ΓΔ: 2569.82 1.56% Τζίρος: 262.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λαγοκέφαλος
Φωτογραφία: Ψάρι λαγοκέφαλος σε νερό. Credit: Shutterstock

Τι σημαίνει το πιλοτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση του λαγοκέφαλου

Το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης του λαγοκέφαλου από το ΥπΑΑΤ προχωρά στην εφαρμογή του, με Κρήτη και Νότιο Αιγαίο να καθορίζουν τη συμμετοχή των αλιέων και τη διαδικασία πληρωμής, στοχεύοντας στην οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε φάση προετοιμασίας για την πρακτική εφαρμογή του εισέρχεται το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διαχείριση του λαγοκέφαλου, ενός χωροκατακτητικού ξενικού είδους που απειλεί τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την αλιευτική δραστηριότητα.

Οι Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου καλούνται να καθορίσουν τις λεπτομέρειες συμμετοχής των αλιέων, τα σημεία παράδοσης, τον τρόπο πιστοποίησης των ποσοτήτων και τη διαδικασία πληρωμής. Στις 22 ερωτήσεις και απαντήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, παρουσιάζονται αναλυτικά οι βασικές παράμετροι της δράσης και οι προϋποθέσεις συμμετοχής για τους επαγγελματίες αλιείς.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, «με το πιλοτικό πρόγραμμα για τον λαγοκέφαλο περνάμε από τη διαπίστωση του προβλήματος στην οργανωμένη διαχείρισή του». Ο ίδιος επισήμανε ότι ο λαγοκέφαλος αποτελεί είδος υψηλής τοξικότητας, που προκαλεί ζημιές στην αλιεία και απαιτεί ασφαλείς χειρισμούς σε όλα τα στάδια διαχείρισής του.

Ο κ. Πρωτοψάλτης τόνισε πως η αμοιβή των 5,33 ευρώ ανά κιλό αφορά καθαρά τον επαγγελματία αλιέα για τις ποσότητες που θα αλιεύει, παραδίδει και πιστοποιεί σύμφωνα με τον εγκεκριμένο σχεδιασμό. Τα κόστη μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης και καταστροφής δεν επιβαρύνουν τον αλιέα αλλά προβλέπονται ξεχωριστά και οργανώνονται από τις Περιφέρειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δράση σχεδιάστηκε από το περασμένο φθινόπωρο και ξεκινά πιλοτικά από την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο. «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε έμπρακτα τους αλιείς, να προστατεύσουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να δημιουργήσουμε ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο μοντέλο διαχείρισης», υπογράμμισε.

Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα προβλέπει στοχευμένη αλίευση λαγοκέφαλου από επαγγελματίες αλιείς, συγκέντρωση των ποσοτήτων σε καθορισμένα σημεία, καταγραφή, ζύγιση, προσωρινή αποθήκευση και τελική διαχείριση ή καταστροφή τους. Παράλληλα, θα υπάρχει επιστημονική παρακολούθηση για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της δράσης.

Η πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στις Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες θα υποβάλουν κοινή πρόταση και θα έχουν την ευθύνη για τον συντονισμό, τον καθορισμό των σημείων παράδοσης, των ελέγχων και των πληρωμών προς τους αλιείς.

Αμοιβή και κάλυψη εξόδων

Οι επαγγελματίες αλιείς θα λαμβάνουν 5,33 ευρώ ανά κιλό για κάθε καταγεγραμμένη και πιστοποιημένη ποσότητα λαγοκέφαλου. Το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει λειτουργικά κόστη, καθώς τα έξοδα συντονισμού, μεταφοράς, αποθήκευσης και καταστροφής θα καλύπτονται από τις Περιφέρειες μέσω επιλέξιμων δαπανών του προγράμματος.

Επιπλέον, χρηματοδοτούνται οι αμοιβές της Ομάδας Έργου, οι υπηρεσίες εξωτερικών παρόχων, ο απαραίτητος εξοπλισμός, τα αναλώσιμα, οι μετακινήσεις και οι ενέργειες δημοσιότητας, εξασφαλίζοντας πλήρη κάλυψη των αναγκών υλοποίησης.

Διαδικασία και έλεγχοι

Μετά την παράδοση στα καθορισμένα σημεία, οι ποσότητες θα καταγράφονται, θα ζυγίζονται και θα πιστοποιούνται. Στη συνέχεια θα αποθηκεύονται προσωρινά με ασφαλή τρόπο έως τη μεταφορά τους για τελική διαχείριση ή καταστροφή, μέσω καύσης ή άλλης νόμιμης μεθόδου. Οι Περιφέρειες θα πραγματοποιούν τους ελέγχους, ενώ θα υπάρχει και ανεξάρτητη επιστημονική παρακολούθηση.

Περιορισμοί και στόχοι

Η δράση αφορά αποκλειστικά επαγγελματίες αλιείς και δεν επεκτείνεται σε ερασιτέχνες. Οι λαγοκέφαλοι που αλιεύονται σε άλλες περιοχές δεν πρέπει να καταναλώνονται ούτε να διατίθενται στην αγορά. Λόγω της υψηλής τοξικότητας, η εμπορική αξιοποίηση του είδους δεν είναι εφικτή.

Η πρόσκληση για την υποβολή πρότασης από τις Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου έχει προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2026, ενώ η πρακτική εφαρμογή θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης και την οριστικοποίηση των σημείων παράδοσης και πληρωμής.

Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι να περιοριστεί η πίεση του λαγοκέφαλου στα θαλάσσια οικοσυστήματα, να στηριχθούν οι επαγγελματίες αλιείς και να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο, επιστημονικά τεκμηριωμένο μοντέλο διαχείρισης για ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα των ελληνικών θαλασσών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΤΕΕ αποχαιρετά τον Νίκο Ταγαρά, σημαντικό μηχανικό και πολιτικό

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο τεχνικός κόσμος αποχαιρετούν με θλίψη τον Νίκο Ταγαρά, πολιτικό μηχανικό και υφυπουργό, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου σε ηλικία 70 ετών. Μάχιμος μηχανικός και ουσιαστικός πολιτικός.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδοί νέοι προσφεύγουν κατά του κράτους για το περιβάλλον

Δεκαπέντε νέοι, 17 έως 25 ετών, προσφεύγουν το καναδικό κράτος στα δικαστήρια για αδράνεια απέναντι στην κλιματική κρίση, ζητώντας ευθύνη και δράση. Η δίκη ξεκινά σήμερα στο Βανκούβερ, σε μια ιστορική για τον Καναδά υπόθεση.
Καμένη δασική περιοχή Βαρνάβα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WWF: Οι περισσότεροι Έλληνες στηρίζουν μέτρα για την κλιματική κρίση

Δημοσκόπηση WWF: 85% των Ελλήνων υπέρ μέτρων κατά εκπομπών μεθανίου, ενώ 90% ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και 94% για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Καθυστέρηση στην εφαρμογή του Κανονισμού για το Μεθάνιο στην ΕΕ.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τέσσερις στόχοι για βιώσιμο τουρισμό και ρεκόρ το 2026

Ο Κωστής Χατζηδάκης, ανοίγοντας το Rethymno Tourism Summit 2026, τόνισε ότι δεν αρκεί να μετράμε επισκέπτες και έσοδα, αλλά να εστιάσουμε σε καλύτερο τουρισμό με όφελος για οικονομία και κοινωνίες. Ανέπτυξε τις 4 βασικές προτεραιότητες.
Γιάννης Κεφαλογιάννης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κεφαλογιάννης: Ενιαίος σχεδιασμός για υδατική ασφάλεια στην Κρήτη

Ο Γ. Κεφαλογιάννης στο Creta Water Forum 2026 τόνισε την ανάγκη ενιαίας στρατηγικής διαχείρισης νερού στην Κρήτη με τοπικές λύσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η έλλειψη νερού αλλά και η άνιση κατανομή.
Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλόννησος: Τρίμηνη παράταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας λειψυδρίας

Παρατείνεται για τρεις μήνες το καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας στην Αλόννησο, μετά από απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, με στόχο τη διαχείριση των προβλημάτων υδροδότησης στο νησί.