ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
clickaway-emporio-katastimata-magazia
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Από καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, χρυσοχοΐας θα ξεκινήσει το click in

Την τελική απόφαση αναμένεται να πάρουν τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Αν δοθεί το «πράσινο φως» θα γίνουν ανακοινώσεις την Παρασκευή.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3. 

«Το σχέδιο μας που θα διευκολύνει και τους ειδικούς, αλλά και την αγορά να πάρει ξανά μπροστά, είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με παράδοση εκτός (click away), όπως ίσχυε πριν τις γιορτές. Kαι η ένδυση, η υπόδηση και η χρυσοχοΐα να λειτουργήσει με ραντεβού και αγορά μέσα από το κατάστημα, καθώς με το click away ο τζίρος σε αυτούς τους κλάδους ήταν μικρός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί αύριο ή μεθαύριο, σημειώνοντας ότι «η οικονομία χρειάζεται να αναπνεύσει και η αγορά εκπέμπει SOS».  

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης θα αφορά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χρυσοχοΐας με την μέθοδο του click in αλλά και όλων των υπόλοιπων καταστημάτων που λειτουργούσαν με τη μέθοδο του click away την περίοδο των εορτών, ενώ θα περιλαμβάνει και το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Ωστόσο, την τελική απόφαση αναμένεται να πάρουν τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Ο καθηγητής, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ερωτηθείς σχετικά με την εισήγηση για άνοιγμα της αγοράς, απάντησε με τα στοιχεία που προκύπτουν από την περίοδο των γιορτών, αναφέροντας πως «χθες έγιναν γύρω στις 42000 τεστ κι έχουμε ποσοστό θετικότητας 2%, άρα ξέρουμε ότι από τα Χριστούγεννα τι έχει γίνει. Δεν έχουμε μεγάλη αύξηση, το μεγαλύτερο κομμάτι της Πρωτοχρονιάς το είδαμε. Αυτό που δεν έχουμε δει πλήρως είναι τα Θεοφάνεια» και κατέληξε πως «αν το “click in” λειτουργήσει πολύ προσεκτικά, δεν θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα». Επεσήμανε ωστόσο ότι, «πρέπει να τεθεί χρονικό ραντεβού, δεν μπορεί να είναι 50 άτομα μέσα σε ένα μαγαζί».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τόνισε ότι δεν έχουμε δει όλο το αποτέλεσμα των γιορτών, καθώς τα Θεοφάνια δεν έχει φανεί ακόμα πόσο επίπτωση είχανε. Υπάρχει το ρίσκο να έχουμε κάποια μεγάλη επίπτωση, όμως το καλό στοιχείο με αυτό είναι ότι είναι «μια μέρα’», όποτε αν δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων για εκείνη τη μέρα, ελπίζω να μην σταθεροποιηθεί μεγάλη αλλά να μειωθεί πάλι και λόγω του νέου lockdown, τόνισε στο Mega. 

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ανέφερε ότι «νομίζω ότι θα πρέπει να ‘’ανοίγει’’ η Ελλάδα καθώς δεν είναι πολύ κλειστή και το lockdown αυτό δεν αποδίδει όπως πρέπει και επειδή δεν λειτουργεί όπως πρέπει μιλάμε για μεταδόσεις που γίνονται μέσω ‘’παρανομιών’’ των κανόνων του lockdown. Πρέπει να δοθεί στον κόσμο μια συντεταγμένη έξοδος η οποία να του επιτρέπει να κάνει κάποιες δραστηριότητες». 

Παράλληλα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι με τα δημοτικά σχολεία εν λειτουργία, αν ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 2.000 στις αρχές Απριλίου.  Ωστόσο, επισήμανε ότι τότε η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη, καθώς και ο καιρός θα είναι καλύτερος και θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 

«Μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου με click away και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα του click in the shop (ραντεβού για αγορές μέσα στο κατάστημα). Ωστόσο, δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης. Τόνισε δε ότι επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως συσκευές για τον καθαρισμό του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και αύξηση των rapid test ώστε να προληφθεί πιθανή αναζωπύρωση. 

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αν και περισσότερο επιφυλακτικός, υπογράμμισε ότι «με αρκετό ρίσκο μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο». Όπως ανέφερε «δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τον Ιούνιο που άνοιξε κανονικά η αγορά. Υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα, ενώ βλέπουμε σε μικρά χωριά να φουντώνει ο ιός. Το σημείο κλειδί για να ανοίξει η αγορά είναι να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κινητικότητα. Το click in the shop θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά η Επιτροπή δεν έχει την τεχνογνωσία να πει αν θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά, αν συμφέρει τους εμπόρους. Επιδημιολογικά πάντως εφόσον δεν αυξηθεί η κινητικότητα, μπορεί να σταθεί». 

Επιπλέον, ο καθηγητής Μικροβιολογίας επισήμανε ότι τα σχολεία έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την αγορά, αλλά πρόκειται για δύσκολη η εξίσωση. «Αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά», τόνισε. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το τέλος της πανδημίας θα σημάνει όταν αποκτηθεί συλλογική ανοσία, όταν δηλαδή εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xardalias-politiki prostasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρεία σύσκεψη για την επιδημιολογική κατάσταση στην Π. Ε. Κοζάνης

H παράταση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου στην ΠΕ Κοζάνης λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή, έχει δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας, στον εμπορικό κόσμο και στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες.
emporio-katastimata-click inside-click away
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα, πώς θα γίνονται οι αγορές από σήμερα

H επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να αναρτά τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Στην περίπτωση του click away, πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών.
magazia-katastimata-emporio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν ανοίγει το εμπόριο και οι μετακινήσεις σε τρεις περιοχές

Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα οδήγησε τους λοιμωξιολόγους να βάλουν εισηγηθούν την παράταση του κλεισίματος των καταστημάτων και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.