ΓΔ: 1451.75 1.15% Τζίρος: 85.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:02:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κλείνει οριστικά το 2025 η χωματερή της Φυλής διαβεβαιώνει η Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής με αφορμή «ανακρίβειες» σε δημοσίευμα δίνει διευκρινίσεις για τη νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμάτων και τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ.

Δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών της Αττικής από τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπογραμμίζει η Περιφέρεια Αττικής, σε ανακοίνωση με αφορμή «ανακριβές», όπως το χαρακτηρίζει, δημοσίευμα της εφημερίδας «Εφ.Συν» για την νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ.

Επίσης όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το 2025 κλείνει οριστικά η χωματερή στη Φυλή. Σήμερα, Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ προετοιμάζονται μεθοδικά και προωθούν το σταδιακό απεγκλωβισμό από τη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή.

Με δράσεις για την προώθηση της συστηματικής ανακύκλωσης, την οργάνωση του ρεύματος συλλογής βιο-αποβλήτων και την κατασκευή νέων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων, καθώς και την εξεύρεση χώρων ταφής υπολειμμάτων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ώστε να πάψει επιτέλους η Δυτική Αττική να σηκώνει όλο το βάρος του λεκανοπεδίου.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας η περιφέρεια επισημαίνει μεταξύ άλλων:

  • Δεν θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι πολίτες και δεν αυξάνεται το ποσό που θα καταβάλουν οι δήμοι της Αττικής στον ΕΔΣΝΑ.
  • Η κοστολόγηση των αποβλήτων προσδιορίστηκε και ψηφίστηκε επί υπουργίας του κ. Φάμελλου. Σύμφωνα με αυτή, ο κάθε Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων υποχρεούται να τιμολογήσει το κάθε ρεύμα αποβλήτου μέσα στο εύρος που ορίζει η Υπουργική Απόφαση. Αν δεν τιμολογήσει, παραβιάζει το νόμο. Η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας είναι τα απόβλητα που διατίθενται χωρίς καμία προδιαλογή για υγειονομική ταφή (σύμμεικτα και υπολείμματα αποβλήτων) να χρεώνονται χωρίς έκπτωση, ενώ τα βιοαπόβλητα για τα οποία οι δήμοι αναπτύσσουν δράσεις ανακύκλωσης να χρεώνονται στη μισή τιμή από ό,τι τα σύμμεικτα.
  • Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ προωθούν την ανακύκλωση και τη συλλογή βιοαποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό: Έχουν προχωρήσει στην προμήθεια 80 νέων απορριμματοφόρων ειδικά για τη συλλογή βιοαποβλήτων. Έχουν προμηθευθεί 9.000 καφέ κάδους, σε διάφορα μεγέθη. Ο εξοπλισμός αυτός παραλαμβάνεται σταδιακά και παραδίδεται στους δήμους, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού για τη στοχευμένη συλλογή βιοαποβλήτων.
  • Οι δράσεις της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, θα έχουν μέσα στο 2020 θετικό αποτέλεσμα.
  • Με τη σταδιακή τοποθέτηση και των 1.000 γωνιών ανακύκλωσης 2020-2021, θα αυξηθεί περαιτέρω και η συλλογή των υλικών ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω και ο όγκος των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής δίνουν κίνητρο, και δεν τιμωρούν όπως αναληθώς αναφέρεται, στους δήμους, για να ανακυκλώνουν και να αναπτύξουν δράσεις διαλογής στην πηγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Thessaloniki_real estate_akinita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έντεκα κυκλοφοριακές παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση του Flyover

Στα άμεσα μέτρα που θα λάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι η λήψη μέτρων εύρυθμης λειτουργίας και κίνησης των δικύκλων και ο τονισμός της οριζόντιας σήμανσης διαβάσεων, αρχικά γύρω από τα σχολεία και τους κεντρικούς οδικούς άξονες.
Skoupidia, Recycle, Waste
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύμβαση κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Χερσόνησο

Η κατασκευή του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, ενώ στη συνέχεια η ανάδοχος κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ θα το λειτουργήσει για τρία (3) έτη με δυνατότητα επέκτασης του χρονικού ορίου λειτουργίας για επιπλέον 3 έτη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που στοίχισε 13,76 εκατ. ευρώ επιφέρει μία σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ θα βελτιώσει και τις συνθήκες λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.
Skoupidia, Recycle, Waste
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πράσινο φως» για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων

Αυτός είναι ο πρώτος περιφερειακός σχεδιασμός που εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό του 2020. Ποιους άξονες περιλαμβάνει το σχέδιο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μεσολόγγι λόγω των σκουπιδιών

Ο δήμος αναφέρει πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμάτων καθώς έχει εκτιναχθεί το κόστος καυσίμων και επισκευών των οχημάτων του δήμου με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί τα δρομολόγια.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράσεις για να μπει «φρένο» στην αύξηση των στερεών αποβλήτων στα Χανιά

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα αστικά απόβλητα του δήμου Χανίων το 2025 αναμένεται να φτάνουν τους 79.157 τόνους. Ωστόσο σύμφωνα με το σχέδιο της αυτοδιοίκησης το 55% των στέρεων αποβλήτων θα πρέπει να προωθηθούν προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.