ΓΔ: 2045.81 -0.54% Τζίρος: 253.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

Αβοκάντο με κρητική «ταυτότητα»

Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα,

Κρητική «ταυτότητα» στο αβοκάντο δίνουν η Περιφέρεια Κρήτης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Φυσικοχημική εξέταση καρπών αβοκάντο από καλλιεργούμενες ποικιλίες στην Κρήτη με σκοπό την τεκμηρίωση της σχέσης ποιότητας - γεωγραφικής ένδειξης». 

Όπως αναφέρει η προγραμματική σύμβαση που παρουσιάζει το ΑΠΕ - ΜΠΕ , «το έργο αφορά στη συγκέντρωση στοιχείων που τεκμηριώνουν μια σχέση ανάμεσα στην ποιότητα, τη φήμη και τη γεωγραφική προέλευση αβοκάντο που παράγονται στο νομό Χανίων και προέρχονται από την/τις ποικιλίες με το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον ώστε να είναι δυνατό να υποστηριχθεί μελλοντικά η όποια προσπάθεια από πλευράς Περιφέρειας και παραγωγών/μεταποιητών για την πιστοποίηση του προϊόντος ως "Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης" (ΠΓΕ)»

Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση, «η ένδειξη αυτή προσφέρει τη δυνατότητα διαφοροποίησης της αγροτικής παραγωγής ώστε να είναι πιο εύκολη η προώθηση προϊόντων με εξειδικευμένα χαρακτηριστικά πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές στην αγορά και βελτιώνοντας έτσι το εισόδημα των παραγωγών».

Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση, και του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται για να στοιχειοθετηθεί η ενδεχόμενη αίτηση καταχώρισης του «Αβοκάντο Χανίων Κρήτης» στο μητρώο των ΠΓΕ περιλαμβάνουν εκτός από την ονομασία και την περιγραφή του προϊόντος, την οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής αλλά και τη μεθοδολογία παραγωγής του, στοιχεία που δείχνουν ότι το συγκεκριμένο προϊόν κατάγεται από τη δηλωθείσα περιοχή αλλά και ότι η ποιότητά του που συνδέεται με τη χημική του σύσταση συνδέεται με τη γεωγραφική προέλευσή του.

Τα στοιχεία αυτά τεκμηριώνονται εφόσον περιγραφούν λεπτομερώς, τα χαρακτηριστικά της γεωγραφικής περιοχής στην οποία παράγεται το προϊόν (π.χ. εδαφοκλιματικές συνθήκες), η ποιότητα ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος και η αιτιώδης αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Κύριος του Έργου είναι η Περιφέρεια Κρήτης. Φορέας Υλοποίησης είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγιεινές συνήθειες από νωρίς «θωρακίζουν» την καρδιά για δεκαετίες

Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής από τη νεαρή ηλικία μειώνει εντυπωσιακά τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων αργότερα, δείχνει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Φρούτα και λαχανικά
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από τους μισούς ανθρώπους στερούνται υγιεινή διατροφή παγκοσμίως

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι παγκοσμίως στερούνται πρόσβασης σε υγιεινή διατροφή ή αξιοπρεπείς μισθούς, ενώ η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δείχνει νέα μελέτη και τονίζει έντονες ανισότητες.
Τροφιμα-Σούπερ Μαρκετ
ΔΙΕΘΝΗ

Εθισμένοι στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα οι μεσήλικες Αμερικάνοι

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δείχνει υψηλά ποσοστά εθισμού σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στους μεσήλικες, με τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο και αυξημένο κίνδυνο απομόνωσης.