ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Καταπέλτης για την υπόθεση της Proton Bank η εισαγγελέας

Την ενοχή του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, στελεχών της Proton Bank και συνεργατών του για βαρύτατα αδικήματα αναφορικά με τη χορήγηση δανείων 701 εκατ. πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Την ενοχή του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στελεχών της Proton Bank αλλά και συνεργατών του, για την υπόθεση της παροχής δανείων ύψους 701 εκατ. ευρώ σε εταιρείες του Λ. Λαυρεντιάδη, ζήτησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών. 

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης, οι συνεργάτες του και τα στελέχη της Proton Bank «έδρασαν έχοντας κοινό δόλο», ενώ ζήτησε την ενοχή των 27 εκ των συνολικά 43 κατηγορουμένων για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της απάτης, της συνέργειας στην απάτη, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η δικαστική λειτουργός υποστήριξε ότι ο Λαυρεντιάδης «από κοινού με διοικητικά στελέχη της Τράπεζας PROTON και στενούς του συνεργάτες  κατέστρωσαν και υλοποίησαν σχέδιο παράνομης άντλησης κεφαλαίων από την Τράπεζα, της οποίας  ο επιχειρηματίας είχε αποκτήσει τον έλεγχο». 

Το κατηγορητήριο θεωρεί πως τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας και των αρμόδιων υπηρεσιών της, με σκοπιμότητα αγνόησαν τους πιστωτικούς κινδύνους που αναλάμβανε η τράπεζα, εγκρίνοντας χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις τα επίμαχα δάνεια. Στα πορίσματα που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση, γίνεται ειδική αναφορά στις διαδρομές που ακολουθούσαν τα χρήματα κάποιων εκ των των δανείων, από εταιρία σε εταιρία, ώστε να είναι δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η εισαγγελέας τόνισε πως μεγάλο μέρος των επίμαχων χρηματικών ποσών κατέληξε σε προσωπικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων.

Οι εταιρείες που είχαν εξαγοραστεί με αυτόν τον τρόπο, παρέμειναν επί της ουσίας συνδεδεμένες με τον Όμιλο Λαυρεντιάδη και ήταν ελεγχόμενες από αυτόν, ενώ τα διαθέσιμά τους εξυπηρέτησαν ανάγκες ρευστότητας εταιρειών του ομίλου όπως η, ασθενικής οικονομικής θέσης τότε, ALAPIS.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, η ALAPIS εμφάνιζε παραπλανητικά κραταιή εικόνα καθ' όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος, ενώ στην πραγματικότητα βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση εν γνώσει των κατηγορουμένων, εξ ου και πολύ σύντομα κατέρρευσε.

Η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή του επιχειρηματία και άλλων έξι συγκατηγορουμένων του για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την εξαπάτηση στελεχών των εταιρειών του Ομίλου Sciens, με στόχο να να τους αποσπάσουν ποσό 35.000.000 ευρώ. Η υπόθεση αφορά επένδυση αγοράς ακινήτων, σε αξία πολλαπλάσια της εμπορικής που εμφανίστηκε ως απολύτως επικερδής, καθώς τα ακίνητα θα επαναμισθώνονταν επί 12ετία από εταιρείες που κατ' ουσίαν ανήκαν στον "καταρρέοντα" Όμιλο ALAPIS που εμφανίστηκε απατηλά κραταιός.
 
Η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση 16 κατηγορούμενων (περιλαμβανομένων και μελών της οικογένειας του Λαυρεντιάδη), κρίνοντας πως δεν αποδείχθηκε συμμετοχή τους στην εξεταζόμενη απάτη, ή πρόθεσή τους να ζημιώσουν την περιουσία της PROTON BANK.

Απαλλακτική ήταν επίσης η εισαγγελική λειτουργός και για όσους κατηγορούμενους αντιμετώπιζαν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και της υπεξαίρεσης, εκτιμώντας πως η δράση των κατηγορουμένων δεν φέρει χαρακτηριστικά οργανωμένης και συντονισμένης ομάδας, αλλά περισσότερο μίας ευκαιριακής δομής, χωρίς σκοπό να αναπτυχθεί εγκληματική δράση σε βάθος χρόνου.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση της Proton Bank, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κρίθηκε προφυλακιστέος τον Δεκέμβριο του 2012 και παρέμεινε στην φυλακή μέχρι την συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 18 μηνών προσωρινής κράτησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tzogos-tyxera paixnidia-sillipseis-Irakleio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

BTA: 36.000 έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ευάλωτων Παικτών τυχερών παιχνιδιών

Μετά μια διακοπή δύο ετών, που ρυθμίστηκε με νομοθετικές αλλαγές, στα τέλη του 2022 η NRA άρχισε ξανά να διατηρεί τον κατάλογο των ατόμων που πιστεύει ότι έχουν ή θα μπορούσαν να αναπτύξουν εθισμό στον τζόγο.
Trofima, Super Market, laxanika, lahanika
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

Και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία) οι καταναλωτές όταν αγοράζουν προϊόντα διατροφής, δίνουν ιδιαίτερα βαρύτητα στη «φυσικότητα» των τροφίμων, καθώς τα θεωρούν πιο υγιεινά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερρίκος Ντυνάν: Μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς

«Αυτή η μη χειρουργική διαδικασία προσφέρει πλεονεκτήματα, όπως μικρότερο χρόνο ανάρρωσης, λιγότερο πόνο και μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους» τόνισε ο Αλέξανδρος Μάλλιος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης τις πρώτες μέρες του Απριλίου

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αυτούς τους μήνες. Δεν είναι παράδοξο ότι συμβαίνει μέσα στον Μάρτιο συνήθως συνοδεύεται με νότιους ανέμους και με αυξημένη θερμοκρασία», δήλωσε ο Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχαιολόγοι αναζητούν ρωμαϊκή πόλη στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης

Η ανακοίνωση για τα νέα ευρήματα έγινε από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Φιλοξένη Αϊτατόγλου στην 36η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.