ΓΔ: 1424.24 0.47% Τζίρος: 57.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:48:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 20 Αυγούστου

Σαν σήμερα το 1969 επεκτείνονται τα λιγνιτωρυχεία στην καρδιά της Πτολεμαΐδας και το 1975 η διαστημική αποστολή των ΗΠΑ, Viking 1, ξεκινά το ταξίδι της με προορισμό τον Άρη.

Σαν σήμερα το 1961 η Ανατολική Γερμανία αρχίζει το κτίσιμο του Τείχους του Βερολίνου, κατά μήκος των συνόρων με τη Δύση και το 1980 ο Αυστριακός, Ρέινχολντ Μέσνερ, γίνεται ο πρώτος ορειβάτης, που κατακτά μόνος του την κορυφή του Έβερεστ.

Το 1922 στο Παρίσι γίνονται οι πρώτοι αγώνες στίβου γυναικών στους οποίους μετέχουν γυναίκες από όλο τον κόσμο. Περίπου 20.000 θεατές παρακολουθούν τους αγώνες.

Το 1940 δολοφονείται στο Μεξικό από πράκτορες του Στάλιν ο Λέων Τρότσκι, ηγετική μορφή της "Οκτωβριανής Επανάστασης" .

Το 1942 ο Γκλεν Σίμποργκ και ομάδα χημικών απομονώνουν για πρώτη φορά το πλουτώνιο.

Το 1942 την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου απαγορεύονται οι προβολείς στις πρεμιέρες του Χόλυγουντ, για να μη γίνεται η πόλη στόχος των βομβαρδιστικών.

Το 1953 η Ελλάδα προσφεύγει στον ΟΗΕ, ζητώντας την αυτοδιάθεση της Κύπρου.

Το 1961 η Ανατολική Γερμανία αρχίζει το κτίσιμο του Τείχους του Βερολίνου, κατά μήκος των συνόρων με τη Δύση.

Το 1969 επεκτείνονται τα λιγνιτωρυχεία στην καρδιά της Πτολεμαΐδας.

Το 1975 η διαστημική αποστολή των ΗΠΑ, Viking 1, ξεκινά το ταξίδι της με προορισμό τον Άρη.

Το 1977 οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το διαστημόπλοιο Voyager 2.

Το 1980 ο Αυστριακός, Ρέινχολντ Μέσνερ, γίνεται ο πρώτος ορειβάτης, που κατακτά μόνος του την κορυφή του Έβερεστ.

Το 1980 συνάντηση πραγματοποιούν στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου, οι πέντε σοσιαλιστές ηγέτες της Νότιας Ευρώπης.

Το 1986 στο Εντμοντ της Οκλαχόμα, ένας υπάλληλος ταχυδρομείου, ο Πάτρικ Χένρι Σέριλ, σκοτώνει 14 συναδέλφους του και μετά αυτοκτονεί.

Το 1990 η Γιουγκοσλαβία κατακτά το χρυσό μετάλλιο του 11ου Mundobasket της Αργεντινής, επικρατώντας της Σοβιετικής με 92-75. Η Ελλάδα κατατάσσεται έκτη (τρίτη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες).

Το 1991 το Κοινοβούλιο της Βαλτικής Δημοκρατίας της Εσθονίας κηρύσσει πλήρη ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ.

Το 1992 στην Τουρκία, συλλαμβάνεται ο ηγέτης της οργάνωσης "Ντεβ Σολ" Μπεντρί Γιαγκάν.

Το 1994 στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Κλίντον ανακοινώνει σκληρά μέτρα κατά της Κούβας, καθώς το κύμα των λαθρομεταναστών συνεχίζεται με αμείωτη ροή προς τη Φλόριντα.

Το 1994 το Ζαΐρ κλείνει τα σύνορά του με τη Ρουάντα για να αποτρέψει περαιτέρω ροή των προσφύγων.

Το 1998 ο στρατός των ΗΠΑ βομβαρδίζει τα στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και ένα "ύποπτο" εργοστάσιο χημικών στο Σουδάν, ως αντίποινα για το βομβαρδισμό των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, στις 7 Αυγούστου. Από την επίθεση καταστρέφεται ολοσχερώς το εργοστάσιο φαρμάκων al Shifa στο Χαρτούμ. Αξιωματούχοι το Προέδρου Κλίντον "δικαιολογούν" την επίθεση λέγοντας, ότι το εργοστάσιο είχε σχέση με την κατασκευή χημικών οπλών.

Το 2001 πέθανε ο Βρετανός αστροφυσικός Φρεντ Χόιλ, στον οποίο αποδίδεται η πατρότητα του όρου "Big Bang" για τη δημιουργία του σύμπαντος.

Το 2003 ο πρόεδρος του Πανελληνίου Μίνως Κυριακού γίνεται ο πρώτος Έλληνας, που εκλέγεται μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF)

...την ώρα που οι Έλληνες πανηγυρίζουν την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας, ένα άλλο χάλκινο έφευγε από τα ελληνικά χέρια. Η ΔΟΕ αφαιρεί το μετάλλιο από το Λεωνίδα Σαμπάνη και τον αποκλείει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο που αφαιρείται στο πλαίσιο των Ολυμπιακών του 2004 για παράβαση του κανονισμού περί χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ