Φωτο: Shutterstock

Κλείνουν στις 12.00 και στην Αττική τα μπαρ και τα εστιατόρια

Παρατείνονται οι περιορισμοί στον Πόρο, ενώ λαμβάνονται ειδικά μέτρα για Πάρο και Αντίπαρο. Όριο 50 ατόμων για κοινωνικές εκδηλώσεις στις επιβαρυμένες περιοχές.

Τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κρούοντας για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους που βρίσκονται σε νησιά και επιστρέφουν από διακοπές, επαναλαμβάνοντας πως δεν είναι άτρωτοι.

Ειδικότερα, προβλέπεται η απαγόρευση της λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7:00 το πρωί έως τις 24 Αυγούστου και στην περιφέρεια Αττικής (και τα νησιά Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα). Το μέτρο ισχύει ήδη στις περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και τους δήμους Μυκόνου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω. 

Τίθεται όριο 50 ατόμων στις επιβαρυμένες περιοχές για κοινωνικές εκδηλώσεις (εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά), ενώ ειδικά για Πάρο και Αντίπαρο λαμβάνονται ειδικά μέτρα, όπως η αναστολή εκδηλώσεων, απαγόρευση συνάθροισεων άνω των 9 ατόμων (τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο), 4 άτομα ανά τραπέζι (έως 6 για συγγενείς πρώτου βαθμού) και υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. 

Επίσης, παρατείνονται τα μέτρα στον Πόρο, αλλά τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν 12 και όχι 11. 

Παράλληλα, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, η υποχρέωση υποβολής σε τεστ εργαζομένων σε γηροκομεία και άλλες δομές φροντίδας που επιστρέφουν από διακοπές, με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων. 

Επιπλέον, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς όλους:

- Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

- Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

- Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, κατά την τακτική σύσκεψη για τον κορονοϊό, στο Μέγαρο Μαξίμου, έστειλε μήνυμα στους νέους: «Θέλω να κάνω ειδική έκκληση στους νέους μας, στα νέα παιδιά. Έχω και εγώ παιδιά σε αυτή την ηλικία, 17, 23 και 22, γνωρίζω την ανεμελιά της ηλικίας. Αλλά παρακαλώ, έκκληση: Προσοχή, προσέξτε τους εαυτούς σας, δεν είστε άτρωτοι, και κυρίως αυτοί που δεν είναι άτρωτοι είναι οι γονείς σας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ