ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα Χανιά κερδίζουν το στοίχημα της ανακύκλωσης

Η συγκεκριμένη δράση θεωρείται πολύ σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και την εικόνα τής πόλης, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα παρατηρούνται φαινόμενα εναπόθεσης μεγάλων αντικειμένων.

Σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το 2018 είναι τα ποσοστά ανακύκλωσης στα Χανιά, σύμφωνα με στοιχεία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που παρουσιάζει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Τα στοιχεία αφορούν το πρώτο εννεάμηνο του 2019 με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΙΣΑ Γιάννη Κουτράκη να εμφανίζεται ικανοποιημένος από την εξέλιξη.

Ο κ. Κουτράκης μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ προαναγγέλλει και τον καθορισμό «Πράσινων Σημείων», όπου οι πολίτες θα μπορούν να εναποθέτουν κυρίως ογκώδη αντικείμενα και υλικά, που δεν οδηγούνται σε κάδους απορριμμάτων.

Όπως λέει μιλώντας για την ανακύκλωση ο κ. Κουτράκης, «η αύξηση στον μπλε κάδο είναι στο 12%, στον κίτρινο κάδο όπου συγκεντρώνεται γυαλί, περίπου 17,43% και στα πράσινα απορρίμματα 20,04%

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε άμεση προστασία του περιβάλλοντος. Οι πολίτες ανταποκρίνονται και μπορώ να πω ότι στα Χανιά υπάρχει η κουλτούρα της ανακύκλωσης».

Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 συγκεντρώθηκαν: Ανακυκλώσιμα 13.716,891 κιλά, γυαλί 832.640 κιλά και πράσινα απορρίμματα 4. 470,818 κιλά. Όλο το 2018 είχαν συγκεντρωθεί 12.246,890 κιλά ανακυκλώσιμα, γυαλί 709.060 κιλά και πράσινα απορρίμματα 3.724,387 κιλά.

Σύμφωνα με τον κ Κουτράκη παρά τα σημαντικά αποτελέσματα στο θέμα της ανακύκλωσης, το επόμενο διάστημα η ΔΕΔΙΣΑ θα δώσει μεγάλο βάρος στην ενημέρωση των πολιτών ενώ μια ακόμα δράση που θεωρείται πολύ σημαντική είναι η δημιουργία των «Πράσινων Σημείων».

Όπως επισημαίνει ο κ Κουτράκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «έχουν ήδη χαρτογραφηθεί κάποιες περιοχές και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Όπως ακόμα εξηγεί, «Πράσινο Σημείο», είναι χώρος που μπορεί να επισκέπτεται ο πολίτης και να εναποθέτει ογκώδη αντικείμενα όπως στρώματα, καναπέδες ανακυκλώσιμα υλικά, ηλεκτρικές συσκευές.

Οι χώροι θα είναι φυλασσόμενοι και από εκεί θα τα παραλαμβάνουν τα συνεργεία της ΔΕΔΙΣΑ και θα τα εναποθέτουν στα σημεία που πρέπει».

Η συγκεκριμένη δράση θεωρείται πολύ σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και την εικόνα τής πόλης, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα παρατηρούνται φαινόμενα εναπόθεσης μεγάλων αντικειμένων σε πεζοδρόμια, δρόμους, κάδους, κάτω από γέφυρες ακόμα και σε σημεία στάθμευσης που βρίσκονται στο οδικό δίκτυο.

Η ανεξέλεγκτη εναπόθεση αφορά παλιό οικιακό εξοπλισμό, ηλεκτρικές συσκευές, οικοδομικά υλικά, μπάζα, ακόμα και είδη υγιεινής. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανήσυχοι ξενοδόχοι και tour operators στην Κρήτη λόγω Thomas Cook

Εκτός από τους επισκέπτες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Κρήτη και τίθεται θέμα επιστροφής στις χώρες διαμονής τους, προβληματισμός υπάρχει και για τους επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να έρθουν το επόμενο διάστημα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ευκαιρία να βρεθεί η Ελλάδα στον δρόμο της ανακύκλωσης

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο η ανακύκλωση μπαίνει στη συζήτηση και στη ζωή των Ελλήνων, όμως η Ελλάδα παραμένει στις 2-3 τελευταίες θέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο λιμάνι του Ηρακλείου οι 79 μετανάστες που βρέθηκαν νότια του Νομού

Όλοι οι μετανάστες, που είναι άνδρες, και κάποιοι ανήλικοι, όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Λιμενάρχης Ηρακλείου, Ευθύμιος Δουβής, είναι καλά στην υγεία τους, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η προανάκριση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέδριο για την Οδοντιατρική Υγεία στο Ηράκλειο Κρήτης το 2024

Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας αναμένεται να συμμετάσχουν οδοντίατροι και άλλοι λειτουργοί Δημόσιας Υγείας απ' όλη την Ευρώπη αλλά και από μη ευρωπαϊκές χώρες, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και καθηγητές.