ΓΔ: 808 1.97% Τζίρος: 28.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:38:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι βιομηχανίες στηρίζουν την μείωση πλαστικών μιας χρήσης

Την πρόθεσή του να είναι μέλος της συμμαχίας που επιδιώκει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εναρμόνιση της οδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης, εξέφρασε ο ΣΒΠΕ ζητώντας όμως μέριμνα για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη των εταιρειών του κλάδου.

Διάθεση συνεργασίας έδειξε Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος σε συνάντηση αντιπροσωπείας του με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Καθ. Κωνσταντίνο Αραβώση για την επίλυση του προβλήματος των πλαστικών μίας χρήσης και την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ζήτησε, όμως, να ληφθεί η αναγκαία μέριμνα ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Από πλευράς υπουργείου, αποσαφηνίστηκε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί ταχέως η διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε έως τις 30 Ιουνίου 2020 να επιτευχθεί η εναρμόνιση της οδηγίας 2019/904/ΕΕ με την ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος προτίθεται να αποτελέσει βασικό μέλος της ευρείας συμμαχίας που επιδιώκει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος, οι οποίες σχετίζονται με την εναρμόνιση της οδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης (2019/904/EE) στο ελληνικό δίκαιο, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης από τους εκπροσώπους του υπουργείου, η οδηγία θα εναρμονιστεί στη νομοθεσία με τρόπο που θα ευνοεί την περιβαλλοντική αναβάθμιση μέσω της καταπολέμησης της πλαστικής ρύπανσης αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας πλαστικών, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις νέες απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας όσο και χρόνιες αδυναμίες της Ελλάδας στις υποδομές.

Τον Σύνδεσμο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, Βασίλειος Γούναρης, ο Αντιπρόεδρος, Χαρίλαος Πανόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας, Σωτήριος Κορδάς και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Δημήτριος Σύρμος. Από την πλευρά του Υπουργείου παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο σύμβουλός του σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας, Βασίλης Λιόγκας, ο Σύμβουλος του Υπουργού, Κωνσταντίνος Μαραγκογιάννης και η Εθνική Συντονίστρια για την εφαρμογή της οδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης και Εκτελεστική Διευθύντρια του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη», Αγγελική Κοσμοπούλου.

«Στο επίκεντρο της στρατηγικής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος είναι η διαμόρφωση συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα. Με αυτή τη διάθεση ήρθαμε σήμερα στο Υπουργείο και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θέλουμε να σας βοηθήσουμε, αποδεικνύοντας την πάγια θέση μας ότι η ελληνική βιομηχανία πλαστικών είναι μέρος της λύσης. Θέλουμε, όμως, να μην υπάρξει αιφνιδιασμός από την πλευρά του Υπουργείου και να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι διαχρονικές αδυναμίες που υπάρχουν στη χώρα μας στις υποδομές διαχείρισης των αποβλήτων, όπως και η κουλτούρα της μη ορθής απόρριψης των απορριμμάτων από κάποιους συμπολίτες μας. Τα πλαστικά απορρίμματα είναι απλώς το σύμπτωμα της ασθένειας που ονομάζεται ρύπανση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ, Βασίλειος Γούναρης, ο οποίος προσκάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε το ΙΟΒΕ για τη συνεισφορά της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών στην οικονομία.

Σημειώνεται ότι στα επόμενα βήματα της διαδικασίας διαβούλευσης, το υπουργείο θα συγκροτήσει επιτροπή παραγωγικών φορέων στην οποία θα συμμετάσχει ο ΣΒΠΕ και θα παρουσιάσει διεξοδικά τα αιτήματά του για την καλύτερη διασφάλιση της δραστηριότητας των μελών του.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υψηλό 125.000 ετών για τις θερμοκρασίες των υδάτων του πλανήτη

Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης των πάγων του πλανήτη και των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα που επιτείνουν το φαινόμενο του «θερμοκηπίου».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαδικτυακός διαγωνισμός για την ευαισθητοποίηση στην ανακύκλωση

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να απαντήσουν σωστά σε ερωτήσεις σχετικά με τα απορρίμματα και την ανακύκλωση. Οι νικητές, που θα αναδειχθούν μέσω κλήρωσης, θα λάβουν ως συμβολικό δώρο την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα του ΕΟΑΝ.