ΓΔ: 2660.06 -0.43% Τζίρος: 7.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:36:37
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Νέο μνημείο για τους πρόσφυγες του 1922 στην Πανεπιστημιούπολη

Ένα νέο μνημείο αφιερωμένο στους πρόσφυγες του 1922 εγκαινιάζεται στο ΑΠΘ στις 30 Σεπτεμβρίου. Το κυκλικό μνημειακό έργο με κεντρική ελιά συμβολίζει τη μνήμη και τις αλησμόνητες πατρίδες, συνοδευόμενο από εκδήλωση και συναυλία.

Ένα νέο τοπόσημο μνήμης αφιερωμένο στους πρόσφυγες του 1922 δημιουργείται στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος. Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, κοντά στο Αστεροσκοπείο, ενώ θα ακολουθήσει εκδήλωση μνήμης και ανοιχτή συναυλία στην Αίθουσα Τελετών.

Με τίτλο «Τιμούμε τις ρίζες μας, Στηρίζουμε το μέλλον», η εκδήλωση αποτελεί μια συμβολική αναφορά στη μνήμη των προσφύγων του 1922 και στη διαδρομή τους από τον ξεριζωμό και την απώλεια προς την εγκατάσταση, την ενσωμάτωση και τη δημιουργία νέας ζωής. Στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου, μετά τον χαιρετισμό του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Κυριάκου Αναστασιάδη, ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης θα αναπτύξει το θέμα «Η ενσωμάτωση και η προσφορά των προσφύγων του 1922», αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας και στην εξέλιξη της χώρας τον 20ό αιώνα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΠΘ, το νέο Μνημείο αποτελεί έναν κυκλικό μνημειακό κήπο, σχεδιασμένο έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να εισέλθει στον χώρο, να καθίσει, να σταθεί και να κινηθεί μέσα στο ίδιο το έργο. Στο κέντρο δεσπόζει μια ελιά, σύμβολο μνήμης, μακροβιότητας και αναγέννησης, με βαθιές ρίζες που παραπέμπουν στους δεσμούς με τις χαμένες πατρίδες.

Γύρω από την ελιά αναπτύσσονται δώδεκα ίσοι λίθινοι τομείς, οι οποίοι παραπέμπουν στον αέναο κύκλο του χρόνου και στις αλησμόνητες πατρίδες: Αδριανούπολη, Ανατολική Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία, Βάρνα, Ιωνία, Καππαδοκία, Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία, Πόντος, Σμύρνη και Τραπεζούντα.

Στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κεντρικού πυρήνα ενσωματώνεται το δεκαεξάκτινο Αστέρι της Μακεδονίας, ενώ ο μνημειακός κήπος συμπληρώνεται από αρωματικά φυτά όπως λεβάντα, δενδρολίβανο, σαντολίνα, θυμάρι, μυρτιά, φασκόμηλο και ρίγανη. Η επιλογή των φυτών παραπέμπει στα τοπία των αλησμόνητων πατρίδων, ενισχύοντας τη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη μέσω της όρασης, της όσφρησης και της αφής.

Η ιστορία θα αναδειχθεί και μουσικά, καθώς μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει ανοιχτή συναυλία με το μουσικό σχήμα «Ψυχή και Σώμα» και τους αδελφούς Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη, με τίτλο «Η καθ’ ημάς Ανατολή». Οι δύο καλλιτέχνες, πρόσφυγες τέταρτης γενιάς και διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, παρουσιάζουν μια επετειακή μουσική παράσταση με ήχους και μνήμες από τις πατρίδες της Ανατολής, μεταφέροντας το κοινό σε μια διαδρομή μνήμης που έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Bundestag προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη

Το ντοκιμαντέρ «Πες μου/Tell me», με θέμα τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, προκαλώντας συγκίνηση και συζήτηση για τη μετάδοση της ιστορικής μνήμης.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα και γιατί ζητάμε βεβαιότητα;

Ο Επ. Χριστοφιλόπουλος τόνισε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ότι το μέλλον είναι αβέβαιο και μη γραμμικό, και πως πρέπει να το προσεγγίζουμε με σενάρια και ανοιχτό μυαλό, λαμβάνοντας υπόψη τα απρόβλεπτα γεγονότα της ιστορίας.
Μουσείο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο μουσείου γαστρονομίας στην Αγορά Μοδιάνο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Μουσείο γαστρονομίας πρόκειται να δημιουργηθεί στον πρώτο όροφο της Αγοράς Μοδιάνο, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, σε συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης και ιδιοκτητών της αγοράς.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα για γκράφιτι στο Βικελίδης—ελέγχεται αν υποκινεί βία

Σε προκαταρκτική έρευνα τίθεται γκράφιτι στο γήπεδο «Κλ. Βικελίδης» μετά από σχετικές αναρτήσεις, για να διαπιστωθεί αν αποτελεί προτροπή σε βία ή υποκίνηση εγκλημάτων και αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημόσια διαβούλευση για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Θεσσαλονίκης

Σε διαβούλευση τίθεται η αρχιτεκτονική μελέτη για την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Θεσσαλονίκης. Πολίτες και φορείς μπορούν να υποβάλουν προτάσεις μέχρι 17 Οκτωβρίου. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενιαίου, σύγχρονου δικτύου μνημείων.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Γλωσσοδρόμιο 2026»: Διαγωνιστικό παιχνίδι γλωσσών στη Θεσσαλονίκη

Το διαδικτυακό παιχνίδι «Γλωσσοδρόμιο 2026» διοργανώνεται από το ΑΠΘ για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, 21-30 Σεπτεμβρίου. Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και ελέγχει την παρατηρητικότητα στη γλωσσική δομή, όχι την ξένη γλώσσα.