγματικά σύγχρονο και διεθνές δημόσιο πανεπιστήμιο. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται η ψηφιακή μετάβαση, η ανάπτυξη ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, η αναβάθμιση των υποδομών –όπως οι νέες φοιτητικές εστίες– και η ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης των φοιτητών.

Πρόσφατα, το Ίδρυμα εγκαινίασε σειρά ερευνών που καταγράφουν τις αντιλήψεις των φοιτητών για τη ζωή και τις σπουδές τους, με τα πρώτα αποτελέσματα να κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και να προσελκύουν το ενδιαφέρον της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Έρευνα για τα επεισόδια και ερωτήματα ευθυνών

Παράλληλα, οι Πρυτανικές Αρχές αναφέρουν ότι συνεχίζεται η έρευνα σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό ευθυνών. Τίθενται ερωτήματα σχετικά με το αν έπρεπε να αποκλειστούν οι χώροι της Πολυτεχνικής κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ποιοι από τους συμμετέχοντες στα επεισόδια ήταν φοιτητές και ποιοι παρείσακτοι, καθώς και ποιος διέδωσε ψευδώς ότι υπήρξε άδεια για την εκδήλωση.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «προσπάθεια σπίλωσης του Πανεπιστημίου», «επαίσχυντη επίθεση στις αρχές ασφαλείας» και «καταστροφή περιουσιών πολιτών». Οι Πρυτανικές Αρχές τονίζουν ότι το ΑΠΘ δεν πρόκειται να υποχωρήσει στη «φοβική απραξία» ούτε να επιτρέψει τη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου.

Καταλήγοντας, σημειώνουν πως «ίσως ήρθε, τελικά, η ώρα για την άμεση ενεργοποίηση της ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους του Πανεπιστημίου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλαμαριά: Τρεις 19χρονοι συνελήφθησαν για αρπαγή 22χρονου

Τρεις 19χρονοι συνελήφθησαν στην Καλαμαριά για αρπαγή και ληστεία 22χρονου, τον οποίο μετέφεραν με τη βία με Ι.Χ. και, ασκώντας σωματική βία, του αφαίρεσαν το κινητό πριν τον αφήσουν στους Συκεούς. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη δύο για τηλεφωνική απάτη σε ηλικιωμένη στην Ημαθία

Συνελήφθησαν στην Ημαθία άνδρας και γυναίκα για δύο απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, με λεία χρήματα, λίρες και κοσμήματα. Υποκρίνονταν γιατρό και αστυνομικό. Η έρευνα συνεχίζεται για συνεργούς και τυχόν επιπλέον υποθέσεις.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις ανήλικοι συνελήφθησαν για γκράφιτι σε σχολείο

Συνελήφθησαν τέσσερις ανήλικοι, 14 και 15 ετών, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, αφού προκάλεσαν φθορές με σπρέι σε τοίχους σχολείου. Εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. και οδηγήθηκαν στο τμήμα για δικογραφία.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Έρευνες σε σύνδεσμο στη Χαριλάου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική έρευνα σε σύνδεσμο φίλων του Άρη στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της υπόθεσης δολοφονίας 20χρονου στην Καλαμαριά. Την έρευνα διεξάγει η Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος.