ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Συγκρούσεις μεταναστών και αστυνομίας στη Λέσβο για τη νέα δομή φιλοξενίας

Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν θέλουν να μπουν στον νέο καταυλισμό και ζητούν να αποχωρήσουν από το νησί. Χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης από την αστυνομία.

Με διαδηλώσεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο τμήμα της εθνικής οδού Μυτιλήνης - Θερμής, όπου έχουν εγκλωβιστεί, ξεκίνησε η σημερινή τέταρτη μέρα μετά τη φωτιά που κατέκαψε τον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας. Όπως διαφαίνεται, οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν δέχονται να μπουν στον νέο, υπό κατασκευή, καταυλισμό και ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί.

Σύμφωνα με αναφορές, οι αστυνομικοί έκαναν αναίτια χρήση χημικών και βομβών κρότου λάμψης εναντίων των μεταναστών και προσφύγων, με την κίνηση αυτή να προκαλεί χάος καθώς μικρά παιδιά και γυναίκες με δάκρυα στα μάτια έτρεχαν να προφυλαχθούν ενώ η ατμόσφαιρά στην περιοχή είναι αποπνικτική.  Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει προσαγωγές ενώ στην περιοχή βρίσκονται και δύο ασθενοφόρα. 

Σημειώνεται, επίσης, το ανησυχητικό φαινόμενο των εμπρησμών όπως η σημερινή φωτιά, περίπου στις 10.30 το πρωί, σε καλαμιώνα δίπλα σχεδόν στο μπλόκο της Αστυνομίας που δεν επιτρέπει στους διαδηλωτές να κινηθούν προς την πόλη. Η φωτιά σβήστηκε με ρίψεις νερού από δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα, αφού η πρόσβαση δασοπυροσβετικών οχημάτων δεν ήταν δυνατή.

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες κατασκευής του νέου κέντρου προσωρινής φιλοξενίας στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ, όπως σημειώνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το υπουργείο, «βρίσκεται εν εξελίξει η χαρτογράφηση των σκηνών. Στόχος η καλύτερη καταγραφή των επωφελούμενων που θα φιλοξενηθούν προσωρινά, καθώς και η οριοθέτηση γειτονιών βάσει εθνικότητας. Κατά την είσοδο στο νέο κέντρο, θα διενεργείται σε όλους ανεξαιρέτως τους επωφελούμενους έλεγχος για COVID-19».

Σε αυτές, από αργά χθες το απόγευμα στις εργασίες συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών με επιστολή της στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας ζητά να μην εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο στήσιμο του καταυλισμού. Διαμαρτυρίες υπάρχουν, επίσης, και από τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΚΥΤ, επειδή συμμετέχουν στη μεταφορά σκηνών με ελικόπτερα και στο στήσιμο σκηνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση 113% των μεταναστευτικών ροών προς Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας από τις αρχές του έτους έχουν συλληφθεί συνολικά 386 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στους 219 οι συλληφθέντες του τελευταίου τριμήνου.
astinomia, astynomia, ELAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάρθρωση κυκλώματος στην Καβάλα που διακινούσε παράτυπους μετανάστες

Ως μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν, κατόπιν πολύμηνης αστυνομικής έρευνας, 6 άτομα, 3 Έλληνες και 3 αλλοδαποί, μεταξύ αυτών και το φερόμενο ως ηγετικό του στέλεχος, ενώ αναζητείται ένας ακόμη αλλοδαπός για συμμετοχή στην ίδια εγκληματική ομάδα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε έκταση δικαιοδοσίας του ΥΕΘΑ η νέα δομή για πρόσφυγες και μετανάστες στη Μυτιλήνη

Την αντίθεσή του στη δημιουργία της νέας δομής εκφράζει ο δήμαρχος Μυτιλήνης, προαναγγέλλοντας αντιδράσεις. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ακύρωσή της», σημειώνει.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε πλοία και σκηνές 2.000 πρόσφυγες από τη Μόρια - Νέα φωτιά στον καταυλισμό

Για τους υπόλοιπους, «μεταφέρονται ήδη στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια», ενώ σήμερα κιόλας μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν απομείνει στο ΚΥΤ.