ΓΔ: 787.43 1.63% Τζίρος: 68.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Προχωράει η ευρωπαϊκή ενοποίηση της εργασίας

Ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας που έχει σαν αποστολή την προάσπιση των δικαιωμάτων 17,5 εκατ. Ευρωπαίων εργαζόμενων που ζουν και εργάζονται σε διαφορετική χώρα.

«Πρεμιέρα» σήμερα για την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας καθώς συνεδρίασε για πρώτη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο της, στις Βρυξέλλες.

Η αποστολή της Αρχής είναι η ενημέρωση και ο συντονισμός πολιτών, επιχειρήσεων και κρατών-μελών για τα εργασιακά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και η εξεύρεση λύσεων σε περιπτώσεις διασυνοριακών διαφορών. «Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά εργασίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περίπου 17,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν ή εργάζονται σήμερα σε άλλο κράτος μέλος, δηλαδή δύο φορές περισσότεροι απ' ό,τι πριν από μία δεκαετία. Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας έρχεται να προστεθεί στο σημαντικό νομοθετικό πακέτο για τη ρύθμιση διαφόρων πτυχών της κινητικότητας, όπως οι κανόνες για την απόσπαση των εργαζομένων, οι οποίοι κατοχυρώνουν την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία στον ίδιο τόπο, ενώ εκκρεμεί μια τελική συμφωνία για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν θα δημιουργηθούν νέες αρμοδιότητες της Αρχής σε επίπεδο ΕΕ και τα κράτη-μέλη θα παραμείνουν πλήρως υπεύθυνα για την εκτέλεση των εργασιακών κανόνων και των κανόνων κοινωνικής ασφάλισης. «Η προστιθέμενη αξία της Αρχής συνίσταται στο γεγονός ότι θα διευκολύνει τη συνεργασία των κρατών μελών, θα εξορθολογήσει τις υφιστάμενες δομές και θα παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των κανόνων», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ως το 2024, ο ετήσιος προϋπολογισμός της Αρχής θα ανέλθει σταδιακά στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το προσωπικό της θα φτάσει τους 140 υπαλλήλους.

«Με τον τρόπο αυτό θα ωφεληθούν άμεσα τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που ζουν ή εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος, καθώς και εκατομμύρια επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο στην ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο οποίος είχε ανακοινώσει την ιδέα για τη δημιουργία της Αρχής στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2017 ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα παραβρεθεί στην εναρκτήρια τελετή στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη επέλεξαν τη Μπρατισλάβα ως έδρα της Αρχής. Παρόντες θα είναι επίσης οι αντιπρόεδροι της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και Μάρος Σέφτσοβιτς και η επίτροπος Μαριάν Τίσεν.

«Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας είναι το σημείο συνάντησης των εθνικών αρχών», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, ενώ η κ. Τίσεν χαρακτήρισε τη νέα Αρχή Εργασίας «λάδι στη μηχανή της εσωτερικής αγοράς» και «έναν χώρο στον οποίο ομόλογοι διαφόρων εθνικών αρχών θα κληθούν να συνεργαστούν και να δώσουν από κοινού λύση στα ζητήματα που τους απασχολούν».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών, της Επιτροπής, των κοινωνικών εταίρων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από παρατηρητές από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία και οργανισμούς της ΕΕ στον τομέα της απασχόλησης και των κοινωνικών υποθέσεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

metoo-ergasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σελίδα για την προστασία θυμάτων βίας στους χώρους εργασίας

Μάλιστα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της γυναικείας εργασίας, σημειώνοντας πως η ηγεσία του Υπουργείου προωθεί ανάλογα μέτρα.
ypologistis-ergasia-matia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς η καραντίνα κάνει κακό στα μάτια - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απόστασή μας από την οθόνη, το βιβλίο ή το αντικείμενο κοντινής εργασίας, θα πρέπει να είναι περίπου μισό μέτρο, ενώ επιβάλλεται να διακόπτουμε την εργασία μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μήδεια»: Τι ισχύει για όσους δεν μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους

Τυχόν διακοπή των συγκοινωνιών και επικινδυνότητα όλων των δρόμων αποτελούν τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου που δικαιολογεί, σύμφωνα με την καλή πίστη, τη μη παροχή της εργασίας, σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ.