ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shuttertock

Λύσεις για την «απενεργοποίηση» υγειονομικής βόμβας στερεών απορριμμάτων, δρομολογεί ο δήμος Πύργου

Περίπου 100.000 δέματα στερεών απορριμμάτων έχουν συσκευαστεί με πλαστικό και είναι τοποθετημένα δίπλα στον Αλφειό ποταμό, εδώ και περίπου δέκα χρόνια.

Λύσεις για την «απενεργοποίηση» της υγειονομικής βόμβας, που αποτελείται από 100.000 δέματα στερεών απορριμμάτων, τα οποία έχουν συσκευαστεί με πλαστικό και είναι τοποθετημένα δίπλα στον Αλφειό ποταμό, εδώ και περίπου δέκα χρόνια, δρομολογεί ο δήμος του Πύργου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, «στο πλαίσιο των λύσεων που δρομολογούνται για πρώτη φορά, έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία διαγωνισμού, με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για την αναζήτηση του μοντέλου διαχείρισης του προβλήματος», προσθέτοντας ότι, «δεν υπάρχει σε άλλο σημείο της χώρας αντίστοιχο μεγάλο πρόβλημα με συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων δεμάτων με στερεά απόβλητα».

Μάλιστα, όπως τονίζει ο δήμαρχος, «πρόσφατα υπήρξε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, ο οποίος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι στη κορυφή της ατζέντας, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και επισήμανε, ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία, ώστε να αποκατασταθεί περιβαλλοντολογικά ο χώρος».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, όσον αφορά στην μελέτη, το κόστος της οποίας φθάνει τα 25.000 ευρώ, εκτιμάται ότι «θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο, προκειμένου να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο επόμενο βήμα για την οριστική λύση του προβλήματος».

«Η εξεύρεση λύσης είναι επιτακτική ανάγκη, διότι τα δεματοποιημένα απορρίμματα, αποτελούν πλέον, μια μόνιμη πηγή ρύπανσης και σημαντική απειλή για την δημόσια υγεία, αφού αποτελούν ένα μάγμα σήψης και ήδη κάποιες μπάλες με απορρίμματα έχουν αρχίσει και σπάνε, με αποτέλεσμα να αναδύεται έντονη δυσοσμία», προσθέτει ο κ. Αντωνακόπουλος, εξηγώντας ότι «ο χώρος που βρίσκονται τα απορρίμματα, είναι στην τοποθεσία “Ποτόκι”, δίπλα από την εθνική οδό Πύργου - Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα κοντά σε κατοικημένες περιοχές, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σχολικό συγκρότημα, καθώς και σε προστατευόμενη περιοχή “Natura”». 

Η μέθοδος της δεματοποίησης των στερών αποβλήτων, σύμφωνα με το δήμαρχο, «έγινε τα προηγούμενα χρόνια και για διάστημα περίπου δύο με τριών ετών, όταν υπήρχε έντονο πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο του Πύργου». Μάλιστα, σημειώνει, «η συγκεκριμένη μέθοδος είναι εντελώς προσωρινή, δηλαδή μόνο για περίπου ενάμισι χρόνο και στην συνέχεια τα δεματοποιημένα απορρίμματα πρέπει να απομακρύνονται».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτοιμη σε δύο χρόνια η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Ζάκυνθο

Όπως ανέφερε ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος από το 2019 έχουν δημοπρατηθεί 19 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, λειτουργούν πέντε Μονάδες και κατασκευάζονται οκτώ, μια εκ των οποίων είναι και αυτή της Ζακύνθου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλείνει οριστικά το 2025 η χωματερή της Φυλής διαβεβαιώνει η Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής με αφορμή «ανακρίβειες» σε δημοσίευμα δίνει διευκρινίσεις για τη νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμάτων και τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με 3 σύγχρονα απορριμματοφόρα και 400 καφέ κάδους ενισχύθηκαν οι Δήμοι Καλλιθέας και Π. Φαλήρου

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακύκλωση 2020», παραδόθηκαν δύο ειδικά απορριμματοφόρα και 280 καφέ κάδοι στην Καλλιθέα και ένα απορριμματοφόρο και 120 κάδοι στο Π. Φάληρο.