ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πλημμυρισμένο ποτάμι

Καταστροφή αναχώματος στην Κορνοφωλιά πλημμυρίζει τον δήμο Σουφλίου

Συναγερμός στο Σουφλί λόγω θραύσης αναχώματος στην Κορνοφωλιά. Πάνω από 5.000 στρέμματα πλημμύρισαν, με τη γη να θυμίζει λίμνη. Απαγορεύτηκε η μετακίνηση για λόγους ασφαλείας, καθώς η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη.

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στον δήμο Σουφλίου, μετά τη θραύση του αναχώματος στο αγρόκτημα της Κορνοφωλιάς. Η υποχώρηση του αναχώματος προκάλεσε ανεξέλεγκτη εισροή υδάτων, μετατρέποντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης σε μια απέραντη υδάτινη έκταση.

Η καταστροφή εκτιμάται ότι έχει ήδη επηρεάσει περισσότερα από 5.000 στρέμματα, με τις αγροτικές εκτάσεις να βρίσκονται κάτω από το νερό και τους παραγωγούς να βλέπουν τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς να χάνεται. Η εικόνα της περιοχής παραπέμπει σε λίμνη, ενώ η στάθμη των υδάτων συνεχίζει να προκαλεί έντονη ανησυχία.

Οι τοπικές αρχές προχώρησαν άμεσα στη λήψη αυστηρών μέτρων προστασίας, απαγορεύοντας κάθε μετακίνηση πολιτών στην πληγείσα ζώνη για την αποτροπή ατυχημάτων και πιθανών εγκλωβισμών. Η ασφάλεια των κατοίκων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, καθώς η εξέλιξη του φαινομένου παραμένει απρόβλεπτη.

Σοβαρές ζημιές και οικονομικό πλήγμα

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, έκανε λόγο για μια ακόμη σκληρή δοκιμασία για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, επισημαίνοντας πως οι ζημιές είναι τεράστιες και επαναλαμβανόμενες. Όπως τόνισε, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρό πλήγμα στο εισόδημά τους, σε μια περίοδο ήδη επιβαρυμένη από προηγούμενες φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο κύριος όγκος των υδάτων αναμένεται να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την παραεβρία ζώνη του δήμου, εντείνοντας τον κίνδυνο για τις καλλιέργειες και επηρεάζοντας συνολικά την τοπική οικονομία. Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για τον περιορισμό της καταστροφής και την αποκατάσταση των ζημιών.

Ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Η θραύση του αναχώματος στην Κορνοφωλιά αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την ευαλωτότητα της περιοχής απέναντι σε ακραία υδρολογικά φαινόμενα. Πέρα από την άμεση διαχείριση της κρίσης, ανακύπτει επιτακτικά η ανάγκη για ουσιαστικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ώστε να προστατευθεί ο πρωτογενής τομέας και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της τοπικής κοινωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία και να δράσει άμεσα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε το Οροπέδιο Λασιθίου μετά την κακοκαιρία, διαπιστώνοντας τις ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές. Τόνισε την ανάγκη άμεσης στήριξης των αγροτών και ανανέωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Πλημμύρες Θεσσαλία εναέρια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Οροπέδιο Λασιθίου για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις

Σύσκεψη με τη συμμετοχή του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου και τοπικών φορέων έγινε για τις τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής. Άμεση αποζημίωση ζητούν οι παραγωγοί, ενώ αύριο αναμένεται κυβερνητικό κλιμάκιο.
Θερμοκήπιο καλλιέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΓΑ: Πληρωμές 6,62 εκατ. ευρώ σε 5.201 παραγωγούς για το 2025

Ο ΕΛΓΑ κατέβαλε 6.617.425 ευρώ σε 5.201 παραγωγούς για αποζημιώσεις ζημιών του 2025 σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Η πληρωμή έγινε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και ολοκληρώθηκαν οι αποζημιώσεις του έτους.
Ελληνική σημαία Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή μέτρα για καταστροφές σε καλλιέργειες και επιζωοτίες

Τροπολογία με δύο μέτρα για τον πρωτογενή τομέα κατέθεσε ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Ανδριανός, δίνοντας έμφαση στην άμεση στήριξη παραγωγών με ζημιές και την ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών σε περιοχές με σοβαρούς κινδύνους.