ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:39:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μικρή η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων κατά της φτώχειας

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Μιχαηλίδου, προκύπτει ότι από τα συνολικά κονδύλια του ΤΕΒΑ που προβλέπονταν από το 2014 έως το 2020, ύψους 330 εκατ. ευρώ, έχει απορροφηθεί μόνο το 7,5%.

«Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες, ώστε, μέσα από στοχευμένα προγράμματα και σε συνεργασία με τους δρώντες σε τοπικό επίπεδο, να προσφέρουμε στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη. Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η φτώχεια δεν είναι αναπόδραστη μοίρα».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στη συνάντηση εργασίας η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Εξάλειψης της Φτώχειας.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Μιχαηλίδου, προκύπτει ότι από τα συνολικά κονδύλια του ΤΕΒΑ που προβλέπονταν από το 2014 έως το 2020, ύψους 330 εκατ. ευρώ, έχει απορροφηθεί μόνο το 7,5%. «Υπάρχει λίγος διαθέσιμος χρόνος» σχολίασε η υφυπουργός Εργασίας, προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να εξετάσουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε χρονικά τα χρήματα τα οποία απομένουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και να διασφαλίσουμε ότι δήμοι και Περιφέρειες μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα και να αξιοποιήσουν πόρους από το ΤΕΒΑ, ξεκινώντας τον προηγούμενο μήνα με μία συμφωνία που κάναμε με τον κ. Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής, που, κυρίως, το δυτικό κομμάτι το οποίο είναι και το φτωχότερο, είχε μείνει πολύ πίσω».

«Οι διαδικασίες υλοποίησης των προμηθειών είναι χρονοβόρες και δύσκολες. Ωστόσο, πιστεύουμε στις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών και συνακόλουθα στο αποτέλεσμα που μπορούν να παράγουν τα σχήματα κοινωνικών συμπράξεων» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας τη σημασία μίας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης. Όπως είπε, το ΤΕΒΑ είναι διασυνδεδεμένο με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι θα πρέπει να πλαισιώνεται όχι μόνο από συνοδευτικές υπηρεσίες, αλλά και από την ενεργοποίηση των δράσεων κοινωνικής ένταξης και ένταξης στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι δομές καταπολέμησης της φτώχειας και τα Κέντρα Κοινότητας θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά ως ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών από την πλευρά του κράτους, το οποίο να παρέχει εξατομικευμένη συμβουλευτική, καθώς και χρηματική και υλική στήριξη.

Συγκεκριμένα στοιχεία για την υλοποίηση των δράσεων του ΤΕΒΑ παρουσίασαν στις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) Α. Βαβουγυιός και η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Ελένη Λαμπριτζή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xatzidakis-Mixailidou-Bardakastanis-Pierrakakis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς λειτουργεί η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας - Δικαιούχοι και τι περιλαμβάνει

Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας θα είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς οι ανάπηροι συμπολίτες μας να αναζητούν συνεχώς καινούργια πιστοποιητικά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Έχει εκδοθεί το 85% των συντάξεων που υποβλήθηκαν το 2022

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πλέον ο e-ΕΦΚΑ μπορεί και εκδίδει πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα και ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης που υποβλήθηκε το 2022 έχει μειωθεί πλέον στους 2 μήνες.
ypourgeio-ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Εργασίας: Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» θα εφαρμόζεται πιλοτικά σε 61 δήμους της χώρας και έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει στην πράξη τους εργαζόμενους γονείς και κυρίως τις μητέρες.
Oikonomou
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ. Οικονόμου: Πλησιάζει ο μηδενισμός των εκκρεμών συντάξεων

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχουν μηδενιστεί οι εκκρεμείς συντάξεις και για το 2020 ενώ για το 2021 το ποσοστό ολοκλήρωσης αγγίζει το 95,5%. Από τον Ιανουάριο του 2021 έχουν εκδοθεί 442.000 κύριες συντάξεις.