ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Νέο μήνυμα από το 112 για τη φωτιά στα Καλύβια - Εκκενώνεται και η Ανάβυσσος

Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Φέριζα, Όλυμπος, Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ), Αγιασμόθι, Άγιος Παντελεήμονας, Άρης Σαρωνίδας, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ.

Να απομακρυνθούν προληπτικά λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς καλούνται όσοι βρίσκονται στην Ανάβυσσο με νέο μήνυμα του 112

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ανάβυσσο εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους προς Σαρωνίδα οδικώς από λεωφόρο Αναβύσσου-Καραμανλή-Σουνίου. Δασική πυρκαγιά στη Θέριζα».

Νωρίτερα, η Πολιτική Προστασία, μέσω του 112, είχε καλέσει για εκκένωση των οικισμών Φέριζα, Όλυμπος, Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ) και Αγιασμόθι, καθώς και του Οικοτροφείου Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά και όλοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας. Επίσης, οι κάτοικοι από τους οικισμούς Άγιος Παντελεήμονας και Άρης Σαρωνίδας κλήθηκαν να απομακρυνθούν προληπτικά και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Σαρωνικού, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας παραμένουν ανοιχτά για όσους έχουν ανάγκη.

Ακόμη έχει κινητοποιηθεί και ξενοδοχειακή μονάδα επί της Αθηνών-Σουνίου (Alexander Beach Hotel), η οποία βρίσκεται σε ασφαλές σημείο και θα φιλοξενήσει όσους κατοίκους έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 117 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, πέντε αεροσκάφη εκ των οποίων το ένα είναι Σινούκ του στρατού. Επίσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. Επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι ο αρχηγός του ΠΣ αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Όπως τόνισε νωρίτερα στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, έως τώρα δεν υπάρχει καμία αναφορά για καμένα σπίτια στον οικισμό Φέριζα, όπου έχει φτάσει η φωτιά.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο αέρας είναι ισχυρός και δεν επιτρέπει τον έλεγχο της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το μέτωπο είναι τεράστιο και φυσάνε πολύ δυνατοί άνεμοι. Αυτή τη στιγμή η φωτιά κινείται προς την περιοχή της Αναβύσσου και της Φωκαίας. Εκκενώθηκε η Φέριζα και θα γίνουν κι άλλες εκκενώσεις σε οικισμούς», τόνισε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο κόσμος να βοηθήσει την κατάσταση και όπου ζητηθεί η απομάκρυνσή του, να υπακούσει και να μην αντιδρά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και γίνεται επικίνδυνη λόγω της σφοδρότητας των ανέμων και ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει σε αυτό που ζητούν οι αρμόδιες Αρχές».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Κερατέας λόγω της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

- Στη λεωφόρο Καραμανλή, από το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου (ύψος Grand Resort), στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Σούνιο (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα) 
- Στη Λεωφόρο Καραμανλή από το ύψος της Λεωφόρου Λαυρίου (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα). 
- Στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής στο ρεύμα κυκλοφορίας από Σούνιο προς Αθήνα (αναστροφή οχημάτων προς Σούνιο). 

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή της Νέας Μάκρης και στον περιφερειακό δρόμο προς τον Διόνυσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το μέτωπο έχει περιοριστεί δραστικά, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Η κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν μεγάλη και άμεση και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μεγάλες εστίες, παρά μόνο μικροεστίες και επιχειρείται η κατάσβεσή τους. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι να τεθεί η κατάσταση υπό πλήρη έλεγχο, αλλά και για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

«Ευτυχώς η κατάσταση πλέον ελέγχεται και προχωράμε προς την κατάσβεση και των μικρών εστιών», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας.

Στο μεταξύ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί και η πυρκαγιά στο ρέμα Κοκκιναρά, στην Κηφισιά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ύφεση βρέθηκε πλέον η πυρκαγιά στον Έβρο μετά από 16 ημέρες

Tο τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 49 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, όπως αναφέρεται στην ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Ειδικότερα:
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για 12η ημέρα συνεχίζει η φωτιά στον Έβρο, μικρές εστίες σε Πάρνηθα

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.