ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Εμπόριο, ψώνια, μαγαζια, καταναλωτες
Φωτο: Shuttetostock

Φοβούνται πλήγμα στον τζίρο οι έμποροι με τα μέτρα για ανεμβολίαστους

Για άδικες και ανεφάρμοστες εξαγγελίες που θα επιδεινώσουν το οικονομικό περιβάλλον κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Στ. Καφούνης, μιλώντας στο Business Daily.

«Έμποροι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της εβδομάδας που διανύουμε για την αγορά, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων πολιτών σε εμπορικά καταστήματα και εστίαση, στο ξεκίνημα δε ενός μήνα ιδιαίτερα κρίσιμου για τις λιανικές πωλήσεις.

Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των εμπόρων αντιδρούν, με χαρακτηριστική την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο οποίος κάνει λόγο για «στοχοποίηση του λιανεμπορίου, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας». Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι «η αιφνίδια αυτή απόφαση δημιουργεί και την δυσάρεστη αίσθηση ότι οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις δεν βρίσκονται στο αύριο της ελληνικής οικονομίας». 

Στο ίδιο κλίμα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σημειώνει ότι το «μέτρο θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά». Ο πρόεδρος του ΕΣΑ, κ. Σταύρος Καφούνης, σημειώνει στο Business Daily ότι οι εξαγγελίες είναι άδικες και ανεφάρμοστες, ιδιαίτερα καθώς εξαιρούν τα καταστήματα τροφίμων, αλλά και δεδομένου ότι «όλοι έχουν συμφωνήσει ότι το εμπόριο ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης του covid-19 και κανείς δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον εντός των καταστημάτων». 

Ο κ. Καφούνης περαιτέρω σημειώνει ότι αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων κι έπειτα οι έμποροι θα επανατοποθετηθούν, τονίζοντας παράλληλα ότι η χρονική στιγμή εξαγγελίας τους είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις σε εξέλιξη και την εβδομάδα της Black Friday και Cyber Monday ενόψει στο τέλος του μήνα.

«Η αγοραστική κίνηση τον Οκτώβριο ήταν απογοητευτική σε γενικές γραμμές και οι πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου έδειξαν μία δυναμική που όμως τώρα, τίθεται εν αμφιβόλω», καταλήγει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η περσινή αντίστοιχη περίοδος κινήθηκε στην σκιά των lockdown, με ό,τι αυτό συνεπάγετο για τις πωλήσεις των εμπόρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος, κ. Βασίλης Μασσέλος, επισημαίνει ότι οι νέες εξαγγελίες θα έχουν αρνητική επίπτωση στην αγορά, σε μία στιγμή που τα πράγματα έδειχναν να ομαλοποιούνται, ενώ χαρακτηρίζει πραγματικό στοίχημα για την κυβέρνηση συνολικά το κατά πόσον θα έχουν άμεσο και μετρήσιμο αποτέλεσμα στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. 

Για μέτρα τα οποία ήδη εφαρμόζονται στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, όπου η κατάσταση είναι πολύ πιο επιβαρυμένη από υγειονομική σκοπιά κάνουν λόγο, τέλος, πηγές κοντά στη διοίκηση του ομίλου Jumbo. Σημειώνουν ωστόσο ότι αναπόφευκτα η εφαρμογή τους και στην χώρα μας θα οδηγήσει σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, υπογραμμίζοντας εντούτοις ότι η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα, καθώς κι ότι αναμένεται η εξειδίκευση των εξαγγελθέντων μέτρων τις επόμενες ημέρες. Ερωτηματικό παραμένει πάντως η εξέλιξη του τζίρου του ηλεκτρονικού εμπορίου τις προσεχείς εβδομάδες, όταν και θα έχουν σε τεθεί σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι «βλέπουν» οι έμποροι για τις εκπτώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συγκρατημένη αισιοδοξία για αύξηση του τζίρου στη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου από τους εμπόρους της Αθήνας. Απογοήτευση στη Θεσσαλονίκη για τη συμπίεση των καταναλωτικών δαπανών.
Agores, Pliromi, Sales, Ekptoseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις εκπτώσεις προσβλέπουν οι έμποροι, επιφυλακτικοί οι καταναλωτές

Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στην αγορά, ενώ έρευνα δείχνει ότι το 43% των Ελλήνων καταναλωτών θα δαπανήσουν λιγότερα φέτος για ένδυση και υπόδυση και το 23% αναζητά είδη με χαμηλότερη τιμή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθίζηση τον Ιανουάριο στο εμπόριο με διψήφια πτώση του τζίρου

Ο δείκτης πωλήσεων λιανικής χωρίς τα καύσιμα και τα τρόφιμα έκανε «βουτιά» 11,8%. «Έλλειψη ρευστότητας, άνοδος του κόστους ενέργειας και μεταφορών και ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα στην αγορά», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΑ.