Ενώπιον της εισαγγελέως ποινικής δίωξης αναμένεται να οδηγηθούν οι τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας της Αφροδίτης Νέστορα, τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη. Από την επίθεση έχασε τη ζωή της η μητέρα της, Βάγια Νέστορα, ενώ τραυματίστηκαν η πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, ο πατέρας της και ακόμη δύο ένοικοι της πολυκατοικίας.
Σύμφωνα με την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, πρόκειται για δύο άνδρες, ηλικίας 29 και 24 ετών, και μία 26χρονη γυναίκα. Ο 29χρονος και η 26χρονη φέρονται, βάσει προανακριτικού και βιντεοληπτικού υλικού, να είναι οι φυσικοί αυτουργοί της φονικής εμπρηστικής ενέργειας. Ο 24χρονος κατηγορείται ότι παρείχε το σπίτι του ως «ορμητήριο» και «κρησφύγετο» στους συγκατηγορουμένους του.
Κατά τις Αρχές, το διαμέρισμα που χρησιμοποιήθηκε βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την οικία της οικογένειας Νέστορα και αξιοποιήθηκε τόσο πριν όσο και μετά την επίθεση. Οι δύο φερόμενοι ως φυσικοί αυτουργοί παρέμειναν εκεί το προηγούμενο 24ωρο, παρακολουθώντας την περιοχή, και επέστρεψαν μετά την εμπρηστική ενέργεια, όπου άλλαξαν ρούχα πριν αποχωρήσουν.
Ο 29χρονος είναι ήδη γνωστός στις Αρχές για τη δράση του στον αντιεξουσιαστικό χώρο, έχοντας προσαχθεί δύο φορές στο παρελθόν. Η 26χρονη, με καταγωγή από την Αθήνα και μόνιμη κατοικία στη Θεσσαλονίκη, είχε προφυλακιστεί τον Φεβρουάριο του 2022 για υπόθεση που αφορούσε αποδιδόμενη συμμετοχή της στην «Οργάνωση Αναρχική Δράση», τα μέλη της οποίας είχαν κατηγορηθεί για σειρά εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια. Μετά την επίθεση της 1ης Ιουλίου, η ίδια μετέβη στα Χανιά, όπου εντοπίστηκε και συνελήφθη.
Παράλληλες επιθέσεις και συνεχιζόμενες έρευνες
Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι στις τρεις εμπρηστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την ίδια ημέρα στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 20 λεπτών, έδρασαν δύο ομάδες. Η πρώτη ευθύνεται για την επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα, για την οποία συνελήφθησαν τα τρία προαναφερθέντα άτομα.
Για τις επιθέσεις στις κατοικίες του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, Ζήση Ιωακείμοβιτς, και του πρώην βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη, οι έρευνες συνεχίζονται με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη των εμπλεκομένων.