ΓΔ: 1484.06 0.46% Τζίρος: 94.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η έξαρση κρουσμάτων στην Αθήνα και η «μάχη» για τις εντατικές

Το «καμπανάκι» θα είναι τα 500 κρούσματα για τρεις συνεχόμενες ημέρες, είπε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Ποια σενάρια εξετάζονται για τα επόμενα μέτρα.

Πάνω από 900 κρούσματα κορονοιού βρίσκονται στην Αθήνα, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ έκανε λόγο για στοχευμένα τεστ στο κέντρο από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

«Ήδη, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υπάρχουν οι Κινητές Ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οι οποίες κάνουν ελέγχους από γειτονιά σε γειτονιά, σε επιδημιολογικά ευάλωτες ομάδες και σε συμπολίτες μας, έτσι ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γιατί επιδημιολογικά βλέπουμε ότι πάνω από 900 ενεργά κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα», είπε μιλώντας στο Star.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ακόμη ότι υλοποιείται η απόφαση για ξενοδοχεία καραντίνας «έτσι ώστε αυτούς τους υγειονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο νέοι με ήπια έως καθόλου κλινικά συμπτώματα, να μπορούμε να τους προστατεύσουμε - και τους ίδιους αλλά και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας - έχοντάς τους σε μία μερική καραντίνα 14 ημερών ώστε να μην υπερμεταδόσουν τον ιό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εχθές, ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, τόνισε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ κράτους, επιστημόνων και πολιτών προκειμένου να αντιμετωπιστεί με επιτυχία το νέο κύμα της πανδημίας. 

Άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός lockdown, τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν και από την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας των πολιτών, καλώντας τους νεότερους να προστατεύσουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Δεν παρέλειψε να σκιαγραφήσει τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει για την οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα ένα δεύτερο «πακέτο» περιοριστικών μέτρων, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι «το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα». 

Εξάλλου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 342 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ σχετική αποκλιμάκωση σημειώνεται στον αριθμό των πολιτών που είναι διασωληνωμένοι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τα σενάρια που εξετάζονται για περαιτέρω μέτρα είναι η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, διάστημα κατά το οποίο η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με sms, η επαναφορά του sms για τις μετακινήσεις των άνω των 65 και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.

Καμπανάκι θα είναι τα 500 κρούσματα για τρεις συνεχόμενες ημέρες

Τη διαβεβαίωση ότι όποιος χρειαστεί, θα βρει κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τον επόμενο μήνα, έδωσε μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Α. Κοτανίδου, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή προσπαθούμε μέσα από μια κινητοποίηση να δημιουργήσουμε παραπάνω κρεβάτια και εν ανάγκη να μετατρέψουμε και άλλες μονάδες σε μονάδες εντατικής θεραπείας για covid-19 ώστε όλοι όσοι χρειαστούν κρεβάτι να βρουν».

Η ίδια χαρακτήρισε την κατάσταση «διαχειρίσιμη προς το παρόν» επισημαίνοντας ότι γίνεται προσπάθεια να μετατραπούν οι όχι πολυδύναμες ΜΕΘ - δηλαδή μια καρδιολογική μονάδα, μια νευρολογική κ.ά- σε πολυδύναμες μονάδες. «Για παράδειγμα, αν μια καρδιολογική μονάδα έχει αρκετά κρεβάτια κενά, μπορεί να νοσηλεύσει ασθενείς με covid-19 εφόσον τοποθετηθούν ειδικά διαχωριστικά και χωριστεί σε δυο μέρη. Το προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους ασθενείς με covid-19 θα είναι διαφορετικό από το προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους υπόλοιπους ασθενείς», τονίζει η κα Κοτανίδου καταλήγοντας ότι ο χρόνος που απαιτείται για αυτή τη μετατροπή δεν είναι μεγάλος καθώς αυτό μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση ενός τζαμιού ή ενός πλέξιγκλας.

Η ίδια επισημαίνει ότι «έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό και ενδεχομένως αν δούμε ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας οι ΜΕΘ για covid-19 γεμίζουν, να διαθέσουμε από την άλλη εβδομάδα άλλα 43 κρεβάτια σε πολυδύναμες μονάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό από ελεύθερα κρεβάτια». Μάλιστα, χαρακτηρίζει άριστη την κατάσταση όσον αφορά τα κρεβάτια ΜΕΘ στην υπόλοιπη χώρα εκτός Αττικής.

Αναφερόμενη στο κακό σενάριο, τονίζει ότι τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα αν «από όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ PCR για τον κορονοϊό, δούμε ένα ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων, αν δηλαδή τα κρούσματα καθημερινά είναι πάνω από 500 για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση θα αρχίσουμε να ανησυχούμε». Ερωτηθείσα για το πόσα από αυτά τα 500 κρούσματα θα απαιτηθεί να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, διευκρίνισε ότι «είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς σχετίζεται άμεσα με την ηλικία των κρουσμάτων».

Η κ. Κοτανίδου θεωρεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κομβικής σημασίας τη χρήση μάσκας και την αποφυγή του συγχρωτισμού για τον περιορισμό της διασποράς και τονίζει: «Οι πιο μεγάλοι άνθρωποι είναι οι πιο συμμορφωμένοι αυτή τη στιγμή, κάθονται στα σπίτια τους. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα που βλέπαμε τις πρώτες μέρες αυτού του δεύτερου κύματος ήταν νέα άτομα. Αυτά τα νέα άτομα πήγαν στα σπίτια τους και κόλλησαν τους πιο μεγάλους. Έτσι αρχίσαμε να βλέπουμε τελευταία στο νοσοκομείο και πιο μεγάλους ανθρώπους με covid-19».

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προχωρά στην αύξηση των διαθέσιμων κλινών στο ΕΣΥ και στην επίταξη εντατικών σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των Θ. Σκυλακάκη και Β. Κικίλια, που εκδόθηκε χθες το βράδυ, προβλέπεται η δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30/09/2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων.

Επίσης αναφέρει ότι με απόφαση των διοικητών αυτών των δομών, καθορίζεται η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό από αυτές τις κλινικές σε άλλους χώρους νοσηλείας, σε άλλες δημόσιες δομές. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vassilis Kikilias, Ypourgeio Ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Στο 80% θα φθάσει η χωρητικότητα για τη διεξαγωγή συνεδρίων

Όπως διευκρίνισε ο υπ. Τουρισμού, η ειδική επιτροπή των επιστημόνων του υπ. Υγείας, έδωσε το πράσινο φως για συμμετοχή σε συνέδρια εμβολιασμένων και όσων έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό.
Κικίλιας-υπουργός Υγείας-εμβολιασμοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Ο εμβολιασμός είναι πατριωτικό καθήκον, να σπεύσουν όλοι

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στην ΕΡΤ, προέτρεψε όσους πολίτες δεν το έχουν πράξει ακόμα, να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους , ενώ δήλωσε πως ο στόχος επίτευξης ανοσίας στο 70% στο τέλος Αυγούστου είναι εφικτός.