Φώτο: Shutterstock

Καταπέλτης για την υπόθεση της Proton Bank η εισαγγελέας

Την ενοχή του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, στελεχών της Proton Bank και συνεργατών του για βαρύτατα αδικήματα αναφορικά με τη χορήγηση δανείων 701 εκατ. πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Την ενοχή του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στελεχών της Proton Bank αλλά και συνεργατών του, για την υπόθεση της παροχής δανείων ύψους 701 εκατ. ευρώ σε εταιρείες του Λ. Λαυρεντιάδη, ζήτησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών. 

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης, οι συνεργάτες του και τα στελέχη της Proton Bank «έδρασαν έχοντας κοινό δόλο», ενώ ζήτησε την ενοχή των 27 εκ των συνολικά 43 κατηγορουμένων για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της απάτης, της συνέργειας στην απάτη, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η δικαστική λειτουργός υποστήριξε ότι ο Λαυρεντιάδης «από κοινού με διοικητικά στελέχη της Τράπεζας PROTON και στενούς του συνεργάτες  κατέστρωσαν και υλοποίησαν σχέδιο παράνομης άντλησης κεφαλαίων από την Τράπεζα, της οποίας  ο επιχειρηματίας είχε αποκτήσει τον έλεγχο». 

Το κατηγορητήριο θεωρεί πως τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας και των αρμόδιων υπηρεσιών της, με σκοπιμότητα αγνόησαν τους πιστωτικούς κινδύνους που αναλάμβανε η τράπεζα, εγκρίνοντας χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις τα επίμαχα δάνεια. Στα πορίσματα που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση, γίνεται ειδική αναφορά στις διαδρομές που ακολουθούσαν τα χρήματα κάποιων εκ των των δανείων, από εταιρία σε εταιρία, ώστε να είναι δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η εισαγγελέας τόνισε πως μεγάλο μέρος των επίμαχων χρηματικών ποσών κατέληξε σε προσωπικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων.

Οι εταιρείες που είχαν εξαγοραστεί με αυτόν τον τρόπο, παρέμειναν επί της ουσίας συνδεδεμένες με τον Όμιλο Λαυρεντιάδη και ήταν ελεγχόμενες από αυτόν, ενώ τα διαθέσιμά τους εξυπηρέτησαν ανάγκες ρευστότητας εταιρειών του ομίλου όπως η, ασθενικής οικονομικής θέσης τότε, ALAPIS.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, η ALAPIS εμφάνιζε παραπλανητικά κραταιή εικόνα καθ' όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος, ενώ στην πραγματικότητα βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση εν γνώσει των κατηγορουμένων, εξ ου και πολύ σύντομα κατέρρευσε.

Η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή του επιχειρηματία και άλλων έξι συγκατηγορουμένων του για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την εξαπάτηση στελεχών των εταιρειών του Ομίλου Sciens, με στόχο να να τους αποσπάσουν ποσό 35.000.000 ευρώ. Η υπόθεση αφορά επένδυση αγοράς ακινήτων, σε αξία πολλαπλάσια της εμπορικής που εμφανίστηκε ως απολύτως επικερδής, καθώς τα ακίνητα θα επαναμισθώνονταν επί 12ετία από εταιρείες που κατ' ουσίαν ανήκαν στον "καταρρέοντα" Όμιλο ALAPIS που εμφανίστηκε απατηλά κραταιός.
 
Η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση 16 κατηγορούμενων (περιλαμβανομένων και μελών της οικογένειας του Λαυρεντιάδη), κρίνοντας πως δεν αποδείχθηκε συμμετοχή τους στην εξεταζόμενη απάτη, ή πρόθεσή τους να ζημιώσουν την περιουσία της PROTON BANK.

Απαλλακτική ήταν επίσης η εισαγγελική λειτουργός και για όσους κατηγορούμενους αντιμετώπιζαν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και της υπεξαίρεσης, εκτιμώντας πως η δράση των κατηγορουμένων δεν φέρει χαρακτηριστικά οργανωμένης και συντονισμένης ομάδας, αλλά περισσότερο μίας ευκαιριακής δομής, χωρίς σκοπό να αναπτυχθεί εγκληματική δράση σε βάθος χρόνου.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση της Proton Bank, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κρίθηκε προφυλακιστέος τον Δεκέμβριο του 2012 και παρέμεινε στην φυλακή μέχρι την συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 18 μηνών προσωρινής κράτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα στήριξης από τη Vodafone για τους συνδρομητές της στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας

Οι συνδρομητές της Vodafone, ιδιώτες και επαγγελματίες, που ζουν στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας, θα έχουν στη διάθεσή τους αυτόματα και δωρεάν για χρήση, από τις 10 έως 14 Αυγούστου, 1.000 λεπτά ομιλίας προς όλους και 10 GB.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΔΟΕ: Σύλληψη 22χρονου αλλοδαπού για κατοχή σημαντικής ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης

Εντοπίστηκε εξοχική κατοικία στην περιοχή της Κινέττας, η οποία χρησιμοποιείτο ως χώρος αποθήκευσης ναρκωτικών ουσιών με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση στην εγχώρια αγορά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλείνουν στις 12 μπαρ-εστιατόρια σε πολλές περιοχές, δεν θα πραγματοποιηθεί η ΔΕΘ

Αφορά τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, καθώς και τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.