ΓΔ: 2449.83 -0.40% Τζίρος: 6.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:35:39
Κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Φώτο: ΕΚΠΑ

Παν. Αθηνών, Πολυτεχνείο, ΟΠΑ και ΑΠΘ τα πρώτα ΑΕΙ με Ομάδα Προστασίας

Κάθε ίδρυμα θα έχει και υπηρεσία φύλαξης, τα μέλη της οποίας θα έχουν αρμοδιότητα για την εποπτεία και φύλαξη των χώρων του, ελέγχου των εισόδων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης θα είναι τα πρώτα ιδρύματα που θα αποκτήσουν την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), ενώ, εξετάζεται εάν το Πανεπιστήμιο Πατρών θα συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αυτό αναφέρει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, βάσει του οποίου τα μέλη της ΟΠΠΙ θα εγκατασταθούν στα ιδρύματα με καταγεγραμμένα προβλήματα παραβατικότητας, βίας και ανομίας. Από την άλλη, κάθε ίδρυμα θα έχει και υπηρεσία φύλαξης, τα μέλη της οποίας θα έχουν αρμοδιότητα για την εποπτεία και φύλαξη των χώρων του, ελέγχου των εισόδων, τα οποία ευρύτερα αποτελούν ένα πρώτο «μάτι» για τα γεγονότα και τα απρόοπτα στην καθημερινή λειτουργία κάθε ΑΕΙ καθώς και για τον έλεγχο της χρήσης των χώρων τους.

Ειδικότερα, τα μέλη της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα έχουν αστυνομικές αρμοδιότητες. Θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, θα φορούν ειδική στολή. Θα περιπολούν μέσα στον χώρο των ιδρυμάτων και άρα σε περίπτωση περιστατικού βίας θα απευθύνονται αρμοδίως στην ΕΛΑΣ, από όπου θα λαμβάνουν και τις εντολές για το πώς θα δράσουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι κάθετη ότι τα μέλη της ΟΠΠΙ θα υπάγονται στην ΕΛΑΣ και όχι στα ΑΕΙ. Η ρύθμιση, η οποία είναι έτοιμη, προβλέπει την τοποθέτηση της ΟΠΠΙ –συνολικά 1.000 άτομα– μόνο στα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που έχουν προβλήματα με περιστατικά βίας. Βέβαια, ο αριθμός των ατόμων που θα διατεθεί σε κάθε ΑΕΙ μπορεί να ενισχύεται σε ειδικές χρονικές περιόδους, σε συνεννόηση με το ίδρυμα. Επίσης, μπορεί να αποχωρήσει η δύναμη της ΟΠΠΙ εάν κριθεί ότι τα προβλήματα βίας και παραβατικότητας έχουν αμβλυνθεί. 

Τα ΑΕΙ θεωρούν ότι η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει τα περιστατικά βίας ως οφείλει, αναφέρει το δημοσίευμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στο πρόσφατο ψήφισμά της, αναφέρει ότι «η καταπολέμηση της παραβατικότητας ποινικής φύσεως ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στην αρμόδια δύναμη της πολιτείας, η οποία έχει το μονοπώλιο της συγκεκριμένης αρμοδιότητας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, στην οποία ανήκουν και τα πανεπιστήμια. Η έκκληση προς την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία του πανεπιστημίου από προσβολές ποινικού χαρακτήρα, τις οποίες αδυνατεί να αντιμετωπίσει το ίδιο με τις δικές του δυνάμεις, αποτελεί ιστορικά ένα πάγιο αίτημα όχι μόνο της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας, αλλά και της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας». Ερώτημα είναι, βέβαια, πώς οι καθηγητές και οι φοιτητές θα δεχθούν τους άνδρες της ΕΛΑΣ εντός των ιδρυμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική σημαία Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνητρα για στέγαση εκπαιδευτικών σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει σχέδιο κινήτρων με δήμους για μόνιμα σπίτια σε εκπαιδευτικούς νησιών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών. Προβλέπεται επιστροφή ενοικίου για όσους νοικιάζουν στον τόπο υπηρεσίας τους.
ποντίκι υπολογιστή χρήστης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα λειτουργεί κανονικά το καλοκαίρι

Το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα μείνει διαθέσιμο και το καλοκαίρι, προσφέροντας δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, διαγωνίσματα και βιντεομαθήματα σε μαθητές και αποφοίτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Οι χρήστες ξεπέρασαν τις 410.000.
Άδεια σχολική τάξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές 2026: Προβλέψεις για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών και των στατιστικών των Πανελλαδικών 2026, διαφαίνεται ότι οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν θα έχουν μεγάλες διακυμάνσεις, σύμφωνα με τον αναλυτή Γιώργο Χατζητέγα.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ζαχαράκη στις νέες φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης Βουτών

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, επισκέφθηκε τις υπό κατασκευή φοιτητικές εστίες στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών Ηρακλείου, τονίζοντας τη σημασία και τον ταχύ ρυθμό υλοποίησης του έργου για τη φοιτητική κοινότητα.
Λογότυπα social media
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Προτάσεις για αυστηρότερους κανόνες ανηλίκων στα social media

Επιτροπή εισηγείται αυστηρότερους κανόνες για παιδική προστασία στα social media, προτείνοντας όριο ηλικίας 13 ετών ή περιορισμούς ανάλογα με τον κίνδυνο, ενώ η κυβέρνηση διαφωνεί ως προς το ακριβές όριο και τις μεθόδους εφαρμογής.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μαρινάκης: Ορόσημο για την εκπαίδευση το 2ο Ειδικό Δημοτικό Ρεθύμνου

Το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου θα λειτουργήσει σύντομα στο Ρουσοσπίτι, ενισχύοντας τις δομές ειδικής εκπαίδευσης και καλύπτοντας τις ανάγκες μαθητών και οικογενειών, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου για ισότιμη εκπαίδευση.