Περισσότερο από μιάμιση ώρα παρέμεινε στο γραφείο του εισαγγελέα της Λαμίας ο Βούλγαρος βαρυποινίτης που εμπλέκεται στο αιματηρό επεισόδιο των φυλακών Δομοκού. Ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε λίγο μετά τις 7 μ.μ. ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας, ο οποίος του απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καθώς και για οπλοχρησία.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του δράστη, Αθανάσιο Τάρτη, ο εντολέας του ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή την ερχόμενη Παρασκευή στις 10:00 το πρωί.
Ο συνήγορος υπεράσπισης διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη λάβει γνώση της δικογραφίας, την οποία θα παραλάβει αύριο το πρωί. Όπως ανέφερε, «αυτά που γνωρίζω σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά, είναι όσα μου έχει μεταφέρει ο εντολέας μου».
Η παρουσία τρίτων προσώπων και οι συνθήκες του επεισοδίου
Ο κ. Τάρτης αναφέρθηκε στο ζήτημα της παρουσίας τρίτων προσώπων κατά τη διάρκεια του περιστατικού, επιβεβαιώνοντας ότι τη στιγμή της αιματηρής συμπλοκής δεν βρισκόταν στον χώρο ο Αλκέτ Ρετζάι. Όπως δήλωσε, «στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν ήταν παρών ο Αλκέτ Ρετζάι. Μπορεί να είχε πάει νωρίτερα και να είχε αποχωρήσει, αλλά τη στιγμή του περιστατικού δεν ήταν εκεί».
Με βάση τη δήλωση αυτή, κατά την εξέλιξη του επεισοδίου στο αρχιφυλακείο των φυλακών Δομοκού, παρόντες ήταν αποκλειστικά το θύμα, ο κατηγορούμενος και ο αρχιφύλακας.
Η εκδοχή του κατηγορούμενου
Περιγράφοντας όσα του μετέφερε ο εντολέας του, ο κ. Τάρτης σημείωσε πως «μου είπε ότι το θύμα μπήκε μέσα στο αρχειοφυλακείο, έβγαλε το όπλο, καθύβρισε και απείλησε τον αρχιφύλακα ότι θα τον σκοτώσει. Ο εντολέας μου μπήκε μπροστά και του είπε: 'Τι είναι αυτά που κάνεις;'. Εκείνος γύρισε το όπλο αρχικά προς τον δικό μου εντολέα και στη συνέχεια ξανά προς τον αρχιφύλακα, απειλώντας ότι θα τον σκοτώσει. Εκείνη τη στιγμή, ο εντολέας μου του έπιασε το χέρι, του τράβηξε το όπλο, τραβήχτηκε προς τα πίσω και πυροβόλησε».
Όπως πρόσθεσε ο συνήγορος, ο πελάτης του «αναγκάστηκε να το κάνει για να μπορέσει να σώσει, τόσο τον αρχιφύλακα, όσο και τον ίδιο του τον εαυτό».
Οι συνθήκες παρουσίας στο αρχιφυλακείο
Σε ερώτηση σχετικά με τον λόγο που ο εντολέας του βρέθηκε στο γραφείο του αρχιφύλακα, ο κ. Τάρτης εξήγησε ότι «είχε πάει γιατί ήθελε να συζητήσει ένα θέμα που αφορούσε τη μεταγωγή του την ερχόμενη Τετάρτη, στον Άρειο Πάγο για υπόθεσή του».
Αναφορικά με την παρουσία του θύματος στον ίδιο χώρο, και μάλιστα οπλισμένου, ο συνήγορος υπεράσπισης δήλωσε επιφυλακτικός: «Δεν γνωρίζω ούτε πώς πήγε ούτε γνωρίζω την πορεία του όπλου. Γνωρίζω όμως ότι, σύμφωνα με τον εντολέα μου, υπήρχε θέμα επειδή ο αρχιφύλακας είχε ζητήσει μεταγωγή του από τις φυλακές Δομοκού. Τώρα, αν αυτό είναι αληθές ή όχι, δεν το γνωρίζω».
Οι πυροβολισμοί και τα επόμενα βήματα
Αναφερόμενος στους πυροβολισμούς, ο κ. Τάρτης υπογράμμισε ότι «υπάρχουν τρεις σφαίρες. Οι δύο κατέληξαν στο κεφάλι του θύματος και μία ακόμη που δεν κατέληξε κάπου», προσθέτοντας πως «οι ιατροδικαστικές εξετάσεις αναμένεται να ρίξουν φως στις συνθήκες του θανάτου».
Επιπλέον, επεσήμανε ότι ο εντολέας του φέρει τραύματα στα χέρια, γεγονός που καταδεικνύει πως προηγήθηκε πάλη, και ότι θα ζητηθεί η εξέτασή του από ιατροδικαστή.
Κλείνοντας, ο συνήγορος υπεράσπισης τόνισε πως παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την είσοδο και την πορεία του όπλου στον χώρο, λέγοντας: «Το πώς πέρασε το όπλο στον χώρο και τι είχε στο μυαλό του ο άλλος εμπλεκόμενος, είναι κάτι που δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είμαι βέβαιος, πάντως, ότι ο εντολέας μου δεν είχε όπλο, δεν είχε καμία διάθεση να προκαλέσει επεισόδιο και δεν ήταν εκείνος που προκάλεσε το συμβάν».