ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εντοπισμός πλαστικών στη θάλασσα με δορυφορικές εικόνες και drone

Στόχος του πειράματος, λέει ο υπεύθυνος Καθηγητής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης Κ. Τοπουζέλης είναι ο εντοπισμός από απόσταση, μεγάλων επιφανειών πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο περιβαλλοντικό πείραμα θα πραγματοποιήσει η Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Δήμο Δυτικής Λέσβου στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας που αναπτύσσει ο Δήμος με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το πείραμα θα πραγματοποιηθεί επίσης σε συνεργασία και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency - ESA).

Αφορά στον εντοπισμό πλαστικών στην θάλασσα με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και δεδομένων από drone και οι πρότυποι στόχοι που θα κατασκευαστούν στη διάρκεια του, θα αποτελέσουν δεδομένα επαλήθευσης για πολλαπλές ερευνητικές ομάδες ανά την Ευρώπη.

«Στόχος του πειράματος, λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπεύθυνος Καθηγητής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης Κωνσταντίνος Τοπουζέλης είναι ο εντοπισμός από απόσταση, μεγάλων επιφανειών πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας, που θα επιτρέψει τη στοχευμένη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση στην απομάκρυνσή τους». 

Ας σημειωθεί ότι σε συνάντηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Μιχάλη Ρούσση με τον Κωνσταντίνο Τοπουζέλη, συμφωνήθηκε η προοπτική να τεθούν και παραλίες της Δυτικής Λέσβου στους στόχους του πειράματος. Μάλιστα αυτή η προοπτική ευνοείται από το γεγονός πως ο Δήμος έχει ήδη συνεργαστεί με το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου, δίνοντας -έπειτα από το σχετικό διαχωρισμό- απορρίμματα πλαστικού στη διάθεση του ερευνητικού προγράμματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η γονιμότητα επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με έρευνα

Η καθηγήτρια Μαιευτικής- Γυναικολογίας ΕΚΠΑ Σοφία Καλανταρίδου παρουσίασε τα αποτελέσματα μελετών για την μείωση της γυναικείας γονιμότητας, εξαιτίας τής περιβαλλοντική ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο βρώσιμο δάσος με 750 δέντρα

Σε αυτή την ξεχωριστή «πράσινη» εμπειρία μπορούν να συμμετέχουν και οι δημότες, στους οποίους την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου, θα παρουσιαστεί το πρώτο βρώσιμο δάσος που θα δημιουργηθεί στην περιοχή Στρεμπενιώτη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος προκαλεί η φθορά των ελαστικών

Το ζήτημα ήδη προβληματίζει και τις ίδιες τις εταιρείες κατασκευής ελαστικών, οι οποίες αναζητούν λύσεις για την μείωση των εκπομπών ρύπων από τα ελαστικά και να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σημαντικά προβλήματα υγείας προκαλούν οι περιβαλλοντικές καταστροφές

Διεθνής μελέτη προειδοποιεί για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην υγεία των πληγέντων από φυσικές καταστροφές και μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και πάνω από 10 χρόνια.