Φωτο: Shutterstock

Πόλεις ανθεκτικές σε κρίσεις: Το παράδειγμα της Αθήνας

Η Αθήνα έδειξε προνοητικότητα στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ βελτιώνεται το αστικό περιβάλλον. Τι δηλώνει στο Business Daily η Λίνα Λιάκου από το Παγκόσμιο Δίκτυο Ανθεκτικών πόλεων.

Το αστικό περιβάλλον της Αθήνας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα των «ανθεκτικών» πόλεων, ωστόσο, πρέπει να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης, σύμφωνα με την Λίνα Λιάκου, Managing Director, Europe and the Middle East του Παγκόσμιου Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων (Global Resilient Cities Network).

Η ανάγκη να γίνουν τα αστικά κέντρα πιο ανθεκτικά, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, κυριαρχεί, εδώ και χρόνια, στον σχεδιασμό των πόλεων. Ωστόσο, επανεξετάζονται πολλές αποφάσεις, καθώς η πανδημία ανέδειξε τις αδυναμίες πολλών πόλεων, όπως η Νέα Υόρκη και το Όσλο.

Με την υποστήριξη του Rockefeller Foundation, το Παγκόσμιο Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων συνεργάζεται με πόλεις από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, που θέλουν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, δηλαδή την ικανότητά τους, όχι μόνο να αντιστέκονται και να προσαρμόζονται, αλλά κυριότερα, να αναπτύσσονται παρά τις διαφορετικές κρίσεις και απειλές που αντιμετωπίζουν.

Σε δηλώσεις της στο Business Daily, η κα Λιάκου τονίζει ότι η Αθήνα έχει δείξει την προνοητικότητα της τόσο στο πώς αντιμετώπισε την πανδημία και υποστήριξε τις ευάλωτες ομάδες της πόλης, όσο και στη βελτίωση του αστικού της περιβάλλοντος (κινητικότητα, πράσινο, ενεργειακή εξοικονόμηση), βάζοντας ζητήματα κλιματικής αλλαγής στο κέντρο της αναπτυξιακής της ατζέντας και είναι παρούσα στον παγκόσμιο διάλογο μαζί με άλλες μητροπόλεις, όπως το Παρίσι και το Μιλάνο. Η κα Λιάκου θα είναι ομιλήτρια στο ετήσιο συνέδριο του ULI Greece and Cyprus στις 23 Σεπτεμβρίου στο Grand Hyatt Athens με θέμα "Building Resilient Cities: Profit Fits Purpose".

«Το να χτίσεις την ανθεκτικότητα μιας πόλης όμως θέλει χρόνο και πρέπει να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για όλα τα επίπεδα διοίκησης. Απαραίτητη είναι λοιπόν η ευθυγράμμιση της ανθεκτικότητας με άλλες στρατηγικές προτεραιότητες του κράτους (π.χ. την οικονομική ανάπτυξη, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού) και η διασύνδεσή της με τα εθνικά, περιφερειακά και τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα», επισημαίνει η κα Λιάκου.

Παρόλο που πολλές πόλεις έχουν πάρει διάφορα μετρά, μεριμνώντας για την υγεία των πολιτών τους, δεν δείχνουν να έχουν καμία ιδιαίτερη επιτυχία στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, όπως ο κορονοϊός.

Στη Νέα Υόρκη, δεν κατάφεραν οι αρχές να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας, παρόλο που η πόλη παρέχει μεγάλους χώρους πρασίνου (π.χ. Central Park και το Prospect Park). Επίσης, στο Όσλο, ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών στρέφοται στην χρήση των αυτοκινήτων, καθώς οι πολίτες προτιμούν την ασφάλεια του Ι.Χ. από το ποδήλατο, αν και έχει γίνει πολλή δουλειά στον δίκτυο των ποδηλατοδρόμων και στην ασφάλεια των ποδηλάτων.

Ένα ακόμη απαραίτητο στοιχείο για να γίνει πιο ανθεκτική η Αθήνα είναι και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στον τόπο που ζουν. «Δεν φτάνει να ακολουθούν οι πολίτες, και ιδίως οι ευάλωτες ομάδες, παθητικά τις οδηγίες του κράτους, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό τους», προσθέτει η ίδια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων για ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στην πόλη

Μεταξύ των παρεμβάσεων ήταν νέες ράμπες σε γειτονιές και στο κέντρο, νέες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ με σήμανση σε δρόμους και δημοτικά πάρκινγκ, υπηρεσίες για καλύτερη εξυπηρέτησή και εγκαταστάσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση σε αθλητικές δομές.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαδικτυακός διαγωνισμός για την ευαισθητοποίηση στην ανακύκλωση

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να απαντήσουν σωστά σε ερωτήσεις σχετικά με τα απορρίμματα και την ανακύκλωση. Οι νικητές, που θα αναδειχθούν μέσω κλήρωσης, θα λάβουν ως συμβολικό δώρο την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα του ΕΟΑΝ.