ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε ισχύ τα νέα μέτρα στην Αττική - Ποια είναι

Ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες άνω των 65 ετών, στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα, για γενική χρήση μάσκας. Αναστέλλεται η λειτουργία καταστημάτων με ζωντανή μουσική.

Έξι νέα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική, τα οποία ισχύουν από σήμερα το πρωί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε εχθές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων αναστολή λειτουργίας όλων των καταστημάτων με ζωντανή μουσική, μάσκες παντού, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, όριο πληρότητας 50% για τις συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, με ταυτόχρονη απαγόρευση του αλκοόλ και του καπνίσματος, καθώς και 60% σε κινηματογράφους.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες άνω των 65 ετών, στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα, για γενική χρήση μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν δημοσίους και ιδιωτικούς χώρους υψηλής συνάθροισης, δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΜΜΜ.

Αναλυτικά τα μέτρα στην Αττική

1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.

2. Σε ότι αφορά τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική, δηλαδή τα κέντρα διασκέδασης με ΚΑΔ 5630 1001, 5630 1009, 5630 1010, 5630 1011, 5630 1012 που παρέχουν ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών με ΚΑΔ 9004 1009, η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.

3. Όσον αφορά στη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

4. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα κ.λπ) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση σε όλους τους πολίτες στην Αττική για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.

5. Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Επίσης, στις λαϊκές αγορές θα συμμετέχει το 50% των πωλητών ανά κατηγορία πωλητών και πρέπει να υπάρχει απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων, ενώ υπάρχει δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας εφόσον είναι εφικτό.

6. Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθορίζεται ανώτατο όριο 6 ατόμων. Επιπλέον, ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ όπως και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 πμ με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ. 

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι τα μέτρα στην Αττική δεν μπορεί να είναι κάθετα στους δήμους που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ο πληθυσμός κινείται και εκτός των δήμων αυτών, γι' αυτό λαμβάνονται σε όλο το λεκανοπέδιο.

Επίσης, σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης τίθεται η Περιφέρεια Τρικάλων από αύριο το πρωί, στις 06:00, και για 14 ημέρες. Κατά την περίοδο αυτή θα ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα στην περιοχή: απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 το πρωί και ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Εχθές, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 30 σχετίζονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.730.

Από τα 296 εγχώρια κρούσματα, τα 30 συνδέονται με γνωστές συρροές (15 συνδέονται με ιχνηλάτηση από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ Μόριας). Ενώ 27 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Στα 197 τα κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαρδαλιάς: Τα επόμενα 24ωρα οι αποφάσεις για τα μέτρα στη Μύκονο

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δήλωσε πως τα μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από το Σάββατο στη Μύκονο φαίνεται να συμβάλλουν στην αναχαίτηση της διασποράς του ιού.
Hardalias, Politiki Prostasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένη επιτήρηση και συνεχή τεστ σε έξι "πορτοκαλί" περιοχές

Υποχρεωτικό self test και rapid test στους εργαζόμενους σε εστίαση που δεν έχουν εμβολιαστεί για τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου ανακοίνωσε ο υφυπ. Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιάς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Χαρδαλιάς: Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για λιανεμπόριο και σχολεία

Την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, το άνοιγμα των σχολείων καθώς επίσης και τις διαδημοτικές μετακινήσεις αναμένεται να αξιολογήσει από την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή των επιστημόνων.