Φωτο: Shutterstock

Κλείνει οριστικά το 2025 η χωματερή της Φυλής διαβεβαιώνει η Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής με αφορμή «ανακρίβειες» σε δημοσίευμα δίνει διευκρινίσεις για τη νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμάτων και τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ.

Δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών της Αττικής από τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπογραμμίζει η Περιφέρεια Αττικής, σε ανακοίνωση με αφορμή «ανακριβές», όπως το χαρακτηρίζει, δημοσίευμα της εφημερίδας «Εφ.Συν» για την νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ.

Επίσης όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το 2025 κλείνει οριστικά η χωματερή στη Φυλή. Σήμερα, Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ προετοιμάζονται μεθοδικά και προωθούν το σταδιακό απεγκλωβισμό από τη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή.

Με δράσεις για την προώθηση της συστηματικής ανακύκλωσης, την οργάνωση του ρεύματος συλλογής βιο-αποβλήτων και την κατασκευή νέων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων, καθώς και την εξεύρεση χώρων ταφής υπολειμμάτων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ώστε να πάψει επιτέλους η Δυτική Αττική να σηκώνει όλο το βάρος του λεκανοπεδίου.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας η περιφέρεια επισημαίνει μεταξύ άλλων:

  • Δεν θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι πολίτες και δεν αυξάνεται το ποσό που θα καταβάλουν οι δήμοι της Αττικής στον ΕΔΣΝΑ.
  • Η κοστολόγηση των αποβλήτων προσδιορίστηκε και ψηφίστηκε επί υπουργίας του κ. Φάμελλου. Σύμφωνα με αυτή, ο κάθε Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων υποχρεούται να τιμολογήσει το κάθε ρεύμα αποβλήτου μέσα στο εύρος που ορίζει η Υπουργική Απόφαση. Αν δεν τιμολογήσει, παραβιάζει το νόμο. Η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας είναι τα απόβλητα που διατίθενται χωρίς καμία προδιαλογή για υγειονομική ταφή (σύμμεικτα και υπολείμματα αποβλήτων) να χρεώνονται χωρίς έκπτωση, ενώ τα βιοαπόβλητα για τα οποία οι δήμοι αναπτύσσουν δράσεις ανακύκλωσης να χρεώνονται στη μισή τιμή από ό,τι τα σύμμεικτα.
  • Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ προωθούν την ανακύκλωση και τη συλλογή βιοαποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό: Έχουν προχωρήσει στην προμήθεια 80 νέων απορριμματοφόρων ειδικά για τη συλλογή βιοαποβλήτων. Έχουν προμηθευθεί 9.000 καφέ κάδους, σε διάφορα μεγέθη. Ο εξοπλισμός αυτός παραλαμβάνεται σταδιακά και παραδίδεται στους δήμους, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού για τη στοχευμένη συλλογή βιοαποβλήτων.
  • Οι δράσεις της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, θα έχουν μέσα στο 2020 θετικό αποτέλεσμα.
  • Με τη σταδιακή τοποθέτηση και των 1.000 γωνιών ανακύκλωσης 2020-2021, θα αυξηθεί περαιτέρω και η συλλογή των υλικών ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω και ο όγκος των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής δίνουν κίνητρο, και δεν τιμωρούν όπως αναληθώς αναφέρεται, στους δήμους, για να ανακυκλώνουν και να αναπτύξουν δράσεις διαλογής στην πηγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με 3 σύγχρονα απορριμματοφόρα και 400 καφέ κάδους ενισχύθηκαν οι Δήμοι Καλλιθέας και Π. Φαλήρου

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακύκλωση 2020», παραδόθηκαν δύο ειδικά απορριμματοφόρα και 280 καφέ κάδοι στην Καλλιθέα και ένα απορριμματοφόρο και 120 κάδοι στο Π. Φάληρο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος διαγωνισμός για τους υπόγειους κάδους στη Θεσσαλονίκη

Με αιχμές κατά της προηγούμενης διοίκησης του Γ. Μπουτάρη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσουν σε νέο διαγωνισμό για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμάτων στο κέντρο της πόλης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόγειοι πλέον όλοι οι κάδοι απορριμάτων στον Δήμο Κοζάνης

Την υπογειοποίηση όλων των κάδων συλλογής και ανακύκλωσης στον αστικό ιστό αποφάσισε ο Δήμος Κοζάνης, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.